Pesto Alla Siciliana – Met Ricotta En Pijnboompitten

“Een Heerlijke Minder Gekende Siciliaanse Pesto„

Siciliaanse-vlag43De meeste mensen kennen Pesto Genovese, de basilicum pesto uit Genua, maar deze versie uit Sicilië met tomaat en ricotta is minder bekend, maar toch even lekker!
Elke regio in Sicilië heeft zijn eigen versie en naam van pesto, zoals de pesto alla trapanese die bereid wordt met tomaten, basilicum en amandelen. Ook bestaan er veel regionale varianten van de saus die de naam ‘Siciliaanse pesto’ draagt.
Het recept dat hier wordt aangeboden is de meest klassieke en traditionele Siciliaanse pesto, hoofdzakelijk gebaseerd op één belangrijk ingrediënt, namelijk verse ricotta.
Deze zelfgemaakte Siciliaanse pesto met verse ingrediënten is een geweldig gerecht om het ‘begin’ van de zomer in te luiden: de geur en smaak brengt je zo naar het zuiden van Italië. Daar de saus rauw bereid wordt, leent het zich goed met koude pasta.
Sommige versies van deze pesto vervangen verse ricotta door de harde ricotta salata, andere gebruiken cottage cheese, sommige vervangen dan weer de pijnboompitten door amandelen, enz…

KlassiekSauzen4 personenItaliëKoudZomer

Benodigdheden

  • Basilicum – 20 verse blaadjes
  • Pruimtomaten – 500 gr (vers en rijp, gepeld, ontpit en in blokjes – tip 1)
  • Ricotta kaas – 150 gr
  • Parmezaanse kaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Pijnboompitten – 40 gr
  • Knoflook – 1 à 2 teentjes
  • Olijfolie, extra vierge – 1,5 dl (tip 2)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Blender

Bereiding

  • Doe basilicum, tomatenblokjes, ricotta, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een blender (of neem een mengkom en staafmixer) en maal alles fijn.
  • Doe er zoveel olijfolie bij totdat de pesto lekker smeuïg is.
  • Zodra het mengsel homogeen is, kruiden met peper en zout.

Serveren

  • Geroosterd brood vergezelt met deze saus of als heerlijke smaakmaker bij pasta (tip 3) zijn één van mogelijkheden om deze pesto te verwerken.

Tips

  1. Op de eerste plaats komen de rode Pomodoro di Pachino, een beschermde Siciliaanse tomatensoort van topkwaliteit, maar deze zullen niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. Daarom gaan we voor pruimtomaten, kerstomaten of licht zongedroogde tomaten.
  2. Kies voor een goede extra vierge olijfolie (liefst van Siciliaanse) die niet te sterk smaakt, want het mag de andere ingrediënten niet overheersen. Keuze uit Siciliaanse olijfolie, extra vierge: Valli Trapanesi, Val di Mazara, Valdemone, Valle del Belice, Monte Etna en Monti Iblei, allemaal Siciliaans en DOP.
  3. Mogelijke pasta’s (400gr) zijn pappardelle, penne, fussili, pennettte, farfalle, casarecce, gnocchi, strozzapreti …

Drankadvies

  • Een glas rode wijn maakt het compleet.

Music

Bella Siciliana
door Gianni Celeste
Ciao Siciliano
door Umberto Tozzi
Sicilia Folk

iNFOeDGE

Meer info over
Sicilië (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Basilicum43
Pesto Genovese
gepelde-amandelen43
Pesto alla Trapanese
sauskom43
Meer Koude Sauzen
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s