Troost

troostCuli roman

Titel

Troost
Auteur
Ronald Giphart
Onderwerp
Seksualiteit, Liefdesproblemen, Kunstwereld
Genre
Literaire roman, novelle
Oorspronkelijke titel
Troost
Oorspronkelijk jaar van uitgave
2005
Nederlandse vertaling door

Verschijningsjaar
2008
Uitgever
Uitgeverij Podium B.V.
Type
Paperback
Aantal pagina’s
222
Verfilmd
Neen
Boek bestellen bij*

* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Troost is een bijtende, hoogst onderhoudende roman over gastronomie, liefde, roem & ondergang, door een der meest gelezen schrijvers van de moderne Nederlandse letteren.

Het verhaal
‘Ik wil een dubbele regenboog achter mijn tanden, mijn gehemelte bombarderen met een perfect afgestemd smaaktapijt, mijn slokdarm overrompelen en mijn maag in opperste staat van bevrediging brengen, voor minder doe ik het niet.’ aldus de hoofdpersoon in Troost.
De wilde kookstijl van de 37-jarige topkok Art Troost wordt alom bejubeld en met Michelin-sterren geprezen. Troost beschouwt de wereld als een groothandel in ingrediënten: lopen er op straat drie vrouwen, dan ziet hij prompt een frêle wildschotel voor zich, gecombineerd met een gemarineerde spiering en een geraffineerde soep van raapjes, thee en zwemkrab. Door een eigen tv-kookshow, genaamd Sterallure, stijgt zijn roem naar ongekende hoogte. Tijdens de opnames van de zomereditie in een Frans château, met als gasten een marathonlopende filosoof en een wulpse schrijfster, begint Troosts succes echter onverwacht te kantelen.

Boeken algemeen

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Recensie
Wat ging er mis met de succesvolle t.v.-kok Art Troost? Hij zit doodziek en heel misselijk op de wc op het Normandische kasteel: de locatie waar zijn televisieshow “Sterallure” wordt opgenomen. Die beroerde situatie is tevens de metafoor voor alles wat mis is en nog verder mis zal gaan. In deze roman waarin de hoofdstukken de titels dragen van oersmaken als bitter, zout, zoet, zeep, zuur en bloed, komen bij Troost in flashbacks allerlei zaken uit het verleden terug. De verhouding met zijn vader, ook een sterkok, zijn ex-vriendin Andrea, mensen van de t.v. ploeg enz. De opnames voor deze laatste aflevering lopen niet lekker: de twee uitgenodigde gasten werken nauwelijks mee, de Franse boeren zijn in staking, dus stopt de bevoorrading, en de kok van de kasteelkeuken waar de opnamen plaatsvinden, weigert iets af te staan van zijn voorraad. Dan komt de brief van Michelin die meldt dat Troost zijn twee sterren kwijtraakt. Al die misere levert een vermakelijke, goed geschreven, boeiende roman waarvoor Giphart zich uitstekend documenteerde en die tot nu toe een van zijn beste is. Normale druk. Paperbackeditie.
Toos Verhoeven-van Raamsdonk

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.