Een Huis In Toscane

eenhuisintoscane1Culi roman

Titel

Een huis in Toscane
Auteur
Frances Mayes
Onderwerp
Italiaanse recepten, Reisbeschrijvingen, Toscane
Genre

Oorspronkelijke titel
Under the Tuscan sun: at home in Italy (Engels)
Oorspronkelijk jaar van uitgave
1996
Nederlandse vertaling door
Dons Reerink
Verschijningsjaar
2007
Uitgever
Prometheus
Type
Paperback
Aantal pagina’s
269
Verfilmd
Ja
Boek bestellen bij*


* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Door de aankoop en restauratie van haar huis en tuin te beschrijven brengt de schrijfster de lezer in contact met het Toscaanse levensritme.

Het verhaal
Als de Amerikaanse Frances Mayes een verlaten villa op het onvergetelijk mooie platteland van Toscane koopt, treft ze verbleekte fresco’s aan onder het stucwerk in haar eetkamer, een wijngaard die is overgroeid met een wirwar van braamstruiken en een verdwaalde schorpioen onder haar kussen… Vanuit haar traditionele keuken en haar simpele moestuin bereidt ze tientallen heerlijke recepten voor alles seizoenen, die allemaal in dit boek staan opgetekend. Op de altijd levendige plaatselijke markten en in de stadjes in de naburige heuvels, gaat Mayes op zoek naar de nuances van het Italiaanse landschap, de geschiedenis en de keuken. Elk avontuur brengt nieuwe verrassingen met zich mee: de perfecte pannetone, een onvergetelijke wijn, of beschilderde Etruskische graven. Mayes schrijft in ‘Een huis in Toscane’ met geestdrift en passie over de genoegens van een ander land.

Boeken algemeen

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Recensie
Vanuit de behoefte om een ander soort leven te gaan leiden en in het besef dat oude plekken voortleven koopt de schrijfster een oud huis met 2 hectare grond. Het voedsel dat de streek en haar eigen grond haar biedt, is hierbij een belangrijke schakel tot de cultuur. Hiernaast brengen restauratieperikelen, het aanleggen van een put en terrassen, het ontdekken en weer in cultuur brengen van haar tuin haar in contact met het Italiaanse levensritme. De schrijfster wijdt de lezer via haar receptjes in in de Toscaanse zomer- en winterkeuken. Door een huis als een stuk gereedschap voor analyse van de menselijke ziel te beschouwen brengt ze een extra dimensie aan. Ze vraagt zich af hoe Italiaans ze aan het worden is en komt tot de ontdekking dat de echte band met haar Italiaanse omgeving, moeilijk te vatten voor een heidense met een protestantse achtergrond, tòch is ontstaan door de kerk, d.w.z. door Maria en alle animistisch geïnspireerde heiligen die ze in haar Italiaanse omgeving aantreft. Zeer de moeite waard en interessant voor ieder die van het Toscaanse leven houdt. De schrijfster overstijgt door haar reis naar de binnenlanden van haar ziel de beperkingen van tijd, plaats en ruimte.
NBD|Biblion recensie, Redactie

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.