Rebujito – Verfrissende Zomercocktail

“Typisch drankje van de Andalusische Feria„

karaf1-43De rebujito is een typisch drankje uit Andalusië, Zuid-Spanje, bestaande uit droge sherry “Fino” of “Manzanilla” gemixt met koolzuurhoudende citroenlimonade en veel ijs. Fino of Manzanilla is een Spaanse versterkte wijn uit de omgeving van Jerez de la Frontera, Andalusië, Spanje. Deze wijnen zijn bij ons bekend als Sherry – naar de Engelse verbastering van Jerez – en bevat 15% alcohol. De smaak van deze cocktail is weliswaar vrij sterk, maar de citroen haalt het scherpe randje van de droge fino. Meestal wordt er als extraatje ook enkele blaadjes munt toegevoegd. Met deze mix kan je het langer uithouden in de zalige zomerse zon, is dorstlessend en bovendien “goddelijk” lekker. In Andalusië drinkt men dit drankje in bars, restaurants, op Feria’s (jaarfeesten) en andere festiviteiten. Dit drankje heeft vanaf de jaren 90 steeds meer bekendheid gekregen en dringt zelfs door tot in het buitenland.
Er bestaan diverse varianten van dit drankje. Elke streek, zelfs elke bar heeft zo zijn eigen recept, daar men steeds gebruik maakt van lokale wijnen en sherry’s, ook de hoeveelheid sherry kan verschillen.
Sherry is in België en Nederland niet zo heel populair en wordt meestal door dames gedronken, maar deze Rebujito met toevoeging van sherry en frisdrank is hemels, en dit zowel voor mannen als vrouwen. Salud!

KlassiekCocktails1 of meerdereSpanjeKoudZomer

Benodigdheden

  • Droge sherry – 1 deel (tip 1)
  • Koolzuurhoudende citroenlimonade – 2 delen (gekoeld – tip 2)
  • Munt – 2 à 3 verse blaadjes
  • Citroen of limoen – 1 schijfje
  • Veel ijsblokjes
Bereiding: /
Keukengerei
Barlepel;
Roerspatel
Longdrinkglas

Bereiding

  • EENTJE
  • Doe de sherry en de koolzuurhoudende citroenlimonade in een mengglas en roer voorzichtig onder elkaar.
  • Doe de muntblaadjes in een longdrinkglas (tip 3), vul op met ijsblokjes (tip 4) en giet er het mengsel overheen.
  • MEERDERE
  • Men kan ook een liter-karaf (zie bovenstaande afbeelding) vullen met ijsblokjes, vervolgens een halve fles sherry erover gieten en daarna verder opvullen met  gekoelde frisdrank. Eventueel een paar citroenschijfjes en muntblaadjes erin, even roeren met een roerspatel en voila: je hebt een grote hoeveelheid ter beschikking.
    • Als je niet veel gasten hebt moet je niet te veel in één keer aanmaken en laat het niet te lang staan, omdat de smaak snel achteruit gaat door het smeltende ijs!

Serveren

  • Serveer met een schijfje citroen of limoen.

Tips

  1. In principe kan het met elk merk, maar traditioneel gebruikt men “Tio Pepe” sherry, en in principe kan het met elke soort sherry, maar het meest gebruikelijk is een droge Sherry en dan van het type Fino of Manzanilla.
    • Fino: licht, fris en droog met een amandelsmaak. Heeft een lichtgele kleur met een alcoholpercentage van 15%.
    • Manzanilla: kruidig en droog met een beetje ziltachtige smaak. Heeft een strogele kleur en is gemaakt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda. Bevat 15% alcohol.
  2. Als koolzuurhoudende citroenlimonade wordt er meestal 7-Up of Sprite gebruikt, maar andere citroenlimonades kunnen ook, zoals Fanta Lemon, Tönissteiner Zitrone, Spa Citron, Mountain Dew, Schweppes Bitter Lemon, VAL Bitter Lemon, Gini, Schweppes Indian Tonic, VAL Tonic …
  3. Gebruik een groot longdrinkglas met een inhoud tussen 300 à 500 ml: ja je leest goed “een halve liter“, je zult merken dat je glas te snel leeg is met minder inhoud!!
  4. Veel ijsblokjes gebruiken, want daar de frisdrank wel gekoeld is, de wijn is dit niet: vul je glas daarom tot aan de rand met ijsblokjes.

iNFOeDGE

Meer info over
Sherry (Wiki/Nl)
Jerez de la Frontera (Wiki/Nl)
Andalusië (Wiki/Nl)
Feria (festivals – Wiki/En)
Feria Andaluza – België (Officiële website/Nl)

Ook Interessant

karaf1-43
Calimocho
karaf1-43
Sangria
karaf1-43
Tinto de Verano
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.