Ober

oberFoodie film
Categorie
Volwassenen
Titel
Ober
Regie
Alex Warmerdam
Speelduur
97 minuten
Genre
Komedie, drama
Uitgebracht
2006
Land
Nederland
Originele taal
Nederlands
Cast
Alex van Warmerdam, Mark Rietman, Ariane Schluter, Thekla Reuten, Sylvia Poorta, e.a.
Trailer
Bestel de DVD* bij

* De voorkant van sommige DVD’s kunnen afwijken van deze afbeeldingen, alsook de datum van release. Sommige films zijn ook verkrijgbaar in Blu-ray via Bol.com.

Alles is mogelijk in Van Warmerdams film. Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. Het biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvend. In de films van Van Warmerdam wordt veel gegeten.

Het verhaal
Edgar werkt als ober in ‘Het Westen’, een matig lopend restaurant met een groot aquarium. Zijn vrouw Ilse is chronisch ziek. Een buitenechtelijke verhouding met Victoria kan hem hooguit seksueel bevredigen. Hij wordt geterroriseerd door zijn buren. Zijn werk schenkt hem nauwelijks voldoening. Als Edgar door lastige klanten tot het uiterste wordt getergd en geen weerwoord heeft gaat hij letterlijk verhaal halen bij de man die hem schrijft. Edgar uit zijn onvrede. Hij wil van zijn vrouw af. Hij wil een nieuwe vriendin, hij wil nieuwe buren en hij wil zich niet meer door zijn klanten als een voetveeg laten behandelen.

DVD algemeen

Als je deze film hebt bekeken, mag je steeds een recensie plaatsen, zoals over de inhoud, filmkunst, personages, diepgang, vorm, plus- en minpunten, enz …
Meer Foodie Films zijn te vinden op Foodie Films. Wat is of zijn jouw (top 3) favoriete Foodie Films?

Recensie
Toen wij hoorden dat Alex van Warmerdam een ober ging spelen, was onze dag weer goed. Want obers, dat zijn toch een beetje treurige, narrige, tobberige mannen die veel liever ergens anders iets veel leukers zouden willen doen.
En ja hoor, als Alex met een blaadje in zijn hand door de klapdeur van de keuken de film binnen stapt, loopt daar die bewuste ober. Je weet gewoon dat deze man – Edgar is zijn naam – een berg misère te verstouwen krijgt. Er is de minnares (Ariane Schlüter) die hem toesnauwt haar wat liever te bedienen. Er is de alco in het hoekje (een postuum optreden van de onvolprezen Joop Admiraal) wiens glaasje bier immer bijgevuld moet worden. En er zijn de kantoorhufters (onder wie Kees Prins) die hem zo ongenadig sarren dat Edgar zelfs in het aquarium belandt. Waar heeft de grijze muis dit allemaal aan te danken? Edgar vraagt het zichzelf ook af, en gaat ten einde raad verhaal halen bij de man die al deze ramspoed bedacht heeft: zijn schrijver.
Het is niet alleen een interessante wending die Ober dan neemt, maar ook een noodzakelijke. Want op een geplaagde ober alleen kan de dramatische kachel niet branden. Toch brengt het de film ook enigszins in de problemen. Want schrijver Herman (Mark Rietman) is lang niet zo leuk als ober Edgar. Van Warmerdam heeft dat ook beseft, en diens invloed tot een minimum beperkt. Maar vermoedelijk was Ober beter in balans geweest met een interessantere Herman. Dat gezegd, valt er veel, zo niet genoeg te genieten. Tom Erisman draaide de film losser dan we gewend zijn, de locaties en sets zijn weer spuugmooi en Van Warmerdam zelf bewijst opnieuw een zuivere filmclown te zijn. En alleen al de inpakscène van René van ’t Hof is de prijs van een toegangskaartje meer dan waard.
© Copyright Preview Filmmagazine BV

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.