Boulets à la Liégeoise – Luikse Ballen

“Balletjes op Luikse wijze, dus„

luikse-siroop43De provincie en stad Luik (gekend als ‘Vurige Stad’) heeft zich niet enkel met de Luikse wafel of suikerwafel op de culinaire kaart van België gezet. Zo zijn er nog producten en gerechten waar ze trots op zijn en terecht, zoals Hervekaas, Luikse stroop, pékèt (een jenever), hun bieren (zoals die uit Jupille), Luikse salades, niertjes op zijn Luiks, gegrilde witte pens, stoofpot met spek, gekookte peren, boekweitwafels, boukètes of pannenkoeken en Luikse koffie. Nog een bekend gerecht uit de Waalse stad, te vinden in bijna alle Luikse brasseries, is “Boulets à la Liégeoise” of Luikse gehaktballen in een dikke saus op basis van azijn en Luikse siroop. Deze saus noemt men ook wel ‘sauce lapin’ of ‘sauce chasseur’. Boulet à la Liégeoise is een op en top Luiks streekgerecht. Meestal wordt het geserveerd met frietjes, dit noemt men dan ‘Boulet Frites à la Liégeoise’ of kortweg ‘boulets frites’.

KlassiekHoofdgerecht4 personenBelgië / LuikWarm

Benodigdheden

  • GEHAKTBALLETJES
  • Gehakt – 800 gr (gemengd, liefst varken/rund)
  • Sjalot – 1 st
  • Brood – 3 oude sneetjes
  • Ei – 1 st
  • Krulpeterselie – 2 à 3 el
  • Bakboter
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Tarwebloem
  • SAUS
  • Ui – 2 st
  • Azijn – 2 el (natuurazijn)
  • Bruine suiker – 2  el (of kristalsuiker)
  • Luikse siroop – 2 à 3 el (of naar smaak)
  • Tijm – 1 vers takjes
  • Marjolein – 1 vers takje (optioneel)
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Sultanas – 4 el (rozijnen)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: 1 uur
Keukengerei
Steelpannetje;
Twee mengkommen;
Braadpan; Bord;
RoerspatelVleestang;
Staafmixer; Bolzeef

Voorbereidend werk

  • BALLETJES
  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen) of in fijne snippers.
  • Snijd de korsten af van de sneetjes oud brood en week de sneetjes in een kommetje met melk.
  • Klop het ei in een kommetje met een vork los.
  • Spoel de krulpeterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • SAUS
  • Pel de uien en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Bouquet garni: bind het tijmtakje, marjoleintakje en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).

Bereiding

  • GEHAKTBALLEN
  • Zet een pannetje op een matig vuur, smelt er een klontje boter in en stoof de gehakte sjalot zacht en glazig in een paar minuten.
  • Meng in een grote kom het gehakt met de gestoofde sjalot, het brood (uitgeknepen – tip 1), de peterselie, het ei, wat peper, zout en de nootmuskaat. Blijf het geheel met de hand kneden totdat het een compacte massa is en alles goed gemengd is.
  • Vorm er vervolgens acht gehaktballen van (dus geen boulettekes, maar bouletten): maak regelmatig uw handen nat om gemakkelijker te werken (zet dus een kommetje water in de buurt).
  • Doe wat bloem in een bord en rol er de ballen één voor één door.
  • Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Leg de gehaktballen in de schuimende boter en bak ze, op medium vuur, aan alle kanten mooi goudbruin met een korstje.
  • Schep ze, na zo’n 5 à 10 minuten bakken, uit de pan en leg ze op een bord.
  • SAUS
  • Verhit de braadpan opnieuw en smelt er opnieuw een klontje boter in.
  • Voeg er de ui aan toe en stoof ze zacht en glazig in een paar minuten.
  • Schenk er de azijn in en roer het aanbaksels los.
  • Voeg de balletjes terug toe en doe er de bruine suiker, laurier, tijm en marjolein bij (laatste is optioneel).
  • Giet 6 dl water (tip 2) in de pan of tot de ballen bijna onder staan.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat het geheel, onder deksel, 25 à 30 minuten sudderen op een zacht vuurtje of tot de ballen gaar zijn.
  • De gehaktballen met een vleestang uit de pan nemen en ze op een bord leggen met de helft van de uien.
  • De saus mixen met een staafmixer en vervolgens door een bolzeef terug in de braadpan gieten.
  • Voeg de Luikse siroop en de rozijnen (optioneel – tip 3) toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Bind de saus eventueel met een sausbinder (zoals maïzena) tot gewenste dikte.
  • Proef de saus en breng indien nodig verder op smaak met peper, zout en/of suiker: de saus mag niet te zoet, maar ook niet te zuur zijn.
  • Leg opnieuw de balletjes met ui in de saus en warm alles terug even op.

Serveren

  • Verdeel de balletjes over vier borden en schep er saus overheen.
  • Met een slaatje of appelmoes en verse frietjes zijn ze niet te versmaden!
  • Bon appétit.

Tips

  1. Broodkruim: leg oud wit ontkorst brood in een diep bord en overgiet met wat melk. Laat 5 minuten staan en knijp dan de melk met je handen uit het brood.
    • Broodkruim kan vervangen worden door 4 el paneermeel.
  2. Kan ook met rundbouillon of bruine fond, of beter nog een mengsel van bouillon/fond en bruin (Luiks) bier.
  3. Je kunt de rozijnen, krenten of sultana’s eventueel eerst laten weken in pékèt, een Luikse jenever.

Drankadvies

  • Een koud pilsje of een ambachtelijk Luiks biertje

iNFOeDGE

Meer info over
Luik – provincie (Wiki/Nl)
Luik – Stad (Wiki/Nl)

Ook Interessant

witloof43
Witloof Met Gehaktballen
Tomaten43
Balletjes In Tomatensaus
spaghetti43
Spaghetti & Meatballs
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s