Gebraden Jong Haantje Met Chocoladesaus

“Ingezonden Door Ella„

zwart-chocolade43Chocolade in hartige gerechten? In sommige landen, zoals bijvoorbeeld Mexico, is het heel normaal.

Hoofdgerecht4 personenWarm │ Ingezonden door Ella

Benodigdheden

  • Haantjes – 2 st (jonge, 400 à 500gr/stuk)
  • Kruidentuiltje (2 tijmtakjes, 2 dragontakjes en 2 basilicumstengels)
  • Nootjes – 100 gr (naar eigen smaak, grof gemalen)
  • Olijfolie
  • Aardappelen – zoveel als men zelf wilt (vastkokend)
  • Zwarte bittere chocolade – 150 gr (minimum 70% cacao)
  • Kippenbouillon – 2 el per halve kip
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Ovenschaal;
Steelpannetje; Garde;
Opscheplepel; Sauslepel

Voorbereidend werk

  • Kruidentuiltje: bind de tijmtakjes, dragontakje en de basilicumstengels met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).
  • Was de aardappelen onder stromend water en snij de ongeschilde aardappelen vervolgens in 4 partjes.

Bereiding

  • Doe wat olijfolie in een mengkommetje en kruid met peper en zout. Wrijf er de haantjes mee in.
  • Stop één kruidentuiltje in elk haantje, alsook de grof gemalen nootjes.
  • Leg de haantjes in het midden van een ovenschaal en de aardappelpartjes (met schil – tip 1) er rond.
  • Besprenkel de aardappelpartjes met nog wat olijfolie.
  • Schuif de schotel in een op 250ºC voorverwarmde oven en laat ongeveer 30 à 35 minuten braden (tip 2).
  • Vervolgens de oven afzetten, maar de haantjes in de oven laten, terwijl de oven afkoelt: de haantjes garen nog wat verder en men krijgt een mooi bruin korstje, zonder dat het aanbrandt (tip 3).
  • Ondertussen maken we de saus klaar: breng hierover de kippenbouillon in een steelpannetje aan de kook op een matig vuur.
  • Breek de zwarte chocolade in stukjes, doe ze bij de bouillon en laat de chocolade zachtjes smelten: meng zachtjes in 8-vormige bewegingen met een garde.
  • Breng op smaak met peper (liefst zwarte of een mengeling van verschillende pepers), zout en een snuifje nootmuskaat.
  • Laat de saus nog 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje (is de saus te dik, kan er nog wat bouillon aan toegevoegd worden – tip 4).
  • Haal de ovenschaal uit de oven en snij elk haantje in twee.

Serveren

  • Leg op elk bord wat aardappelpartjes, een half haantje en overgiet met wat chocoladesaus.
  • Dien op met een fris slaatje en een lekker trappistenbier naar keuze.

Tips

  1. De aardappelen kunnen vervangen worden door rijst: kook deze dan in een aparte kookpot gaar.
  2. De braadtijd hangt natuurlijk af van het gewicht van het haantje en kan dus iets uitlopen of juist korter duren: daarom regelmatig controleren of het vlees al dan niet gaar is en de korst mooi bruint en niet aanbrandt.
  3. Eventueel kan men het deurtje van de oven op een kier zetten als deze is afgezet.
  4. De dikte van de saus is volgens eigen keuze, maar men moet zeker de chocolade proeven en dus niet te lopend.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

Bayonneham43
Baskische Kip
diep-bord43
Gentse Waterzooi
Jager43
Pollo Alla Cacciatora
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.