Het Boek Van Het Zout

Het boek van het zoutCuli roman

Titel

Het boek van het zout
Auteur
Monique Truong
Onderwerp
.
Genre
.
Oorspronkelijke titel
The Book of Salt (Engels)
Oorspronkelijk jaar van uitgave
2003
Nederlandse vertaling door
Heleen ten Holt
Verschijningsjaar
2004
Uitgever
De Bezige Bij
Type

Aantal pagina’s
286
Verfilmd
Neen
Interview met
Monique Truong
Boek bestellen bij*


* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Monique Truong verwerkt de historische karakters van Gertrude Stein en Alice B. Toklas in deze nostalgische roman, spelend in het kleurrijke Parijs van het Interbellum.

Het verhaal
Parijs, 1934. Binh, de Vietnamese kok van Gertrude Stein en Alice B. Toklas, maakt de balans op van zijn bestaan. Vijf jaar lang kookte hij voor het wereldberoemde koppel; hij kent alle geheimen, gektes en gewoontes van hun literaire huishouden. Binh is homoseksueel en heeft het in zijn thuisland aangelegd met zijn Franse baas en chef-kok Blériot. Hun verhouding wordt verraden door een jaloerse secretaresse en Binh ontvlucht Vietnam om aan de toorn van zijn wrede, katholieke vader te ontsnappen. Hij werkt als scheepsjongen en hulpkok en reageert in Parijs uiteindelijk op een advertentie van Stein en Toklas. Hij kookt vele gangen voor de vele gasten van het paar en met Toklas deelt hij zijn liefde voor het exquise eten. Binh blijft echter een dolende ziel, op zoek naar liefde. Op zijn vrije zondag ontmoet hij zijn vaste minnaar Sweet Sundayman die Binh onderdruk zet een handgeschreven tekst van Stein ‘mee te nemen’.

Boeken algemeen

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Recensie
Als in 1934 de Vietnamese kok van de in Parijs wonende Amerikaanse schrijfster Gertrude Stein en haar vriendin Alice B. Toklas hoort dat zij een jaar naar de VS gaan en hij na 5 jaar weer dakloos wordt, maakt hij de balans op van zijn leven. Binh is 10 jaar eerder uit Vietnam gevlucht nadat hij zijn baan als koksjongen bij de gouverneur-generaal kwijtraakte om een relatie met de chef-kok. Als ook zijn vader hem op straat zet vlucht hij, wordt koksmaat op een Franse boot en blijft enkele jaren varen. Via een advertentie wordt hij inwonend kok bij de beide dames en krijgt later een relatie met een van de bezoekers aan hun literaire salon. Als de dames vertrekken besluit hij om bij deze man in Parijs te blijven. De schrijfster, een juriste, werd in 1968 in Vietnam geboren maar woont sinds haar 6e in de VS. Ze verplaatst zich erg goed in de gedachten van haar gevluchte landgenoot, wat resulteert in een mooi, melancholiek en met subtiele humor geschreven verslag van zijn ervaringen. Ook de prima sfeertekening en tijdsbeeld dragen bij aan een geslaagd debuut, dat goed vertaald is. Paperback; kleine druk.
NBD|Biblion – Biblion recensie, Drs. Madelon de Swart

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.