Rob Roy – De Zoete Versie

“Rob Roy is een oude cocktail, maar springlevend„

cocktailglas43Schotland heeft ook zijn nationale cocktail, ondanks het feit dat de cocktail gecreëerd werd in New York. Namelijk in The Waldorf Hotel in 1894 door een barman ter gelegenheid van de première van de opera “Rob Roy”. Rob Roy is een operette, van componist Reginald De Koven en tekstschrijver Harry B. Smith, dat een beetje gebaseerd is op de Schotse volksheld Rob Roy, bijnaam voor Robert Roy McGregor (1671 – 1734), een soort van Robin Hood. McGregor werd onsterfelijk gemaakt in 1817 in een roman van Sir Walter Scott (1771 – 1832).
Het recept is vergelijkbaar met een Manhattan, maar de roggewhisky is vervangen door Schotse whisky. Daarom noemen ze hem soms ook Scotch Manhattan.
Een Rob Roy, gemaakt met whisky, zoete vermout en bitters, wordt geroerd in een mengglas half gevuld met ijs en gezeefd in een Martiniglas of cocktailglas (zie tip 1). Garneer met een Maraschino kers (met stengel).
Er zijn variaties mogelijk, waaronder de verhoudingen tussen whisky en vermout: van een heel zoete (1:1 verhouding) tot een drogere (4:1 verhouding). Sommigen verkiezen zelfs voor een heel droge (tot een verhouding 10:1). Je kan ook de ingrediënten schudden (in een cocktailshaker) in plaats van roeren. Het recept hieronder is de klassiek versie van een Rob Roy met de verhouding 2 delen whisky en 1 deel zoete vermout.

KlassiekCocktails1 persoonUSAKoud │ Winter

Benodigdheden

  • Schotse Whisky – 4 cl (blended)
  • Rode vermout – 2 cl (zoete)
  • Angostura bitters – 1 à 2 druppels
  • Maraschino-kers met steel – 1 st
  • IJsblokjes
Bereiding: /
Keukengerei
Mengglas;
BarlepelBarzeef

Bereiding

  • Vul een cocktailglas van tevoren met ijsblokjes om deze te koelen of zet in de diepvriezer.
  • Doe de dranken in een mengglas (tip 1) en vul tot de helft op met ijsblokjes.
  • Roer het geheel voorzichtig met een barlepel, anders vertroebeld de cocktail.
  • Schenk alles over een barzeef in het gekoeld cocktailglas (tip 2).

Serveren

  • Garneer met de kers en steel (of citroenzeste).

Tips

  1. Je kan het glazen mengglas van de tweedelige Boston shaker gebruiken.
  2. Je kan hem eventueel ook “on the rocks” en in een laag breed glas (Old Fashioned glas, ook wel lowball-glas genoemd) serveren.

Variaties

Volgende cocktails zijn varianten op de klassieke Rob Roy
* Dry Rob Roy of * Scotini
vervang de zoete vermout door droge vermout
* Perfect Rob Roy
wordt gemaakt met gelijke delen zoete en droge vermout (1 cl van elk)
* Green Briar
vervang bitters door Cointreau
* Manhattan
vervang Schotse whisky door roggewhisky

iNFOeDGE

Meer info over
Rob Roy (Film – Wiki/Nl)
Rob Roy (Operette – Wiki/En)
Rob Roy (Novel – Wiki/En)
Sir Walter Scott (Wiki/En)
Robert Roy McGregor (Wiki/NlWiki/En)

Music

Ailein Duinn
door Celtic Spirit uit de film “Rob Roy”

Film

Rob Roy
geregisseerd door Michael Caton-Jones

Ook Interessant

longdrinks-43
Long Island Iced Tea
b52stratofortress43
B52
Granaatappel43
Tequila Sunrise
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s