Soutzoukakia – Griekse Gehaktballen

“Met Kokkinisto: een tomaten-wijnsaus„

Komijn-zaden_en_poeder43Hoewel dit gerecht misschien een belachelijk grappige naam heeft,  heeft het een serieus heerlijke smaak. Soutzoukakia is een Griekse gerecht van pittige worstvormige (geen ronde) gehaktballen met komijn, kaneel en knoflook. In dit recept worden de rolletjes gebakken en daarna gekookt in tomatensaus en dan noemt men het gerecht “Soutzoukakia Smyrneika”. Het is een verwijzing van de Grieken die in 1922 uit Smyrna (de Griekse naam voor het huidige Izmir, Turkije) vertrokken wegens een soort etnische ontmenging tussen Turkije en Griekenland en dit gerecht mee brachten naar Griekenland en het aanpaste aan hun smaak. Smyrna was gelegen aan de oostelijke oever van de Egeïsche Zee, tegenover Chios in Klein-Azië, met hoofdzakelijk een Griekse bevolking.

KlassiekHoofdgerecht4 à 6 personenGriekenlandWarm

Benodigdheden

  • SOUTZOUKAKIA (gehaktrolletjes)
  • Gehakt – 600 gr (kalfs- en/of runds)
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Oud witbrood – 2 sneetjes
  • Eieren – 1 st (kraakvers)
  • Komijnpoeder – 1 à 2 tl
  • Oregano – ½ tl (gedroogde)
  • Kaneelpoeder – een snufje
  • Pimentpoeder – een snufje
  • Tarwebloem
  • Olijfolie
  • Zwarte peper – ¼ tl (versgemalen)
  • Zeezout – ½ à 1 tl
  • KOKKINISTO (rode saus)
  • Gepelde pruimtomaten – 400 gr (uit blik – tip 2)
  • Gezeefde tomaten – 250 gr (uit bokaal of brik)
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Komijnpoeder – ½ tl
  • Kaneelpoeder – een snufje
  • Laurier – 2 blaadjes
  • Droge rode wijn – 1 dl
  • Olijfolie
  • Pimentpoeder – een snufje (optioneel)
  • Peterselie, vers – 2 el
  • Kristalsuiker – 1 tl (optioneel)
  • Zwarte peper – ¼ tl (versgemalen)
  • Zeezout – ½ tl
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Bord;
Bakpan; Schuimspaan;
Kom of schaal;
Keukenpapier;
Kom; Opscheplepel

Voorbereidend werk

  • SOUTZOUKAKIA
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Snij de korst van het oud witbrood en week de sneetjes in een kommetje met rode wijn.
  • Doe de eieren in een kommetje en klop ze los met een vork of garde.
  • KOKKINISTO
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • SOUTZOUKAKIA (tip 1)
  • Vermeng in een kom het gehakt met de ui, knoflook, het brood (knijp eerst het teveel aan wijn eruit), ei, komijn, oregano, kaneel, piment, peper en zout. Het geheel goed met de handen kneden.
  • Laat 1 à 2 uur rusten in de koelkast.
  • Vorm er vervolgens worstvormige/langwerpige (niet te dikke) rolletjes van, ongeveer 8 cm lang.
  • Wat bloem op een bord strooien en er de gevormde gehaktrolletjes door wentelen.
  • Verhit in een bakpan ongeveer 1 cm olie, leg de balletjes erin en bak ze snel aan alle kanten bruin.
  • Schep ze uit de pan met een schuimspaan en houd ze even apart in een kom of schaal (laat ze uitlekken op keukenpapier). Giet het braadvet in een kommetje.
  • KOKKINISTO (tip 1)
  • Verhit in de pan waar je de rolletjes in hebt gebakken 4 el olie (eventueel het braadvet), doe er de knoflook, ui komijn, kaneel en laurier in en laat het gedurende een minuutje of twee fruiten of tot de ui glazig is (laat de look niet verbranden!).
  • Voeg daarna de gepelde en gezeefde tomaten en wijn toe, en kruid met peper en zout.
  • Doe er de balletjes terug bij, breng aan de kook en laat het geheel, onder deksel, op een zeer zeer laag vuurtje 30 à 45 minuten sudderen/pruttelen: de sleutel tot lekkere balletjes is langzaam koken, zodat het vlees mals en sappig blijft. Het geheel af en toe roeren.
  • De saus eventueel inkoken of indikken met een sausbinder.
  • Saus proeven en verder op smaak brengen met peper, zout en eventueel suiker (moest de saus nog te zuur zijn door de tomaten).

Serveren

  • Schep de gehaktrolletjes op de borden, overgiet met de tomatensaus en bestrooi met peterselie.
  • Dit gerecht past lekker bij rijst, pasta, aardappelpuree (op smaak gebracht met olijfolie) of frietjes. En verder, vooral genieten!
  • Serveer met een salade van sla (naar keuze), tomaten, komkommer en pijpajuin, besprenkeld met een vinaigrette van olijfolie (3/4), azijn (1/4), peper en zout.

Tips

  1. Daar dit een Grieks gerecht is, probeer je ze veel mogelijk Griekse producten te gebruiken, zoals Grieks gedroogde oregano, Griekse olijfolie, Grieks gepelde tomaten, Griekse gezeefde tomaten, Griekse wijn
  2. Gepelde tomaten kan men in de zomer vervangen door rijpe pruimtomaten, gepeld, ontpit en in blokjes.

Drankadvies

  • /

iNFOeDGE

Meer info over
Smyrna (Wiki/Nl)
Griekenland (Wiki/NL)
Turkije (Wiki/Nl)
Egeïsche Zee (Wiki/Nl)
Chios (Wiki/Nl)
Klein-Azië (Wiki/Nl)

Ook Interessant

Allroundkrydda43
Zweedse Gehaktballetjes
Feta43
Griekse Salade
caquelon-le-creuset43
Pittige Spaanse Gehaktballetjes
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s