Mint Julep – The Original One

“Simple, classic, and so easy to make!„

zilveren_beker43Mint Julep (Munt Julep), een echte klassieker, is een heerlijke en verfrissende cocktail die al eeuwenoud is en gemaakt wordt met bourbon whisky, mint, water en suiker (of suikerwater: 1 deel suiker opgelost in 1 deel water).
De naam ‘julep’ komt van het Persische woord ‘golâb’ en het Arabische woord ‘julab’, wat zoveel betekent als ‘rozenwater’. De Mint Julep werd voor het eerst beschreven in een boek (Travels of Four Years and a Half in The United States of America) van John Davis (1803), die het drankje omschreef als “A dram of spirituous liquor that has mint steeped in it, taken by virginians of a morning.”
Wie het drankje heeft bedacht is niet precies gekend, maar volgens vele bronnen zou de Amerikaanse senator Henry Clay de Mint Julep geïntroduceerd hebben in Kentucky in de jaren 1800, waar het ook zeer populair werd. Vandaag de dag blijft de Mint Julep geassocieerd met de zuidelijke regio van de Verenigde Staten. Het is zelfs de officiële drank van de Kentucky Derby (paardenrace) in Churchill Downs. Dit festijn wordt elk jaar in mei gehouden, duurt twee dagen en er worden maar liefst 120.000 Mint Julep geserveerd.
Het is een heerlijke cocktail, maar het resultaat hangt heel erg af van de munt, de bourbon en hoe het vermengd is: volgens de ene bartender is de geheime truc voor de beste Julep, de muntblaadjes eerst licht kneuzen/pletten, voordat je de overige ingrediënten toevoegt. De ander vind dat het gewoon goed geroerd moet worden. Waar ze allen zeker van zijn is dat een traditionele Mint Julep geserveerd moet worden in een zilveren (zie afbeelding) of roestvrijstalen beker, volledig opgevuld met geschaafd of gemalen ijs.

KlassiekCocktails1 persoonUSAKoudZomer

Benodigdheden

Bereiding: /
Keukengerei
Muddler;
Barlepel

Bereiding

 • Koel een zilveren of roestvrijstalen beker (240ml – tip 2) eventueel eerst voor in de diepvriezer.
 • Doe de muntblaadjes in de gekoelde beker, voeg suiker (tip 3) en water toe en roer met een muddler (cocktailstamper – tip 4), waarbij je de muntblaadjes lichtjes tegen de beker plet/kneust (zonder druk uit te voeren) en de suiker oplost: het lichtjes kneuzen van de blaadjes is om het muntaroma vrij te geven (zeker de blaadjes niet te hard aanstampen, niet over-kneuzen).
 • Vul de beker voor meer dan de helft met geschaafd of gemalen ijs.
 • Giet de bourbon royaal over het ijs.
 • Roer langzaam alles door elkaar met een barlepel tot de beker goed gekoeld is (en erop de buitenkant van de beker condens uitslaat).
 • Vul het glas verder aan met ijs.

Serveren

 • Garneer met een takje munt (tip 5).
  • Heb je Angostura bitters in huis, besprenkel het takje er dan eerst mee (een paar druppeltjes): het ruikt HEMELS.
 • Serveer ook met korte rietjes (tip 6).
 • Hoewel dit een zomerse cocktail is moet je van deze cocktail nippen, met kleine teugjes drinken (tip 7).

Tips

 1. Kies voor een Maker’s Mark bourbon of beter nog een Buffalo Trace (met de verrassende geur van mint, is dit een bourbon bij uitstek voor een Mint Julep).
 2. Gebruik geen koffieglas of -mok (met een oor), noch plasticbekers. Heb je geen zilveren of roestvrijstalen beker, neem dan een tumbler-glas.
 3. Hoe zoet je de cocktail wilt, is volgens eigen voorkeur: je zal dus moeten proeven en misschien 2 tl suiker en 2 tl water nemen. Je kan ook werken met suikerwater (15 à 20 ml), in plaats van suiker en water apart toe te voegen.
 4. Geen muddler, neem dan een stamper van een vijzel of de bolle kant van een bar- of theelepel. Met de achterkant van een dikke houten lepel lukt het ook.
 5. Neem het munttakje voor het garneren eerst tussen je handpalmen en wrijf met handpalmen over en weer, waarbij je blaadjes lichtjes kneust: zo komt het aroma vrij en ruikt het heerlijk als je nipt van de cocktail.
 6. Neem twee rietjes en snijd ze zo kort dat ze slechts 2 à 3 cm boven de rand van de beker uitsteekt. Je wilt eigenlijk de drinker dwingen zijn neus in de gearomatiseerde munt-garnering te steken: hij/zij moet moet in feite, om van deze cocktail ten volle te gieten, tegelijkertijd ruiken en drinken. De garnering moet dus in het glas blijven steken en niet verwijdert worden wanneer men wilt drinken: dit is meer dan alleen maar garnering!!!.
 7. De beker enkel, telkens men wilt drinken, aan de bovenrand (ribbel) oppakken: je wilt het drankje zo koud mogelijk houden. Herhaal dit tot de whisky is verdwenen.

Variaties

Variaties op Mint Julep:
* The Early Times mint julep
* Citrus Mint Julep
* Blueberry Mint Juleps
* Cherry Mint Julep Slushies
* Sparkling Peach Mint Julep
* Kentucky Colonel Mint Julep
* The Champagne Julep
* French Julep
* Georgia Mint Julep
* Ginger Julep
* Basil Julep
* enz …

Music

“One Mint Julep”
door Ray Charles (1961)
door Buddy Morrow

iNFOeDGE

Meer info over
10 Steps to a Badass Mint Julep (En)
Kentucky Derby (En)
Churchill Downs (En)
“Travels of Four Years and a Half in The United States of America” van John Davis (En)
Senator Henry Clay (Wiki/Nl en Wiki/En)

Ook Interessant

bananen-43
Beach Blonde
karaf-met-houten-lepel43
Sangria
rock-candy-syrup43
Mai Tai
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.