Tinto de Verano – De Meest Verfrissende Zomerwijn

“Dé wijnsensatie uit Spanje!„

karaf1-43Tinto de Verano (uitgesproken als “tinto de berano”), wat Spaans is voor “rode wijn van de zomer of zomerwijn“, is een heerlijke en frisse cocktail en razend populair onder de Spaanse bevolking, vooral in Zuid-Spanje. Het is er zo populair dat je het drankje al gemixt in de supermarkt kan kopen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het vooral in de zomer geserveerd zeker als het buiten bloedheet is. Deze cocktail is vergelijkbaar met Sangria, maar dan eenvoudiger en zonder fruit. Als jij op een Spaans terras Sangria bestelt, weet iedereen dat je een toerist bent, want een Spanjaard drinkt namelijk Tinto de Verano, een cocktail op basis van 1 deel rode wijn en 1 deel frisdrank. Het drankje zou ontstaan zijn op het platteland waar de boeren naast hun eten in de zomer ook een fles wijn naar de akkers meenamen. Hun vrouwen die steeds vaker zagen dat de siësta steeds langer werd (de alcohol in de wijn zorgde daarvoor), wilde daar een stokje voor steken en deden limonade in de wijn. En zo zou Tinto de Verano zijn ontstaan: “wijn van de zomer”.
De frisdrank zorgt er dus voor dat de cocktail rijkelijk kan vloeien zonder dat het al te snel naar je hoofd stijgt, het bevat namelijk slechts 4% alc.(mits je de verhouding wijn/frisdrank respecteert en veel ijsblokjes gebruikt)! Als wijn neemt men gewoon een goedkope tafel wijn, maar als frisdrank nam men traditioneel (en sommige nog steeds) Gaseosa, een mild citroenachtige, suikerarme licht-koolzuurhoudende limonade en dan het allerliefst van het merk La Casera, la refresca mediterráneo. Tegenwoordig maken de Spanjaarden hun Tinto gewoon zelf volgens hun eigen recept en naar eigen smaak: de voorhanden zijnde ingrediënten bepalen meestal de smaak (zie tip 4 en Variaties)

KlassiekCocktail1 persoonSpanjeKoudZomer

Benodigdheden

 • Rode tafelwijn – 1 deel (liefst Spaanse – tip 1)
 • Sprite of 7 Up – 1 deel (gekoeld – tip 2)
 • IJsblokjes
 • Citroenschijfje
Bereiding: /
Keukengerei
Roerspatel;
Longdrinkglazen

Bereiding

 • Een groot longdrinkglas opvullen met ijsblokjes (tip 3 en 4).
 • Schenk vervolgens het glas halfvol met rode tafelwijn.
 • Vul verder op met frisdrank en even roeren (tip 5 en 6).

Serveren

 • Serveer Tinto de Verano ijskoud en garneer met een schijfje citroen (zie ook Variaties).

Tips

 1. Gebruik geen kwaliteitswijn: de Spanjaard gebruikt het liefst een eenvoudige goedkope Tempranillo tafelwijn. Wijnen in grote kartonnen dozen van 3 of 5 liter met een tapkraantje (kortweg Bag-in-Box of nog korter BIB) zijn aan te bevelen, daar een glazen fles snel leeg is, zeker als je in gezelschap bent van een paar goed vrienden en/of familie en zeker als het vrij warm is.
 2. Traditioneel neemt men Gaseosa, maar kan vervangen worden door Sprite of 7 Up dat een citroen & limoensmaak heeft. Daar Gaseosa een mild citroenachtige, suikerarme licht-koolzuurhoudende limonade is, leng je de genoemde frisdrank liefst aan met wat koolzuurhoudend water (zoals Spa Rood/bruis of Spa Groen/licht bruis – verhouding ¾ frisdrank / ¼ koolzuurhoudend water), maar je kan natuurlijk puur frisdrank gebruiken.
 3. Gebruik een groot longdrinkglas met een inhoud tussen 300 à 500 ml: ja je leest goed “een halve liter“, je zult merken dat je glas te snel leeg is met minder inhoud!!
 4. Veel ijsblokjes gebruiken, want daar de frisdrank wel gekoeld is, de wijn is dit niet: vul je glas daarom tot aan de rand met ijsblokjes.
 5. Wil je hem iets zoeter? Doe er dan wat ultra fijne suiker of bloemsuiker bij.
 6. Men kan ook een karaf vullen met ijsblokjes, vervolgens een halve liter rode wijn erover gieten en daarna verder aanvullen met een halve liter frisdrank. Eventueel een paar citroenschijfjes erin, even mengen en voila: je hebt een grote hoeveelheid ter beschikking.

Variaties

* Rode wijn met citroenlimonade
zoals Fanta Lemon, Tönissteiner Zitrone, Spa Citron, Mountain Dew, Schweppes Bitter Lemon, VAL Bitter Lemon, Gini, Schweppes Indian Tonic, VAL Tonic …
* Rode wijn met limoenlimonade
zoals VAL Lime
* Rode wijn met sinaaslimonade
zoals Fanta Orange, 7UP Orange, Tönissteiner Orange, Spa Orange, VAL Orange …
* Rode wijn met COLA
bekend als Calimocho/Kalimotxo of Rioja Libre
* Witte wijn met frisdrank
bekend als Caliguay of Pitilingorri (met citroen, limoen of sinaassmaak)
* Rosé wijn en frisdrank
met citroen, limoen of sinaassmaak

iNFOeDGE

Meer info over
Tempranillo (Wiki/Nl)
La Casera (Officiële website/Es)

Ook Interessant

karaf1-43
Sangria
tropical-beach43
Sex On The Beach
zomer4_43
More Summer cocktails
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.