Herfstsalade #2

“Herfst: Schitterende Kleuren, Verleidelijke Geuren En Imposante Smaken„

Druiven-43Deze herfstsalade bestaat uit druiven, bergkaas, gerookte eendenfilet en nootjes, overgoten met een dressing.

Dit is een basisrecept welke kan gebruikt worden als voorgerecht, als bijgerecht in een hoofdgerecht of als een maaltijdsalade.

Bijgerecht of Maaltijdsalade4 personenKoudHerfst

Benodigdheden

  • Witte en/of blauwe druiven – 250 gr (pitloos – tip 1)
  • IJsbergsla – 1 krop (tip 2)
  • Sjalotje – 1 st (of gele ui)
  • Eendenfilet – 250 gr (gerookt en in plakjes)
  • Halfharde tot harde kaas – 200 gr (in kleine blokjes – tip 3)
  • Walnoten – 100 gr (gepeld – tip 4)
  • Sinaasappelsap – 2 el (tip 5)
  • Notenolie – 2 el
  • Olijf- (extra vierge), sla- of arachideolie – 4 el
  • Mosterd – 1 tl
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Antiaanbakpan;
Mengkommen;
Slabestek

Voorbereidend werk

  • Was de druiven onder stromend water en snij ze vervolgens doormidden (in twee).
  • Snij de ijsbergsla in vier, snij het taai hart uit elke deel, snij vervolgens elk sladeel met een mandoline in reepjes, was ze in een kom met water en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in fijne snippers.

Bereiding

  • Rooster de walnoten in een anti-aanbakpan en snij ze grof.
  • Maak een dressing in een kom van sinaasappelsap, notenolie, olijfolie, mosterd en sjalotjes en breng op smaak met peper en zout (tip 6).
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Schik hierop de druiven, de kaas, het vlees en de noten.
  • Overgiet de salade, net voor het opdienen, met de dressing.

Serveren

  • Leg op elk bord een sneetje geroosterd brood (stokbrood, ciabatta, roggebrood, bruin brood …).

Tips

  1. Men kan de druiven aanvullen of vervangen door peer.
  2. Liever een andere of gemengde sla, er is keuze genoeg: zoals notensla (rucola), veldsla, raketsla, eikenbladsla, waterkers, tuinkers, witloof, frisee, andijvie, …: neem wat er juist voorhanden is en wat je lekker vind.
  3. Halfharde en harde bergkazen: abondance, comté, emmentaler, gruyère, beaufort, reblochon, tomme de Savoie, …
  4. Herfstsalade is ook lekker met hazelnoten, cashewnoten, pijnboompitten, pompoenzaadjes, zonnebloempitten,… of een mengeling.
  5. Voor een herfstsalade kan men ook azijn gebruiken, zoals sherry-, appel-, frambozen-, rodewijn- of balsamicoazijn.
  6. In dit recept wordt een mosterddressing gebruikt, maar men kan er evengoed een gewone dressing bij serveren.

Drankadvies

  • Een Pino Gris uit Frankrijk.

Ook Interessant

Bospaddenstoelen43
Herfstsalade #1
Sperziebonen43
Salade Liègeoise
Kerstomaten43
Salade Niçoise
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Herfstsalade #2

  1. Ja, jammer genoeg komt de winter dichterbij. Maar eerst ga ik nog wat de zomermens uithangen in het zuiden 🙂
    Dit receptje is al netjes geprint en gaat mee op reis want mijn kinderen en schoonzoon lusten dit heel graag, daar ben ik zeker van! Het zal gesmaakt en goedbevonden worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s