Verse Seizoensproducten, So What?

Seizoensproducten-43Nog niet lang geleden dachten we dat we konden scoren met producten die van heel ver kwamen en die normaal ook bij ons te vinden zijn, maar dan enkel tijdens het seizoen.
Witloof in juni, aardbeien in december of asperges in oktober: een heerlijke luxe, maar waar ook een prijskaartje aan vast hangt. Verse producten uit verre landen kost namelijk veel geld en dat is misschien nog het minste, want het grootste probleem is dat er veel energie mee gemoeid is, wat we zeker niet in overschot hebben.

Maar de laatste tijd wordt koken met seizoenproducten blijkbaar terug hip. Het zou echter geen modeverschijnsel mogen zijn, want België loopt over van heerlijke streekproducten: kwaliteit was en is voor Belgen toch altijd een erezaak. Wat niet wil zeggen dat er elders in de wereld ook geen goede en lekkere producten te vinden zijn, alleen worden ze dikwijls geforceerd om ze zo eetbaar van de andere kant van de wereld naar hier te krijgen.
Wij mogen sowieso onze culinaire oorsprong niet verloochenen: de leuze is nog steeds ‘vers en van bij ons’ en we vinden uitstekende seizoenproducten meer dan genoeg in onze contreien. Het is aan ons om in de keuken creatief en eerlijk om te gaan met onze eigen producten. Je kunt met ‘vers en van bij ons’ producten zonder probleem fijne gastronomie op tafel brengen, zelfs met buitenlandse gerechten.

Seizoensproducten43En hier zouden de hobbykoks hun stempel moeten kunnen drukken, door afstand te nemen van al die professionele koks die hun gasten willen imponeren door producten op te dienen die met moeite gevonden en/of uit gesproken kunnen worden, en van plaatsen komen die we nog eerst moeten gaan zoeken op de wereldbol.
Wij, hobbykoks, hoeven hen niet achterna te gaan, wij kunnen met onze eigen streekrecepten, grootmoeders keuken of de volkskeuken verrassende gerechten op tafel zetten, al dan niet met een moderne toets, als we spreken over de verse producten.

Waarom zou je kiezen voor verse seizoenproducten?
Er zijn verschillende redenen waarom je beter opteert voor seizoengroenten en fruit:

  • Vooraleerst help je het milieu, daar je enorm veel energie bespaart (men moet geen rekening houden met vervoer, verwarmen van serres, koeling, enz.…). Iedereen heeft de mond wel vol van de ecologische voetafdruk, maar er iets aan doen is een andere zaak, nochtans veel moeite moet je er niet voor doen, enkel zoveel mogelijk seizoenproducten gebruiken. Toestellen met dubbel A- of trippel A-label (zoals koelkast, diepvriezer, was- en afwasmachine), spaarlampen, zonnepanelen, enz. aanschaffen en dan Keniaanse boontjes kopen?
  • Bovendien zijn seizoenproducten ook gewoon verser, beter van smaak en hebben ze meer voedingswaarde, met andere woorden: lekker en gezond. Lokale producten worden in de beste omstandigheden gekweekt en hebben meer smaak dan producten die te vroeg worden geplukt, omdat ze nog een lange reis moeten afleggen.
  • Ze zijn daarenboven ook nog goedkoper, daar er weinig vervoers-, koel- of verwarmingskosten aan te pas komen.
  • En dan heb je nog het verlangen naar een bepaald product: onbewust of bewust hunkeren naar groenten en fruit dat in een bepaalde periode van het jaar op zijn best zijn en dat je al een paar maanden niet hebt gegeten en dus mist.

Met seizoenproducten kookt je dus lekker, gezond, goedkoop en je denkt nog aan het milieu. Je hoeft het ook niet te laten bij rode kool en appelmoes in de winter of boontjes en kersentaart in de zomer, want er zijn meer dan genoeg uitstekende seizoenproducten in onze contreien en volop variatie mogelijk.

Koop dus zoveel als mogelijk seizoensgebonden groente en fruit.

Om u te helpen bij de keuze van seizoenproducten, stelde ‘KOOKRECEPTEN.WORDPRESS.COM’ seizoentabellen op: zie Seizoensproducten-kalenders.

Copyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.