Gran Torino

gran-torinoFoodie Film
Categorie
Volwassenen
Titel
Gran Torino
Regie
Clint Eastwood
Speelduur
116 minuten
Genre
Drama, Misdaad
Uitgebracht
2008
Land
Verenigde Staten, Duitsland
Originele taal
Engels
Cast
Brian Howe, Geraldine Hughes, Christopher Carley, Bee Vang, Brian Haley, e.a.
Trailer
Bestel de DVD* bij

Gran Torino* De voorkant van sommige DVD’s kunnen afwijken van deze afbeeldingen, alsook de datum van release. Sommige films zijn ook verkrijgbaar in Blu-ray via Bol.com.

Het verhaal
Walt Kowalski (Clint Eastwood), is een knorrige oorlogsveteraan en oud fabriekswerker die net zijn vrouw heeft verloren en geen goed contact heeft met zijn zoons. Ook zijn buren ziet hij amper. Ooit was het nog een goede buurt, maar nu wonen er voornamelijk Aziatische Hmong-immigranten om hem heen. En daar moet Walt helemaal niks van hebben. Door zijn ervaringen in de oorlog in Korea heeft hij een hekel aan Aziaten, maar eigenlijk aan zo’n beetje alle culturen. Hij wil het liefst met rust gelaten worden, door iedereen. Totdat op een nacht zijn prachtige auto, een Gran Torino, bijna wordt gestolen. De dader is zijn buurjongetje die dit deed onder druk van een lokale bende. Dit zet een serie gebeurtenissen in gang die het leven van Walt én zijn buren voorgoed zal veranderen…

DVD algemeen

Als je deze film hebt bekeken, mag je steeds een recensie plaatsen, zoals over de inhoud, filmkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Foodie Films zijn te vinden op Foodie Films. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Foodie Films?

Recensie
Zou Clint Eastwood soms spijt hebben van de luie jaren waarin hij slechts één film per jaar maakte? In de bioscopen kunnen de affiches van Gran Torino praktisch over die van Changeling heen worden geplakt.
Misschien werkt Clint (79) wel té hard. Zijn Iwo Jima-tweeluik was ambitieus maar gemankeerd, en Changeling was ronduit teleurstellend. Ook met Gran Torino zal hij geen Oscars winnen, maar het is wel zijn meest sympathieke film in jaren. Misschien wel omdat hij het onderwerp weer wat dichter bij zichzelf gezocht heeft. Nee, oude mopperaar Walt Kosinski is niet Eastwood zelf. Maar hij voltooit met de film een pleidooi tegen geweld dat werd ingezet met Unforgiven.
Walt Kosinski is een in zichzelf gekeerde Korea-veteraan die tot zijn verdriet heeft moeten toezien hoe de ‘spleetogen’ zijn wijk hebben overgenomen. Te midden van Aziatisch bendegeweld probeert de gepensioneerde arbeider zich staande te houden. Wanneer zijn Vietnamese buren het slachtoffer dreigen te worden van intimidaties, grijpt Walt in. Okay, toch vooral om zijn glimmende Ford Gran Torino 1972 heel te houden. Maar ergens weet dit vaderloze gezin Walt te raken op een manier die zijn eigen kinderen niet kunnen. In de relatie met stuurloze puber Thao Vang Lor (Bee Vang) geeft hij zijn vastgelopen leven weer een beetje zin.
Met knorrepot Walt trekt een hele stoet van oude Eastwood-helden langs. ‘Dirty’ Harry Calahan natuurlijk, maar ook de ijzervreter uit Heartbreak Ridge. Harde, zwart-wit denkende mannen die zweren bij het recht van de sterkste. Hier toont Clint hun eindstation: verbitterd, eenzaam. En hij laat tegelijk zien dat redding gewoon om de hoek kan liggen. Gran Torino is net als zijn held ook ruw. De dialogen hadden een schaafje kunnen gebruiken, en niet alle acteermomenten zijn even sterk. Maar de basis deugt, en het einde is heel sterk. Goed gedaan, Clint.
© Copyright Preview Filmmagazine BV

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s