Homarus Box

Kookboek

Titel

Homarus Box: de basis, het product, het gerecht
Auteur
Filip Verheyden
Uitgever
Homarus Culinaire Uitgeverij
ISBN
9077695850
Aantal pagina’s
320
Verschijningsjaar
2006
Type
Hardcover
Boek bestellen*

* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Drie culinaire naslagwerken verkrijgbaar in één box!

De basis: het eerste boek van Homarus Culinaire Uitgeverij. Het is een statement: wie wil koken kan niet zonder de basis, wie wil experimenteren nog minder. In dit boek vindt de lezer 150 basisrecepten die elke amateurkok bij de hand moet hebben. Zo is er het klassiek recept voor erwtensoep en consommé, de beste bereidingstechniek voor aardappelpuree, frieten, aardbeienconfituur, bladerdeeg, biscuit en sausen als mayonaise, pesto, béarnaise en witte wijnsaus. Alles overzichtelijk verdeeld in korte hoofdstukken. Ook wie nu eindelijk het verschil wil weten tussen snijtechnieken als brunoise en julienne of hoe men vlees moet opvullen zonder dat de vulling er tijdens het braden uitloopt kan in de basis terecht. Alles waarheidsgetrouw geïllustreerd. Elk basisrecept, hoe eenvoudig ook, is van een foto voorzien. Maar de auteurs, Filip Verheyden en fotograaf Tony Le Duc, gaan nog een stap verder. Zij gingen ook op zoek naar innoverende bereidingswijzen en technieken, basisbereidingen die nog maar net zijn ontwikkeld maar die stilaan hun plaats opeisen.

Na De Basis komt Het Product, het tweede boek in de trilogie, dat een stap verder gaat. We vertrekken vanuit het product, het ingrediënt en geven de bereiding of ‘behandeling’ die naar onze mening de beste is om de smaak van dat product zo goed mogelijk naar voor te halen. Hoe maak je rodekool juist klaar? Wat doe je met een tomaat, een raap, rode biet, andijvie? Hoe bak je een steak bleu, saignant en bien cuit? Hoe schil je een avocado zonder hem te beschadigen? Hoe bak je een zeetong? Hoe haal je het merg uit een vanillepeul? Naast de meest dagdagelijkse producten komen ook meer gastronomische ingrediënten aan bod. Ganzenlever, hopscheuten, kalfszwezeriken, langoustines, jakobsschelpen, tarbot enzovoort. Maar we bespreken ook minder bekende ingrediënten en smaakmakers: hoe haal je de meeste smaak uit citroengras of tonkabonen, wat is wasabi en wat doe je met kombu? In dit boek vindt de lezer 145 producten met hun ‘beste’ bereidingswijze. In plaats van een saai woordelijk productregister achteraan in het boek te vermelden, maakten wij als extra van elk ingrediënt een foto. Wie niet altijd weet hoe sommige producten eruit zien kan in deze fotogalerij terecht.

Het gerecht is het laatste deel in de trilogie: alle basiskennis die wij in de eerste twee boeken verzamelden wordt nu toegepast in dit derde deel. Het Gerecht bevat 150 volwaardige bereidingen die alle teruggrijpen naar de basistechnieken uit De Basis en Het Product. Het zijn niet zomaar 150 gerechten die ons plezierden, wij gingen op zoek naar 150 klassiekers. Gerechten zowel van bij ons als uit de wereldkeuken die iedereen misschien wel kent bij naam, maar niet altijd weet te bereiden. Zo vindt u in dit boek de bereiding van zowel kaas- en garnaalkroketten, steak tartare en koninginnenhapje als van paella, gravad lax en ossobuco tot de thaise garnalensoep tom yam koong en de Japanse chicken yakitori toe. Elk recept is origineel, het zijn geen moderne of ‘makkelijke’ varianten, neen het is opnieuw de basis. Hoe wordt een koninginnehapje juist klaargemaakt? Wat zit er nu allemaal in sushi? Wat is de oorspronkelijke saus bij gravad lax en is ossobucco nu wel of niet met tomaten? De lezer vindt in Het Gerecht een antwoord op al deze vragen.

Partner van bol.com (gif, 88x31)

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer kookboeken zijn te vinden op Kookboeken. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete kookboeken?

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s