Mise En Place

miseenplaceCuli roman

Titel

Mise en place
Auteur
Margot Vanderstraeten
Onderwerp
Rouwproces, Koken
Genre
Novelle
Oorspronkelijke titel
Mise en place (Nederlands)
Oorspronkelijk jaar van uitgave
2009
Nederlandse vertaling door

Verschijningsjaar
2009
Uitgever
Atlas-Contact
Type
Paperback
Aantal pagina’s
240
Verfilmd
Neen
Video met de auteur van dit boek
Mise en place
Boek bestellen bij*

* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Mise en Place is een roman over het verpletterende gewicht van de leugen. Over het leven met schuld en boete. Dit alles is verweven met de geneugten van de gastronomie.

Het verhaal
Margot Vanderstraeten beschrijft in ‘Mise en place’ het bestaan van de 62 jarige succesvolle 3 sterren chef–kok Victor Werner. Zijn leven staat volledig in het teken van de gastronomie; als het op de lekkernijen van de keuken aankomt, is alleen perfectie goed genoeg. Maar aan Victors roeping ligt een duister geheim ten grondslag. In 1958, als Victor twaalf is, verliest hij zijn vader bij de ramp in de champignongroeve van Roosburg. Victor heeft de dood van zijn vader –en het verdriet van zijn moeder– nooit kunnen verwerken. Het doorgedreven perfectionisme van de chef–kok is een manier om te vergeten. Bovendien weet Victor sinds de rampdag iets dat niemand anders weet, en dat ook niemand anders mag weten. Alleen Louise, zijn lievelingszus, kent zijn loodzware last. Louise is doofstom. Achter haar stilzwijgen blijkt een ondraaglijke leugen schuil te gaan.

Boeken algemeen

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Recensie
De 62-jarige Victor Werner runt zijn eigen driesterrenrestaurant. Hij verzuimt geen dag, tot zijn lievelingszus (en non) dood gaat. Haar laatste wens is dat Victor een feest voor haar organiseert in zijn zaak. Verder laat ze hem plakboeken na en vraagt ze hem om vergiffenis. Maar waarvoor? Al snel blijkt dat Victor de dood van zijn vader nooit heeft verwerkt en dat Louise daar meer van moet hebben geweten. In deze derde roman toont de Vlaamse schrijfster (1967) aan over een uitstekende, en smakelijke pen te beschikken. Ze verweeft de gastronomie en de waargebeurde ramp met de champignongroeve in Roosburg (1958) tot een subliem geheel waarin ze laat zien over een zeer scherp observatievermogen te beschikken. Mise en place is de Franse term voor de voorbereidingen die moeten worden getroffen om een gerecht te bereiden. Ze heeft hier niet alleen betrekking op het ‘feest’, maar ook op alle voorbereidingen die ervoor hebben gezorgd dat Victor zo goed is geworden als kok. Paperback; vrij kleine druk.
Drs. J. Hetebrij

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.