Calimocho – Een Zeer Populaire Spaanse Cocktail

“Wordt ook wel Rioja Libre genoemd„

karaf1-43Calimocho is een zeer populaire Spaanse cocktail bestaande uit goedkope rode wijn en cola, van elk evenveel. Calimocho is niet nieuw, oorspronkelijk komt het uit het Baskenland waar het “Kalimotxo” noemt, maar heeft zich over heel Spanje en grote delen van de rest van de wereld verspreid. Het verhaal gaat dat deze goedkope drank opdook in het Baskenland tijdens het Puerto Viejo festival in Algorta in 1972, toen een feestvierder bemerkte dat de wijn van mindere kwaliteit was en dit wilde camoufleren met cola. Tijdens elke financiële crisis maakt deze combinatie wijn en cola dan ook erg populair. Calimocho wordt doorgaans gedronken in bars en op grote feesten, zoals het feest van San Juan en tijdens zogenaamde ‘botellóns’ of straatfeestjes. Een botellón is een typisch cultureel gebruik in Spanje. Een botellón bestaat uit een groep jongeren die in een park of ergens anders, zolang het maar in de buitenlucht is, bijeenkomen om te drinken en om wat bij te kletsen. Bekende dranken die tijdens een botellín worden gedronken zijn bier, sangria, rebujito, tinto de Verano en deze calimocho. Calimocho wordt ook wel Rioja Libre of Cuba Libre del pobre (Cuba Libre voor de arme man) genoemd.
Wat tuinkaarsen op het terras, wat Spaanse muziek op de achtergrond, een paar lekkere tapas en deze Calimocho en je waant je in het zonnige Spanje.

KlassiekCocktail1 persoonSpanje / BaskenlandKoudZomer

Benodigdheden

  • Rode tafelwijn – 1 deel (liefst Spaanse – tip 1)
  • Cola – 1 deel (gekoeld – tip 2)
  • IJsblokjes
  • Citroenschijfje
Bereiding: /
Keukengerei
Barlepel

Bereiding

  • Een groot longdrinkglas opvullen met ijsblokjes (tip 3 en 4).
  • Schenk vervolgens het glas halfvol met rode tafelwijn.
  • Vul verder op met cola en voorzichtig omroeren (tip 5 en 6).

Serveren

  • Serveer Calimocho ijskoud en garneer met een schijfje citroen (zie ook Variaties).

Tips

  1. Gebruik geen kwaliteitswijn: de Spanjaard gebruikt het liefst een eenvoudige goedkope Tempranillo tafelwijn. Wijnen in grote kartonnen dozen van 3 of 5 liter met een tapkraantje (kortweg Bag-in-Box of nog korter BIB) zijn aan te bevelen, daar een glazen fles snel leeg is, zeker als je in gezelschap bent van een paar goed vrienden en/of familie en zeker als het vrij warm is.
  2. In Spanje wordt de voorkeur gegeven aan Coca Cola, maar in principe kan hij gemaakt worden met eender welke cola.
  3. Gebruik een groot longdrinkglas met een inhoud tussen 300 à 500 ml: ja je leest goed “een halve liter“, je zult merken dat je glas te snel leeg is met minder inhoud!!
  4. Veel ijsblokjes gebruiken, want daar de frisdrank wel gekoeld is, de wijn is dit niet: vul je glas daarom tot aan de rand met ijsblokjes.
  5. Wil je hem iets zoeter? Doe er dan wat ultra fijne suiker bij.
  6. Men kan ook een liter-karaf (zie bovenstaande afbeelding) vullen met ijsblokjes, vervolgens een halve liter rode wijn erover gieten en daarna verder aanvullen met een halve liter frisdrank. Eventueel een paar citroenschijfjes erin, even mengen en voila: je hebt een grote hoeveelheid ter beschikking.

Variaties

Variaties op Calimocho:
in Griekenland voegen ze er een beetje ouzo aan toe en noemt men het * Pallas;
in Roemenië wordt het * Motorină genoemd (diesel);
in Bosnië en Herzegovina, Servië, de Republiek Macedonië, Kroatië, Slovenië en de andere voormalige Joegoslavische republieken is het bekend als * Bambus (bamboe ) of * Musolini;
in Tsjechië heet het * Houba (paddenstoel);
in Hongarije spreken ze dan weer van * Vadász (jager) of * VBK, de afkorting van vörösboros kóla (rode wijn-cola);
in Mozambique en Zuid-Afrika is het bekend als * Catemba;
in Chili spreekt men van * Jote;
in Duitsland wordt het * Kalte Muschi of * Korea genoemd;
* enz …

iNFOeDGE

Meer info over
Bottelon (Wiki/Nl)
Fiestas del puerto viejo, Algorta (Wiki/Es)

Ook Interessant

karaf1-43
Tinto de Verano
karaf1-43
Sangria
Mimosa-43
Mimosa
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s