Giouvetsi – Een Ovenschotel Met Pasta

“Een heerlijk klassiek Grieks gerecht„

orzoGiouvetsi of Youvetsi is een traditioneel Grieks vleesgerecht wat van oudsher bereidt wordt met lamsvlees. Het werd vroeger klaargemaakt in een aardewerken pot en bereid in een hout gestookte oven. Tegenwoordig maakt men het klaar in een braadpan en afgebakken in een ovenschotel. Het gerecht bestaat verder, buiten het vlees, uit tomatensaus (meestal aangevuld met water en geparfumeerd met kaneel en/of laurierblaadjes) en pasta (traditioneel met kritharaki of hylopites). Het recept is niet moeilijk, maar vereist enige voorbereiding en een lange stooftijd.

KlassiekHoofdgerecht4 personenGriekenlandWarmWinter

Benodigdheden

  • Lamsbout – 750 gr
  • Ui – 1 grote
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Gezeefde tomaten – 500 ml (passata)
  • Tomatenpuree – 2 volle el (geconcentreerd)
  • Oregano – 1 tl (gedroogd en liefst Griekse)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Kaneel – 1 stokje of 1 tl poeder (tip 1)
  • Kristalsuiker – 1 tl
  • Kritharakia – 500g (Griekse pasta – tip 2)
  • Bakboter
  • Olijfolie (liefst Griekse)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Kefalotiri kaas (versgeraspt – tip 3)
Bereiding: 75 min
Keukengerei
Bakpan;
Braadpan met dikke bodem en deksel;
Kookpot;
Ovenschotel

Voorbereidend werk

  • Laat de bout uit het vlees verwijderen door de slager en snij vervolgens het vlees in blokjes van 2 à 3 cm.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.

Bereiding

  • Fruit in een braadpan met een klontje boter de ui en knoflook glazig op een zacht vuurtje.
  • In een bakpan een klontje boter en een scheutje olijfolie verhitten, de helft van de vleesblokjes toevoegen en al omscheppend volledig rondom bruin bakken (zorg dat alle kanten goed zijn aangekorst, daarom niet teveel te gelijk bakken, want anders kookt men het vlees in plaats van aan te bruinen).
  • Neem het vlees uit de pan en breng het bij de uien in de braadpan.
  • Bak de tweede helft van de blokjes aan en doe het ook in de braadpan.
  • Kruid het vlees met peper, zout, oregano, laurier en kaneel.
  • Giet er de gezeefde tomaten bij (tip 4), roer er de tomatenpuree onder en vul, eventueel, verder op met water (of bouillon van keuze) tot alles net onder staat. Het geheel nog eens goed omroeren en aan de kook brengen.
  • Zodra het geheel kookt, deksel op de pan leggen en vlees, op een zeer zacht vuurtje, gedurende 1 uur gaar stoven (tip 5 en 6) of tot het vlees echt mals is, af en toe omscheppen. Voeg zo nodig heet water toe.
  • Kook ondertussen in een kookpot de pastarijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Proef, wanneer het vlees gaar is, de saus en breng eventueel verder op smaak met peper, zout (het moet zeker niet te flauw smaken, want er moet nog pasta onder gemengd worden!) en suiker (dit laatste wordt toegevoegd wanneer de saus nog te zuur is door de tomaten).
  • Giet de pasta af en meng het onder het vlees en de tomatensaus, en schep het over in een ovenschotel.
  • Het gerecht bestrooien met de versgeraspte kaas.
  • In een op 180°C voorverwarmde oven plaatsen gedurende 10 minuten: voor een goudbruin kleurtje even onder de grill plaatsen.

Serveren

  • Haal de giouvetsi uit de oven en verdeel over borden of plaats de schotel rechtstreeks op tafel.
  • Heerlijk met Griekse salade.

Tips

  1. Kaneel wordt er traditioneel aan toegevoegd, maar hou je er niet van, laat het dan gewoon weg.
  2. Kritharakia, ook wel Orzo genoemd, is een pasta in de vorm van rijstkorrels (zie bovenstaande afbeelding).
    • Pasta gaar koken: neem 3 delen water ten opzichte van één deel orzo. Breng water aan de kook en laat, op een zacht vuurtje, de orzo het water opnemen.
    • Orzo kan je ook op het einde van de stooftijd toevoegen aan je ovenschotel. Zorg dan dat er nog voldoende vocht aanwezig is en reken daarbij op een gaartijd van ongeveer 20 minuten. Controleer regelmatig of er voldoende vocht aanwezig is. Merk je dat er te weinig vocht aanwezig is om de orzo te garen, voeg dan wat extra vocht toe. Bij voorkeur gebruik je reeds warm vocht (water of bouillon) om de gaartijd van je volledige stoofpot niet af te remmen.
  3. Geen Kefalotiri kaas te vinden of lust je het niet, kan je het vervangen door versgeraspte Parmezaanse kaas, pecorino of een andere pittige harde kaas naar keuze.
  4. Voor extra smaak kan je er nog een 1,5 dl droge rode of witte wijn aan toevoegen.
  5. De exacte tijd is afhankelijk van het soort vlees dat je gekozen hebt.
  6. Is ook lekker met verse paprika (rood of groen): in stukjes gesneden en de laatste 15 minuten van stooftijd toegevoegd.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Feta43
Griekse Salade
Komijn-zaden_en_poeder43
Soutzoukakia
Aubergines43
Moussaka
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s