Gratin Savoyard – Hmmmmm Zaaalig

“Geen Gratin Dauphinois!„

aardappel-43Eén van de klassiekers van de aardappelbereidingen is een “Gratin” of pommes gratin of aardappelgratin of gegratineerde aardappelen die zeer gemakkelijk te maken zijn en daarenboven lekker zijn. Er zijn verschillende gratins, zo hebben we een Gratin Dauphinois, een specialiteit van Dauphiné (een voormalige Franse provincie) traditioneel bestaande uit aardappelen, melk en room, en op smaak gebracht met look, nootmuskaat, peper en zout. Wanneer er kaas wordt aan toegevoegd (meestal Beaufort, Tomme de Savoie of Reblochon), heet het gerecht ‘Gratin Savoyard’, verwijzend naar de streek (Haute-)Savoie, vanwaar deze kazen (moeten) vandaan komen. In tegenstelling tot de Gratin Dauphinois is dit geen romig bijgerecht, daar men geen melk noch room gebruikt, maar een sterke bouillon of fond. Smaakt super lekker bij lams, runds, kalfs, wild en gevogelte. Een fris slaatje, wat aardappelgratin en een glaasje witte wijn en men heeft de perfecte lekkere lunch.

KlassiekBijgerecht4 personenWarm

Benodigdheden

Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes of mandoline;
Ovenschaal;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • Snijd de aardappelen in flinterdunne schijfjes van ongeveer 3 mm dik (gebruik hiervoor eventueel een mandoline, neen niet het muziekinstrument, maar de rechthoekige rasp/schaaf): de schijfjes niet spoelen onder de kraan en ook niet droogwrijven (anders spoel je het zetmeel weg, wat belangrijk is voor de sausbinding!).
  • Vet een ovenschaal in met wat boter.
  • Schik hierin dakpansgewijs laag voor laag de aardappelschijfjes (tip 2).
  • Strooi tussen elke laag wat geraspte kaas en wat klontjes boter. Kruiden met peper, zout, nootmuskaat en versnipperde verse look (tip 3).
  • Als alle aardappelschijfjes opgewerkt zijn, het geheel overgieten met bouillon of fond (tip 4).
  • Eindig met een laag kaas en leg er nog wat klontjes boter bovenop.
  • Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en bak deze in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 45 minuten.
  • Verwijder de folie (tip 5) en laat nog 15 minuten verder bakken of tot de aardappelen gaar zijn (een vork of mes moet zonder problemen door de gratin kunnen prikken – tip 6).
  • Op het laatste moment laten gratineren onder de grill, zodat er een mooi lichtbruin korstje ontstaat.
    • Opgelet! Tijdens het grillen mag men van de oven niet weggaan, want op een paar seconden kan de bovenkant van het gerecht zwartgeblakerd zijn! En dat is zeker niet de bedoeling.

Serveren

  • Serveer in vier porties of in de ovenschaal.

Tips

  1. Mogelijke kaas uit de Savoie:
    • harde kaas “Beaufort(vers geraspt)
    • halfharde kaas “Tomme de Savoie(in reepjes/dunne plakjes gesneden)
    • halfharde kaas “Reblochon(in reepjes/dunne plakjes gesneden)
    • liever geraspte emmentaler of gruyère, ook goed: jij bent de kok en het is een kwestie van persoonlijk smaak.
  2. Men kan ook eerst de aardappelen voorkoken: door de aardappelen eerst voor te koken en pas daarna in de oven te plaatsen spaar je wat bereidingstijd uit. Men moet wel rekening houden met het feit dat je dan eerst de aardappelen wat moet laten afkoelen, vooraleer je ze kunt in plakken snijden en je moet ze dan ook met de hand in plakjes snijden.
  3. Meng eens verse kruiden (zoals tijm, bieslook of rozemarijn) onder de schijfjes voor wat extra kruiding.
  4. Bouillon kan men vervangen door melk en/of room (zoals een Gratin Dauphinois). Op die manier wordt het gerecht wel erg zwaar op de maag: melk/room en kaas (maar wel heel lekker). Je kan natuurlijk ook een mengsel van bouillon en melk nemen.
  5. Belangrijk is dat men de kaas er van in het begin bij doet, maar pas de laatste 15 min direct in contact laat komen met de hitte van de oven, anders bestaat de kans dat de kaas verbrand!
  6. De gaartijd van de aardappelen hangt af van de aardappelen zelf natuurlijk, maar ook van de oven en de grote van de schaal.

Variaties

* Gratin Savoyard au Beaufort
zie bovenstaand recept met geraspte Beaufort kaas
* Gratin Savoyard au Tomme de Savoie
zie bovenstaand recept met dunne plakjes Tomme de Savoie
* Gratin Savoyard au Reblochon
zie bovenstaand recept met dunne plakjes Reblochon
* Gratin Savoyard met ui en/of spekblokjes
leg tussen elke laag aardappelschijfjes wat gebakken uisnippers en/of spek- of hamblokjes
* Sole au gratin
gratin met tong bedekt met paddenstoelen
* Cozze Gratinate (Italiaans)
gratin met mosselen
* Gratin Languedocien (Italiaans)
aubergine- met tomatenschijfjes, bedekt met broodkruim en olie. Een soortgelijke gratin is de Italiaanse “melanzane alla parmigiana”
* Janssons Frestelse (Zweeds)
gratin met aardappelen, uien en visconserven. Er is een soortgelijke Franse gratin met aardappelen en ansjovis

iNFOeDGE

Meer info over
Haute-Savoie (Wiki/NlWiki/Fr)
Beaufort kaas (Wiki/NL)
Beaufort kaas (Officiële website)
Tomme de Savoie (Wiki/Nl)
Tomme de Savoie (Officiële website)

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Hertoginnen aardappelen
Peterselie43
Gepersilleerde Aardappelen
Aardappelen1-43
Gratin Dauphinois
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s