Daiquiri – Een Elementaire “Rum Sour”

“Het kan niet veel eenvoudiger dan dit„

suikerrietDe daiquiri is een klassieke rumcocktail, bestaande uit witte rum, limoensap en suiker (of siroop). Het is elegant in zijn eenvoud, maar de kracht van deze cocktail zit hem in de zoetheid van de suiker, het zuurgehalte van de limoen, de sterkte van de drank en de verfrissing van het ijs. De uitdaging ligt hem er wel in om een evenwicht te creëren tussen deze vier sleutelelementen, zonder dat één ingrediënt overheerst.
Dit simpel drankje geserveerd in een cocktailglas, vooral geassocieerd met Cuba en Ernest Hemingway bestaat in eindeloze variaties en wordt vaak gemengd met fruit om een fruit daiquiri te maken, zoals strawberry daiquiri (zie Variaties), maar de essentiële ingrediënten blijven onveranderd. Aan wie we deze cocktail moeten toeschrijven, is moeilijk te achterhalen: waren het Britse zeelui, Amerikaanse mijningenieurs of Cubaanse arbeiders. Wat wel geweten is, is dat de cocktail pas vanaf 1940 erg populair werd.
Dit recept is volgens het IBA standaard
(International Bartenders Association – tip 1).

KlassiekCocktail1 persoonKoud

Benodigdheden

Keukengerei
Cocktailshaker;
Barzeef

Bereiding

  • Koel een cocktailglas voor met gemalen ijs (of plaats een tijdje in de vriezer of koelkast).
  • Doe alle ingrediënten (tip 2 en 3) in een, met ijsblokjes half gevulde, cocktailshaker.
  • Vijf à tien seconden krachtig schudden.
  • Giet de inhoud door een barzeef in een gekoeld cocktailglas.

Serveren

  • Serveer straight up (zonder ijs) met een limoenzeste in de cocktail.

Tips

  1. Een andere variant is 8 delen rum, 2 delen limoensap en 1 deel suikersiroop.
  2. De witte rum kan ook vervangen worden door gerijpte Cubaanse rum (zie Variaties).
  3. Men kan ook citroensap nemen, in plaats van limoensap, zolang het maar versgeperst is.

Variaties

* Aged Daiquiri
Vervang de witte rum door gerijpte rum en voeg er nog 1 druppeltje Angostura bitters aan toe.
* Hemingway Daiquiri
1 1/2 ounces zilver rum, 3/4 ounce maraschino likeur, 3/4 ounce vers limoensap, 1/2 ounce grapefruitsap, 1/4 ounce eenvoudige siroop (optioneel) .
* Frozen Daiquiri
Met dezelfde ingrediënten; in plaats van ijsblokjes gemalen ijs gebruiken en zonder barzeef in het glas gieten
* Banana Daiquiri
Met dezelfde ingrediënten; in plaats van ijsblokjes gemalen ijs gebruiken en samen met een halve banaan blenden.
* Derby Daiquiri
Zonder suikersiroop, maar met sinaasappelsap en triple sec
* Fruit Daiquiri
Heeft dezelfde bereidingswijze behalve dat er stukjes fruit (aardbeien,frambozen …) aan toegevoegd worden:
zoals
* Strawberry daiquiri
* Lemon daiquiri
* Melon daiquiri
* Mango daiquiri
* enz …

iNFOeDGE

Meer info over
Daiquiri (historie cocktail – Wiki/Nl)
IBA (Wiki/Nl)

Ook Interessant

cocktailglas43
Martini
sour43
Delicious Sour
cocktailglas43
Rob Roy
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s