Bellini cocktail – Perfect Voor De Zomer

“Een lichte en eenvoudige perzikcocktail„

witte-perzikEen Bellini cocktail is een mix van 3 delen Prosecco (Italiaanse mousserende wijn) en 1 deel gepureerde witte perziken. Van oorsprong uit Venetië, is het één van de populairste longdrinks van Italië. De Bellini werd uitgevonden ergens in het eerste deel van de 20e eeuw tussen 1934 en 1948 door Giuseppe Cipriani, oprichter van Harry’s Bar in Venetië, Italië. Door de unieke roze kleur van de cocktail, deed het Cipriani denken aan de kleur van de toga van een heilige in een schilderij van 15e-eeuwse Venetiaanse kunstenaar Giovanni Bellini, en noemde hij het drankje ‘Bellini’. Harry’s Bar was de favoriete plek van Ernest Hemingway, Orson Welles en vele andere bekenden. Het originele recept wordt gemaakt met toevoeging van een beetje frambozen- of kersensap, om zo een meer uitgesproken roze gloed te creëren.
Probeer ook eens de mocktail versie: de Baby Bellini.

KlassiekCocktail │  1 persoonItalië / VenetiëKoudZomer

Benodigdheden

  • Prosecco – 15 cl (Dry, gekoeld – tip 1)
  • Witte perziken (rijpe – tip 2)
  • Suikersiroop of suiker (optioneel – tip 3)
  • Framboos- of kersensiroop (optioneel – tip 4)
Bereiding: /
Keukengerei
Snijplank (groen);
Officemes; Barlepel;;
BlenderRoerlepel;
Flute/Champagneglas of Longdrinkglas

Voorbereiding

  • Deze voorbereiding vind plaats tijdens de late zomer, wanneer de witte perziken op hun best zijn (lekker, rijp, sappig en zoet).
  • Verwijder de schil en de pit van de witte perziken en snijd het fruit in kleine stukjes: het aantal perziken beslis je zelf: eentje of meerdere, het is naargelang je eenmalig (dan wel één of meerdere cocktails gaat serveren) of je later (wanneer het seizoen van de perziken voorbij is) nog wilt genieten van deze cocktail.
  • Doe de perziken in een blender (tip 5) en mix tot je puree hebt. De perzikpuree is, ondanks het witte vlees van de perzik, enigszins roze gekleurd (of zou toch moeten).
  • Proef de puree en voeg er eventueel een beetje zoetstof (zoals suiker, suikersiroop of vruchtensiroop) bij, mocht de perzikpuree iets te zuur, wrang smaken.
  • Haal de puree eventueel door een bolzeef om een mooie gladde puree te bekomen, maar vind dit te omslachtig en de cocktail mag een beetje body hebben (optioneel).
  • Je kunt de puree direct gebruiken, of even in de koelkast plaatsen tot de puree koud is of invriezen voor later:
    • voor dit laatste doe je de puree in porties van 5 cl (of 1 deel, gebruik hiervoor ijsblokjesvormen) of in grotere hoeveelheden en plaats ze in de vriezer tot gebruik, zo heeft men buiten het seizoen ook een lekkere perzikpuree.

Bereiding

  • Alles moet heel goed gekoeld zijn, zelfs het glas. Plaats daarom een flute (champagneglas) of longdrinkglas minstens 15 minuten in de diepvriezer, zodat het glas goed gekoeld is en het drankje lekker koud blijft tijdens het opslurpen.
  • Neem 1 portie puree (ingeval het uit de vriezer komt, even laten ontdooien tot puree).
  • Doe de puree in het gekoeld glas en vul voorzichtig aan met 15 cl Prosecco (of 3 delen).
  • Roer alles langzaam door elkaar (tip 6).
  • Als de perzikpuree en dusdanig de cocktail niet roze is gekleurd, meng er dan eventueel nog wat framboos- of kersensiroop onder, om zo de cocktail een mooie roze kleur te geven.

Serveren

  • Sluit je ogen en waan je in Venetië … in een rustgevende gondola dobberend op het water …

Tips

  1. Prosecco Dry is de meest zoete variant binnen prosecco. Prosecco Dry bezit de meest bloemige en fruitige eigenschappen van de druif. Met een bleke strogele kleur heeft deze prosecco een subtiele fruitige geur met veel citrus-, witte perzik- en zoete appel-noten. Het smaakpalet is vol, fris en soepel met een elegant gevoel.
    Men kan ook kiezen voor Prosecco Extra Dry en Prosecco Brut
  2. Gebruik nooit of te nimmer gele perziken om een Bellini cocktail te maken! Maar ja, jij bent de barman en jij beslist! Maar neem vooral lekkere, rijpe, sappige en zoete perziken.
  3. Zoetstof:
  4. Frambozen- of kersensiroop van bv het merk Monin, Raak, Teisseire …
  5. Sommige zeggen dat het niet in een blender gepureerd mag worden, daar het fruit hierdoor smaakloos zou worden, maar gebruik een rasp of vijzel met stamper.
  6. Men kan de puree ook eerst in een mixglas doen, vervolgens aanvullen met de Prosecco, alles langzaam door elkaar roeren en met een barzeef in het champagneglas zeven. Maar vind dit te omslachtig, te pietluttig! Het is prima als de cocktail wat body heeft.

Variaties

* Frambozen Bellini
vervang de perzikpuree door frambozenpuree
* Aardbeien-Rabarber Bellini
vervang de perzikpuree door een aardbeien-rabarberpuree
* Mango-Sinaasappelen Bellini
vervang de perzikpuree door een mango-sinaasappelenpuree
* Abrikozen Bellini
vervang de perzikpuree door abrikozenpuree
* Citroen Bellini
vervang de perzikpuree door 1 el citroensorbet
* Meloen Bellini
vervang de perzikpuree door meloenpuree
* … Bellini

Music

Carnival Of Venice
door Wynton Marsalis
Goodbye Venice Goodbye
door Joe Dolan
Venice Queen
door Red Hot Chili Peppers

iNFOeDGE

Meer info over
Giuseppe Cipriani (Wiki/En)
Harry’s Bar (Wiki/En)
Giovanni Bellini (Wiki/En)

Ook Interessant

flute43
Champagne Cocktail
kokosnoot43
Piña Colada
flute43
Midnight Kiss
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Een gedachte over “Bellini cocktail – Perfect Voor De Zomer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.