Abrikozen Langs De Nijl

abrikozenlangsdenijlCuli roman

Titel

Abrikozen langs de nijl
Auteur
Colette Rossant
Onderwerp
Egyptische recepten, Egypte, Verhalen
Genre
Novelle
Oorspronkelijke titel
Memories of a lost Egypt (Engels)
Oorspronkelijk jaar van uitgave
1999
Nederlandse vertaling door
Henja Schneider
Verschijningsjaar
2003
Uitgever
Sirene
Type
Hardcover
Aantal pagina’s
189
Verfilmd
Neen
Boek bestellen bij*


* Naargelang de druk kan de voorkant afwijken van deze afbeelding. Sommige boeken zijn digitaal te verkrijgen via Bol.com

Culinaire herinneringen aan het Egypte van voor de 2e wereldoorlog met ruim veertig eenvoudige Franse en Egyptische recepten.

Het verhaal
In Abrikozen langs de Nijl roept de in Frankrijk geboren Colette Rossant het beeld op van het Egypte van haar kinderjaren. Nadat Colettes vader is overleden, stuurt haar wispelturige moeder de zesjarige Colette naar haar Egyptische grootouders in Caïro. Daar maakt ze kennis met een tumultueuze verzameling familieleden, die met z’n allen in een huis bij de Nijl wonen. Met grote regelmaat zoekt Colette haar toevlucht bij kok Ahmet om even aan de drukte te ontsnappen. In zijn keuken leert ze de Egyptische cuisine waarderen en geniet ondertussen mee van de verhalen van het liefdesleven van de bedienden, hun bijgeloof en hun manieren om de toekomst te voorspellen.

Boeken algemeen

Als je dit boek gelezen hebt mag je steeds een recensie schrijven, zoals over de inhoud, schrijfkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Culi Romans zijn te vinden op Culi Romans. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Culi Romans?

Recensie
Colette Rossant werd in 1931 in Frankrijk geboren in een zeer welvarend milieu. Als haar joods-Egyptische vader ernstig ziek wordt, woont Colette eerst bij haar katholieke Franse grootouders. In 1937 wordt ze naar haar Egyptische grootouders in Cairo gestuurd en blijft daar tot ze in 1947 weer naar Parijs terugkeert. Ze trouwt in 1955 een Amerikaan en vertrekt naar New York. In dit boek beschrijft ze haar herinneringen. Ze was een kind dat altijd bij de kok(kin) in de keuken was en mee mocht naar de winkels en de markt. Ze schetst een levendig beeld van de tijd dat Cairo een cosmopolitische, welvarend stad was waar haar grootouders in een groot huis leefden met op elke verdieping wel een dochter, zoon of tante met hun gezin. Rossants herinneringen zijn gekleurd door de smaken en geuren van de gerechten en ieder hoofdstuk wordt besloten met een aantal recepten. Boeiend geschreven, goed vertaald, leuke uitvoerbare recepten. Geillustreerd met enkele historische en familiefoto’s in zwart-wit. Achterin een lijst van de recepten. Abrikooskleurig omslag met afbeeldingen van oude foto’s en abrikozen. In Amerika is het vervolg ‘Return to Paris’ al verschenen.
Toos Verhoeven-van Raamsdonk

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.