“Hollandser Kan Niet Of Wel?„
Dit is een Hollandse maaltijd, een simpele doch heerlijke andijviestamppot (andijviestoemp voor de Vlamingen) met spekblokjes, ook spekjes genoemd. Hollandser kan niet of wel? Jazeker! Kan Wel!
Als het buiten koud wordt, gaan de Hollanders massaal aan de stamppotten en de Belgen aan de stoempen. Een goede, stevige stamppot/stoemp is een erg lekkere warme kost in de winter, daarom deze ouderwetse lekkere andijviestamppot. Ik hou het wel op stamppot met rauwe andijvie, vind ik net iets lekkerder dan gestoofde of gekookte, maar smaken verschillen uiteraard. Daarom deze stamppot met gestoofde andijvie en beslis zelf!
Klassiek │ Hoofdgerecht │ 4 personen │ Nederland │ Warm │ Herfst – Winter | |
|
Bereiding: / Keukengerei Zeer grote kookpan met deksel; Antiaanbakpan; Aardappelstamper; Steelpannetje; Roerlepel |
Voorbereidend werk
- Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
- Verwijder de harde delen van de andijvie en snijd de bladeren vervolgens zeer fijn. Was ze grondig in een kom water en laat ze goed uitlekken in een vergiet.
- Pel de ui en snij ze middendoor. Snij de ui vervolgens in flinterdunne plakjes (halve ringen) of in fijne snippers.
Bereiding
- De fijn gesneden andijvie eerst blancheren: zet een grote pan water op met 1 tl zout en breng dit aan de kook. Kook (laten slinken) daarin de andijvie heel kort, maximaal 1 à 2 minuten (zonder deksel: zorgt ervoor dat de groente mooi groen blijven).
- Schep de andijvie uit het kokende water en dompel ze direct onder in ijswater of doe ze in een vergiet onder koud stromend water. Hierdoor zal de andijvie niet verkleuren en mooi groen blijven!
- Kook de aardappelen gaar in ruim ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan – tip 4).
- Bak ondertussen de spekblokjes krokant in een anti-aanbakpan (hoe krokant, beslis je zelf). Laat de spekjes eventueel uitlekken op keukenpapier.
- Bak de ui in het bakvet van het spek al roerend glazig.
- Laat de andijvie met aanhangend water en een klontje boter gedurende 10 à 15 minuten stoven op een zacht vuurtje (eventueel, om aanbranden te voorkomen, nog een paar eetlepels water toevoegen).
- Giet de aardappelen, wanneer ze gaar zijn, af en laat uitdampen.
- Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree). Gebruik NOOIT ofte nimmer een mixer om puree te maken, tenzij je behangerslijm wilt.
- Warm ondertussen in een pannetje de melk met de boter op (niet laten koken – tip 5): dit resulteert in een veel romigere puree (koude melk resulteert in een kleverige en lauwe puree).
- De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt. Roer door elkaar met een houten lepel.
- Meng de andijvie beetje bij beetje door de stamppot/stoemp, zodat het groen goed verdeelt wordt. Je hoeft natuurlijk niet alle andijvie te gebruiken, gebruik zoveel andijvie als je zelf lekker vindt!
- Schep als laatste de gebakken spekjes en ui (met of zonder bakvet) door de puree.
- Breng op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat (tip 6) en schep alles nog eens door elkaar.
Serveren
- Verdeel de stamppot over de borden en serveer onmiddellijk.
- Andijviestamppot is met elk winters stukje vlees lekker, zoals met gehaktbal, blinde vink, braad- of rookworst … (zie Variaties) en natuurlijk met (al dan niet zelfgemaakte) jus/vleessaus.
- Lekker met tafelzuur, zoals augurkjes, zilveruitjes, piccalilly en mosterd (fijne of grove): zet deze gewoon in kommetjes op tafel voor de liefhebber.
Tips
- Of je nu vastkokende of bloemige aardappelen neemt voor puree is een persoonlijke keuze:
- Volgens KOOKRECEPTEN maak je (puur) aardappelpuree (zonder toevoeging van groenten dus), het beste klaar met vastkokende aardappelen, zoals Nicola, Xempla, Rosa, Marabel, Accent of Désirée.
- Wordt het een gemengde puree (zoals een puree met prei, spinazie, broccoli,…), neem dan bloemige aardappelen, zoals Bintje, Polders, Bildtstar, Doré, Santé, Eigenheimer, Irene of Resonant. Deze zorgen voor wat meer consistentie.
- Snij de aardappelen altijd in evengrote stukken, zodat alle aardappelen even snel gaar zijn.
- Men kan voorgesneden in plastikzak verpakte panklare andijvie nemen (zakken van 250 of 500 gram), maar men kan ook vertrekken van verse andijvie en ze zelf versnijden. Het is meer werk, maar zeker de moeite waard, je proeft het verschil!
- Gebruik volle of halfvolle melk, geen magere melk. Voor een iets romige puree vervangt men de melk door room (minimum 20% vetgehalte).
- Meestal worden aardappelen gaar gekookt in licht gezouten water, maar voor een extra en fijnere smaak kan men ze beter in melk of bouillon koken: probeer maar eens en je zult merken dat dit lekkere smaakgevers zijn.
- Er bestaat een ongeschreven keukenwet: aardappelen en vetstof (of het nu boter, olijfolie, ghee of wat dan ook of een combinatie van vetstoffen) is een must, een perfect huwelijk, een liefdescombinatie. Zij houden zielsveel van elkaar! Beiden verhogen de smaak aanzienlijk van puree/stoemp, maar je moet natuurlijk niet overdrijven.
- Het al dan niet toevoegen van en de hoeveelheid nootmuskaat is een kwestie van persoonlijke smaak.
Variaties * Andijviestamppot met kaasblokjes VEGGIE |
Ook Interessant
![]() Stamppot Met Rauwe Andijvie |
![]() Raapstelen stamppot |
![]() Spinazie stamppot |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).