Pasta Tetrazzini – Met Kip En Champignons In Roomsaus

“Het gerecht is genoemd naar de Italiaanse operaster, Luisa Tetrazzini„

Luisa_tetrazziniHoewel het gerecht vernoemd is naar een Italiaanse operazangeres en het gerecht een Italiaans klinkende naam heeft, werd dit gerecht niet uitgevonden door een Italiaanse, noch in Italië, maar vind het zijn oorsprong in Amerika. De historische oorsprong is grotendeels toe te schrijven in de jaren 1908 – 1910 aan Ernest Arbogast, toen chef-kok in het Palace Hotel in San Francisco, Californië. De beroemde Italiaanse operazangeres Luisa Tetrazzini verbleef er regelmatig en gedurende een lange tijd, waardoor de chef dit gerecht naar de operazangeres vernoemde. Luisa Tetrazzini werd in 1871 in Florence geboren en ze begon al op haar derde te zingen. Haar carrière startte in Italië toen ze 19 was, maar daarna zong ze over de hele wereld. Eén van haar bekendste rollen is die van Violetta in Giuseppe Verdi’s La traviata. Luisa Tetrazzini was vooral vóór de Eerste Wereldoorlog zeer succesvol als operazangeres. Na de oorlog richtte ze zich meer op recitals en werd ze docente in Milaan, alwaar ze in april 1940 overleed. Volgens critici kon ze slecht acteren, maar had ze een prachtige stem.
Tetrazzini is een Amerikaanse ovenschotel dat hoofdzakelijk bestaat uit gevogelte, paddenstoelen en pasta, overgoten met een kaassaus (op smaak gebracht met droge sherry) en goudbruin gebakken in de oven. Er is niet echt een klassieke schotel, daar verschillende ingrediënten kunnen vervangen of aangevuld worden, waardoor er veel verschillende recepten ontstaan.
Dit recept bevat de traditionele hoofdzaak en is een gerecht op zich, maar je kunt het eventueel verder aanvullen met ingrediënten en/of vervangen tot het gerecht naar jouw wens is (zie tips).

KlassiekHoofdgerecht4 personenUSAWarm

Benodigdheden

  • Kipfilet – 4 halve (tip 1)
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Champignons, verse – 350 gr (tip 2)
  • Droge witte wijn – 2 dl (of kippenbouillon)
  • Room, culinair – 5 dl
  • Cayennepeper – ½ tl (of paprikapoeder, mild of pittig – optioneel)
  • Citroensap – 1 el (versgeperst)
  • Parmezaanse kaas – 200 gr (versgeraspt)
  • Olijfolie
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
  • Spaghettini – 400 gr (tip 3)
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot;
Hoge braadpan met deksel;
Roerspatel;
Vergiet; Ovenschaal

Voorbereidend werk

  • Snij 4 halve kipfilets in blokjes.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en plet het dan fijn in een vijzel met een stamper tot knoflookpuree.
  • Bostel de champignons met een paddenstoelenborstel proper, snij een stukje onderaan de voet af en snij de champignons in plakjes.

Bereiding

  • Kookpot met ruim water, 1 tl zout aan toegevoegd, opzetten voor de pasta.
  • Verhit wat olijfolie in de grote hoge braadpan (alles moet erin kunnen), kruid de blokjes kip met peper en zout, doe ze in de pan en bak ze rondom bruin.
  • Voeg de ui toe en fruit tot deze zacht wordt en een beetje begint te kleuren.
  • Voeg de champignons met de knoflook bij de kip en bak ze, al roerend, op middelhoog vuur gedurende 5 minuten of tot alle vocht, dat vrijkomt van de paddenstoelen, bijna verdampt is (tip 4).
  • Blus het geheel met de wijn (tip 5) en zet je vuur lager. Laat zachtjes sudderen tot de kippenblokjes gaar zijn en de wijn bijna helemaal is ingekookt.
  • Terwijl de saus inkookt, kun je de spaghettini koken volgens instructies op de verpakking. Als ze beetgaar zijn, afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken.
  • Voeg de room (tip 6) bij het kippenmengsel in de braadpan en laat dit 10 minuten zachtjes koken.
  • Voeg 2/3 van de geraspte kaas bij de room, roer goed om, warm het geheel nog even op en zet het vuur dan af.
  • Goed kruiden met peper, zout, wat citroensap (voor de frisse smaak) en eventueel cayennepeper of paprikapoeder (mild of hot – tip 7).
  • Voeg de uitgelekte spaghettini bij de kip en roomsaus en roer alles onder elkaar.
  • Schep de pasta in een ovenschaal, bestrooi die met de overgebleven kaas (tip 8) en besprenkel het geheel met wat extra vierge olijfolie.
  • Zet de schaal in een op 200°C voorverwarmde oven en gratineer tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Serveren

  • Verdeel de pasta over borden en serveer warm.
  • Deze heerlijke kip en pasta ovenschotel is lekker met een gemengde salade en knapperig brood.

Tips

  1. Normaal gesproken gebruikt men in het gerecht gevogelte (zoals blokjes van kip of kalkoen, wordt dan soms ook ‘kip tetrazzini’ of ’kalkoen tetrazzini’ genoemd), maar er zijn ook minder vaak voorkomende variaties, zoals ham, zalm of tonijn (tonijn tetrazzini).
    • In dit recept word kipfilet gebruikt, maar beter nog is kippenbouten: dit heeft lekkerder en sappiger vlees. Haal het vlees van de bouten (of beter nog laat het doen door je poelier) en snij het in blokjes. De bouten kan je mee braden tot je de room gaat toevoegen, dan ze verwijderen uit de pan.
  2. Gewone champignons kunnen vervangen worden door:
    • bospaddenstoelen, zoals eekhoorntjesbrood, grot- of kastanjechampignons, oesterzwammen, shiitakes, … al dan niet gemengd.
    • een mengeling van champignons (350 gr) en gedroogde porcini (35 gr):
      Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom, overgiet ze met genoeg kokend water zodat ze onder staan. Zet de kom opzij en laat de porcini een poosje (minimum 10 minuten) wellen. Giet de gewelde porcini af, knijp ze uit (vocht van porcini niet weg gieten, maar samen met de wijn toevoegen!) en voeg ze met de verse paddenstoelen bij de kip.
  3. Hoewel het soort pasta gebruikt in tetrazzini kan variëren van lange pasta (zoals spaghetti), tot korte pasta (zoals rigatoni) en tot decoratieve vormen (zoals farfalle) wordt traditioneel tetrazzini bereidt met een lange, dunne deegwaren (zoals vermicelli, engelenhaar, capellini of spaghettini).
  4. Traditioneel gebruikt men in alle tetrazzini recepten paddenstoelen, maar andere groenten kunnen optioneel toegevoegd worden:
    • sommige variaties kunnen dan ook erwten, bleekselderij, wortelen, rode paprika, ui, of broccoli bevatten.
    • een geheel vegetarisch tetrazzini is ook mogelijk.
    • noten (zoals amandelen) kunnen ook worden toegevoegd.
    • Ongeacht wat is toegevoegd, worden al deze ingrediënten meestal dun gesneden of in kleine stukjes gehakt.
  5. Normaal gebruikt men droge sherry, maar kan evengoed met droge witte wijn (zoals in dit recept) of, als je niet zo van alcohol houdt, kippenbouillon.
  6. De room kan eveneens vervangen worden door melk, je moet dan wel vertrekken van een roux van boter en bloem om de melk te binden. Of gebruik champignonroomsoep en melk (of water) om te verdunnen.
  7. Verse kruiden (zoals basilicum, tijm of peterselie) kunnen ook gebruikt worden om het gerecht op smaak te brengen.
  8. Men kan ook geraspte kaas met paneermeel gebruiken om de toplaag goudbruin en krokant te bakken.

Drankadvies

  • Pinot Grigio wijn

Music

Uit de opera ‘La Traviata’:
Drinking Song
door Placido Domingo and Teresa Stratas
door Andre Rieu
Sempre Libera
door Anna Netrebko & Rolando Villazón
(opgepast: zet je volume niet te hoog)

Film

La Traviata (1988)
Complete opera

iNFOeDGE

Meer info over
Luisa Tetrazzini (Wiki/En)
Palace Hotel (Wiki/En)
Giuseppe Verdi (Wiki/NlWiki/En)
La traviata (Wiki/NlWiki/En)

Ook Interessant

mascarpone43
Pasta Con Panna E Funghi
Spaghetti Royal
Spaghetti Royal
pasta-43
Meer Pastagerechten
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s