Frittata Di Patate – Aardappelomelet

“Een Dikke Omelet Van Ei, Aardappels En Olijfolie!„

eieren-43Frittata di patate, of aardappelomelet, is een eenvoudig klassiek Italiaans gerecht dat zowel volwassenen als kinderen graag eten. Het gaat om een dikke omelet van ei, aardappels en olijfolie. De omelet met aardappelen is een stevig en smakelijk hoofdgerecht, dat snel en gemakkelijk te bereiden is. Het is ook een zeer veelzijdig gerecht: men kan het warm of koud eten, als ontbijt, voor een picknick, als voorgerecht of als vegetarisch hoofdgerecht. Er zijn heel veel variaties voor frittata. De aardappelfrittata (frittata di patate) is de meest gekende, maar je kunt de aardappelen vervangen door of aanvullen met groenten en/of vlees (zie tip 2).
Dit gerecht lijkt fel op een Spaans gerecht, namelijk “Spaanse Tortilla” dat ook een aardappelomelet is. Het verschil tussen de beide is dat men bij de Spaanse omelet gebakken aardappelen bij het omelet toevoegt en bij de Italiaanse omelet neemt men gekookte aardappelen.

KlassiekLunch4 personenItaliëWarmKoud

Benodigdheden

  • Aardappelen – 700 gr (vastkokend)
  • Eieren – 6 st (middelgroot en kraakvers)
  • Olijfolie – 4 el (extra vierge)
  • Bladpeterselie (fijngehakt)
  • Parmezaanse kaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: 25 min
Keukengerei
Kookpot; Vergiet; Vork; Roerlepel; Mengkom; Bakpan
(Ø 25 cm) met deksel

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze in schijfjes van 1 cm of in blokjes en was ze onder stromend water.

Bereiding

  • Kook, in een kookpot, de aardappelschijfjes in zo’n 10 minuten gaar in lichtgezouten water: ze mogen niet uiteen vallen. Vervolgens de aardappelen afgieten in een vergiet.
  • Klop, met een vork, de eieren met wat peper, zout en nootmuskaat in een kom goed los.
  • Doe er de peterselie en geraspte kaas bij en roer alles nog eens goed door elkaar (tip 1 en 2).
  • Giet de aardappelen (tip 3) bij het eimengsel en meng het geheel voorzichtig onder elkaar mengen.
  • Giet de olie in een bakpan, plaats op het vuur en verhit de olie: de olie moet heet zijn vooraleer men het eimengsel toevoegt.
  • Doe het eimengsel in de pan, verdeel het gelijkmatig en maak de bovenkant voorzichtig plat (de uitstekende aardappelstukjes terug duwen).
  • Zet het vuur matigwarm, dek het af met het deksel en bak het geleidelijk aan.
  • Als de onderkant bruin en het omelet aan de zijkanten gestold is (na zo’n 5 à 10 minuten bakken) is het tijd om de omelet om te keren:
    • dit doet men door met de pan wat te schudden om er zeker van te zijn dat de omelet los is van de bodem.
    • laat vervolgens de omelet uit de pan op het deksel (van de bakpan) of een bord glijden.
    • vervolgens de pan omgekeerd op het deksel houden. Dan keert men voorzichtig het geheel (deksel en pan) om en hierdoor ligt de omelet ondersteboven.
  • Bak de andere kant ook bruin in zo’n 3 à 5 minuten, zonder deksel (tip 4 en 5).

Serveren

  • Snij de geurige aardappelomelet in punten of vierkantjes en serveer onmiddellijk met een fris groen slaatje en boeren- of stokbrood.

Tips

  1. Men kan er ook wat gefruite uien onder mengen.
  2. Frittata eventueel aanvullen met groenten (zoals tomaten, erwten, paprika’s, paddenstoelen, wit of groene asperges, courgettes, sperzieboontjes, …, al dan niet eerst gekookt of gestoofd) en/of vlees (zoals dunne plakjes Chorizo, plakjes worst, gebakken ontbijtspek, blokjes beenham, …): wat je in de koelkast vind, zeg maar.
  3. Dit gerecht is met aardappelschijfjes, maar het wordt ook bereid met aardappelpuree: stamp hiervoor de gare aardappelen met een stamper grof of fijn en meng het onder het eimengsel en werk het verder af volgens bovenstaand recept.
  4. De juiste totale baktijd is moeilijk te zeggen, je zult moeten oefenen, experimenteren. Het belangrijkste van een aardappelomelet is wel dat hij niet te droog, maar ook niet te nat is: allee dat is volgens eigen voorkeur natuurlijk.
  5. Men kan het ook in de oven klaarmaken: giet het mengsel in een ovenschaal en bak in een op 150°C voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten of tot de frittata goudbruin is.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Frittata Di Cipolle
Bovenstaand recept, laat de aardappelen weg en voeg veel gefruite (gele of rode) uien toe.
* Frittata Di Cipolle E Papate
Bovenstaand recept met ui en aardappelen.
* Frittata Di Cipolle E Zucchine
Omelet met ui en courgette.
* Frittata Di Melanzane E Zucchine
Omelet met aubergine en courgette.
* Frittata Di Maccheroni
Omelet met macaroni.
* en veel, veel meer frittata di …

iNFOeDGE

Meer info over
Frittata Di Patate (Wiki/ES)

Ook Interessant

eieren-43
Spaanse Tortilla
eieren-43
Scrambled Eggs & Bacon With Hash Browns
eieren-43
Quiche Lorraine
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s