“Een heerlijk gerecht zonder vis of vlees„
Pasta Melanzane, Pasta Con Melanzane of Pasta Alle Melanzane. Er zijn veel traditionele en zeer eenvoudige Italiaanse pasta recepten en dit gerecht is er weer zo ééntje! Het is een klassiek eenvoudig gerecht op basis van een buitengewone groente: namelijk de aubergine. Aubergine is één van dé fijnste groente om te begeleiden met pasta. Het is dan ook één van de meest gebruikte groente in de Zuid-Italiaanse keuken. Dit vleesloos pastarecept wordt bereidt met verse ingrediënten (aubergines, tomaten en basilicum) en dat maakt dit gerecht zo overheerlijk.
Klassiek │ Hoofdgerecht │ 4 personen │ Italië │ Koud | |
|
Bereiding: / Keukengerei Vergiet; Keukenpapier; Grote bakpan; Grote kookpot; Roerspatel |
Voorbereidend werk
- Snijd de aubergines (met of zonder de schil) in plakken van ± 1 cm dik, leg ze in een vergiet, bestrooi met wat zout en meng (dit is om de aubergines minder bitter te maken). Laat gedurende minimum 15 minuten, liefst 1 uur rusten, zeg maar uitdruipen: af en toe oproeren. Na een uur de aubergines onder stromend water afspoelen en droogdeppen met keukenpapier. Snij de plakken verder in blokjes van 1 à 2 cm.
- Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
- Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
- Spoel de basilicumblaadjes af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
- Spoel de kerstomaten onder stromend water en snij ze vervolgens in vieren.
Bereiding
- Zet ruim water met zout op in een grote kookpot voor de pasta.
- Neem een grote pan en doe er wat olijfolie in.
- Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en laat het gedurende een minuutje fruiten of tot de ui glazig is (laat de look niet verbranden!).
- Voeg de aubergineblokjes toe en laat op hoog vuur rondom goudbruin en zacht worden, af en toe roeren.
- Als het water voor de pasta kookt, voeg pasta toe en kook beetgaar volgens aanwijzing op de pastaverpakking.
- Eens de aubergineblokjes aan alle kanten goudbruin zijn, voegt men 1 à 2 el pasta-kookvocht, de basilicum (tip 3) en kerstomaten toe. Breng op smaak met peper en zout.
- De ‘al dente’ pasta afgieten in een vergiet en in de pan met het auberginemengsel doen.
- Meng alles voorzichtig gedurende 1 à 2 minuut op een matig vuur (tip 4).
Serveren
- Schep de pasta op de borden en werk af met een scheutje extra vierge olijfolie en een beetje Parmezaanse kaas.
- Serveer dit overheerlijk vegetarisch pastagerecht onmiddellijk. Buon appetito!
Tips
- Ook lekker met verse zomerse pruimtomaten, ontveld, ontpit en in stukjes gesneden.
- Mogelijke korte pasta’s: fusilli, penne, pennette, farfalle, gebroken macaroni, pipe rigate …
- Andere kruiden: verse oregano.
- Je kan het ook in een ovenschotel scheppen, bestrooien met Parmezaanse kaas en het in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 10 minuten. Laatste minuut de bovenkant goudbruin laten gratineren.
Drankadvies
- /
Variaties * Pasta Con Melanzane E Mozzarella |
Ook Interessant
![]() Pasta Napolitana |
![]() Penne All’Arrabbiata |
![]() Pasta e Fagioli |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).