Kartoffelsalat – Duitse Aardappelsalade

“Lauwwarm Met Azijn En Olie„

Aardappelen_43Over het algemeen spreekt men in Duitsland van “Kartoffelsalat”, maar in Beieren, Oostenrijk en Zwitserland wordt de term “Erdäpfelsalat” gebruikt (wat ‘letterlijk’ in het Nederlands aardappelsalade is). Aardappelsalade wordt in Duitsland met gekookte aardappelen en nog wat andere ingrediënten bereidt. Het soort aardappelen dat men gebruikt zijn meestal vastkokende aardappelen (de zogenaamde “Salatkartoffeln” of saladeaardappelen). De vastkokende variëteiten zijn vooral geschikt voor salades, omdat zij niet zo gemakkelijk uit elkaar vallen wanneer men de aardappelen mengt met de andere ingrediënten. In sommige gevallen gebruikt bloemige aardappelen, omdat men een salade wilt met een meer romigere consistentie. Verder kan men het bereiden met zoutaardappelen of “Salzkartoffeln” (geschilde aardappelen gekookt in zoutwater) of met pelpatatten of “Pellkartoffeln” (aardappelen gekookt in de schil). In beide gevallen worden de aardappelen vooraf of achteraf in blokjes gesneden. Een andere bereidingswijze is de aardappelen niet in stukken te snijden, maar ze na het koken met een vork licht verpletteren, waardoor ze verbrokkelen. De bereidingswijzen van Duitse aardappelsalade verschillen dus nogal, zelfs binnen dezelfde regio, zelfs binnen dezelfde stadsmuren, zelfs binnen dezelfde familie. Maar dat is ook zo voor de ingrediënten, daar de één liever azijn en olie gebruikt, terwijl de ander voor mayonaise gaat.
In Zuid-Duitsland en Oostenrijk worden de aardappelen meestal gemengd met een (warm of koude) dressing/marinade van vleesbouillon, azijn, olie en mosterd. De aardappelen zijn meestal nog warm, wanneer ze overgoten worden met deze dressing. De aldus bereide salade kan zowel warm of koud worden gegeten. De salade kan ook nog aangevuld worden met fijngesnipperde uien, gebakken spekjes en/of stukjes augurken. Aardappelsalade wordt altijd afgekruid met verse of gedroogde saladekruiden of “Salatkräuter“.
In de noordelijke delen van Duitsland worden de aardappelen helemaal koud verwerkt met mayonaise. Een mengsel van mayonaise met yoghurt of room is ook mogelijk. In Rijnland voegt met aan de aardappelsalade met mayonaise vaak nog augurk- en/of appelblokjes toe. In het Noorden voegt men er appelstukjes en gekookt eieren aan toe (die met een vork zijn verbrokkelt).
De aardappelsalade wordt vaak met worsten, karbonades en gebakken vis geserveerd. Aardappelsalade is een klassiek bijgerecht voor Wiener Schnitzel. Hij is ook een populaire barbecue-, party- en feestdag-salade. In veel gezinnen is het gebruikelijk om op kerstavond aardappelsalade met bratwurst (braadworst), Bockwurst (bockworst) of Wienerwurst (Frankfurterworst/Wienerworst) te serveren, in het zuiden van Duitsland siert Schäufele het bord (gezouten en gerookt varkensvlees van de schouder).
Dit recept is een Zuid-Duitse warme versie met azijn en olie.

KlassiekBijgerechten4 personenDuitslandWarm, Lauwwarm en Koud

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (vastkokende, van dezelfde grote en ongeschild)
  • Karwij – 1 el (zaadjes)
  • Vleesbouillon – 125 ml (of fond)
  • Azijn – 6 el (natuurazijn)
  • Olie – 3 el (volgens voorkeur, zoals zonnebloemolie)
  • Ultra fijne suiker – 1 tl
  • Mosterd – 1 tl
  • Saladekruiden – 4 el, volle (verse, fijngehakt – tip 1)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Augurken – 1 grote (zoetzure, in blokjes)
  • Appels – 1 st (zure, in blokjes)
  • Spek – 100 gr (gezouten of gerookt – in blokjes)
  • Zwarte peper – 1 tl (versgemalen)
  • Zeezout – 1 tl
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot;
2 Mengkommen;
1 grote mengkom;
Garde;
Groentemes

Bereiding

  • Dressing klaarmaken: bouillon (tip 2), azijn, olie, suiker, mosterd, peper, zout, saladekruiden en ui in een mengkom doen en met een garde alles onder elkaar kloppen. Men kan dit mengsel eventueel wat opwarmen in een pannetje, als je een winterse warme aardappelsalade wilt.
  • Kook de ongeschilde aardappelen, in een met water (gekruid met 1 el zout en 1 el karwijzaadjes) gevulde kookpot, gaar: aardappelen niet te gaar koken, want ze mogen zeker niet uiteenvallen!
  • Eenmaal de aardappelen gaar zijn, ze afgieten en lichtjes laten afkoelen tot ze handelbaar zijn met de blote handen.
  • Schil de appels en snijd deze, alsook de augurken, in kleine blokjes. Bak de spekblokjes in een bakpan krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier. Meng dit alles ook onder de dressing.
  • De ondertussen lichtjes afgekoelde aardappelen pellen, in plakjes of blokjes snijden en in een grote mengkom doen.
  • Vervolgens de warme aardappelen overgieten met de dressing.
  • Meng alles met een saladebestek voorzichtig onder elkaar, zodat de aardappelen volledig worden bedekt met de dressing.

Serveren

  • Serveer warm, lauwwarm of koud (tip 3).

Tips

  1. Typische saladekruiden zijn peterselie, bieslook, dille, pijpajuin, basilicum, waterkers, tuinkers, kervel, koriander, lavas, rucola, salie, tijm … In dit recept we gebruiken we dille, bieslook en peterselie. Je kan ook 2 tl gedroogde saladekruiden gebruiken, zoals Duitse Salatkräuter, Knorr Aromat Tuinkruiden, Knorr salad mix met tuinkruiden, bieslook/ui, Piramide salade kruiden
  2. Sommige gebruiken geen bouillon, maar het sap van de opgelegde dikke augurken.
  3. Men kan de salade ook 3 à 4 uur (beter nog een nacht) laten rusten/trekken, zodat de aardappelen volledig worden geabsorbeerd door de marinade en de aardappelen zeer sappig zijn. Meng alles nog eens goed onder elkaar, vooraleer het op te dienen.

Drankadvies

  • /

Music

Oh Mama mach Kartoffelsalat
WBTBWB
Dicke Titten, Kartoffelsalat
Zander Seltener Fisch
Kartoffelsalat
Medianmusic
Kartoffelsalat
Thilo Potato

Variaties

* Aardappelsalade
– met Wiener Schnitzel
– met braadworst, bockworst of Frankfurterworst/Wienerworst
– met Schäufele (schouderstuk van varken)

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Zomerse Aardappelsalade
aardappel-43
American Potato Salad
Aardappelen_43
Aardappel gererchten
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s