Black Coffee

black-coffeeFoodie Docu
Categorie
Docu
Titel
Black Coffee
Regie
Irene Lilienheim Angelico
Speelduur
174 minuten
Genre
Documentaire
Uitgebracht
2007
Land
Canada
Originele taal
Engels
Cast
Helen King
Trailer
Bestel de DVD* bij

black-coffee1* De voorkant van sommige DVD’s kunnen afwijken van deze afbeeldingen, alsook de datum van release. Sommige films zijn ook verkrijgbaar in Blu-ray via Bol.com.

Het verhaal
Het moge duidelijk zijn dat koffie een populaire drank is; zelfs populairder dan cola of bier. Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die géén koffieliefhebber zijn. Koffie wordt vooral thuis gedronken, maar ook op het werk en in horecagelegenheden. Met ca. 145 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de ‘enthousiaste koffie drinkers’ in de wereld. De Belgen doen maar weinig onder voor de Nederlanders. In België ligt het gemiddelde koffiegebruik per inwoner op ca. 70% van dat van de Nederlanders. Maar wat weten wij van koffie? Slechts weinig mensen hebben kennis van de koffiestruik en zijn oorsprong, de diverse koffiesoorten en de optimale bereiding van koffie via diverse zetmethodes. De Black Coffee 3DVD-box met het boekje ‘Hoe bereid ik de perfecte koffie?’ is het eerste audiovisuele product dat inspeelt op de koffiebeleving van een miljoenenpubliek. Black Coffee neemt u mee op een reis door de tijd langs adembenemende locaties in landen zoals Brazilië, Costa Rica en Ethiopië. Met prachtige anekdotes en interviews (o.a. met Ernesto Illy) wordt ingegaan op de oorsprong van koffie, het verbouwen, verwerken, exporteren, roosteren, zetten en verkopen van koffie en de huidige koffiecultuur, waarbij de espresso, cappuccino en latte niet meer uit de horeca en huiskamers weg te denken zijn. Hierbij komen ook thema’s aan bod die voortdurend opduiken in de geschiedenis van de koffie zoals kolonisatie en onrechtvaardigheid, samenlevingen en sociale banden, revolutie, de achteruitgang van het milieu, het internationale zakenleven en de politiek. Het boekje ‘Hoe bereid ik de perfecte koffie’ gaat in op de verschillende zetmethodes van koffie en geeft o.a. aan hoe u de lekkerste espresso en cappuccino maakt.
Disc 1 – De onweerstaanbare boon
De oorsprong van koffie in Ethiopië en de succesvolle verspreiding van koffie over 5 continenten. We zien de eerste koffiehuistradities, die beginnen op aarden vloeren en evolueren tot de meer verfijnde Arabische versies in woonhuizen. De Venetiaanse latte ontwikkelt een cachet dat model staat voor de Westerse marketing van koffie – 450 jaar later.
Disc 2 – Een kopje goud
De verdere opkomst van koffie met ‘ups en downs’ in 19e en 20e eeuw. De economische wurggreep van koffie in Brazilië en Centraal-Amerika, die leidde tot koffiebaronnen, de onderwerping van indianen en Afrikanen, de vernietiging van de regenwouden en, ironisch genoeg, de opkomst van zowel democratieën als dictaturen.
Disc 3 – De perfecte kop koffie
Op weg naar de huidige koffie cultuur. Hoe maak je een perfect kopje koffie? Het begin van wat sommige koffie-experts ‘het romantische tijdperk van de koffie’ noemen. Noord-Amerikanen herontdekken wat hun Europese tegenhangers al die tijd hebben geweten: koffie is lekkerder als hij van goede kwaliteit is, en de beste plek om hem te vinden is in de ontspannen en vriendelijke atmosfeer van het café.

DVD algemeen

Als je deze film hebt bekeken, mag je steeds een recensie plaatsen, zoals over de inhoud, filmkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Foodie Films zijn te vinden op Foodie Films. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Foodie Films?

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s