De Nieuwe Haring

“Foodie Poëzie – Culinaire Gedichten„

Triomf! de vreugde stijgt ten top:
Hijsch, Holland, vlag en wimpel op,
En doe de jubeltoon nu daavren langs uw strand!
Daar komt de kiel, met goud belaân,
Zij brengt ons d’eersten haring aan:
’t Is feest in Nederland.

’t Is feest! een eigen Hollandsch feest!
’t Is heilig: ’t brengt ons voor den geest
Den tijd van onzen roem, den tijd van onzen schand.
Triomf! de nacht van schande zonk;
Triomf! de dag van glorie blonk
Voor ’t vrije Nederland.

Verhef u, wakk’re zeevaardij!
U, pronk van Hollands maatschappij!
U, koningin van ’t feest, u biên wij d’eerewijn;
Sprei, handel, Hollands gullen disch!
Nu zal de vaderlandsche visch
Weêr de eerste schotel zijn.

Bataafsche maagden, rept u wat!
Plukt bloemen voor den kostbren schat,
En tooi den lekkren visch met vaderlandsche zwier!
Kwam hij niet met Oranje weêr?
Dat hem dan, even als weleer,
De gouden goudsbloem sier’.

Wie in dit kostlijk zeebanket
Voor ’t eerst de grage tanden zet,
De volle flesch ontkurkt, tot vreugd van zin en geest,
Met fonkelende glazen klinkt,
Ze op Neêrlands welzijn ledig drinkt,
Die houdt een heerlijk feest.

Ja, ieder maakt dan goede sier;
Waar wijn ontbreekt, daar neemt men bier:
Die vaderlandsche drank smaakt ook in Neêrland zoet.
Men drinkt ook Beukelszoon ter eer,
En na den maaltijd nog eens weêr,
Daar ’t vischje zwemmen moet.

poetry43van Hajo Albertus Spandaw (1777-1855)

Bestel een dichtenbundel van Hajo Albertus Spandaw bij

Meer culinaire gedichten zijn te vinden op Foodie Poëzie.
Als je nog een ‘Foodie Poëzie’ (culinaire gedicht) kent, mag je dit altijd laten weten via mail!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s