Penne All’Arrabbiata – Populair Italiaans Pastagerecht

“Een Echte Klassieker Deze Pasta Met Pikante Tomatensaus„

Penne-Rigate43Eén van de meest populaire Zuid-Italiaans pastagerecht, omdat het simpel, betaalbaar, gezond en lekker is.
Arrabbiata betekent ‘woest, kwaad, vurig’ en verwijst naar de pikantheid van de pepers: pikant dus.
Het is een eenvoudig en lekker gerecht, maar alles hangt af van de versheid en kwaliteit van de producten.Penne is pasta die de vorm hebben van langwerpige buisjes, die meestal schuin zijn afgesneden. Er bestaan verschillende soorten penne, maar traditioneel neemt men bij dit gerecht ‘Penne Rigate’ (is aan de buitenkant geribbeld).

KlassiekHoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Penne rigate – 500 gr
  • Roma-tomaten – 500 gr
    (verse rijpe pruimtomaten: ontveld, ontpit en in blokjes)
  • Gezeefde tomaten – 500 gr (passata)
  • Rode chilipepertjes – 2 à 4 st
    (verse, zaad en zaadlijsten verwijderd, fijngesneden)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngesnipperd)
  • Olijfolie – 1 dl (extra vierge)
  • Bladpeterselie – 2 el (verse, fijngesnipperd)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan;
Kookpot;
Vergiet;
2 opscheplepels

Bereiding

  • Doe de olie in een bakpan, voeg er de knoflook en pepertjes (tip 1) aan toe en laat alles een minuutje fruiten.
  • Voeg vervolgens de verse tomatenblokjes (tip 2) en gezeefde tomaten toe en laat het geheel 5 à 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
  • Kook ondertussen de pasta ‘al dente’ of volgens eigen voorkeur in een ruime kookpot met licht gezouten water en giet af in een vergiet.
  • Doe de pasta bij de saus, alsook de peterselie (tip 3) en meng goed om met de opscheplepels.

Serveren

  • Dien de penne met saus op en garneer er nog wat peterselie over (tip 4).

Tips

  1. Hoe ‘woest’ het gerecht moet zijn, is naar eigen smaak en kunnen. Men kan, als je geen verse chili’s in huis hebt, deze vervangen door 1 à 2 tl gedroogde chilivlokken.
  2. Variatie op de verse tomaten met gezeefde tomaten: 500 gr gepelde tomaten uit blik van goede kwaliteit (in blokjes gesneden).
  3. Of gescheurde basilicumblaadjes, maar de meeste Italiaanse koks gebruiken dit niet in dit gerecht.
  4. Normaal wordt er geen kaas over gestrooid, maar als het echt moet kan je het best kiezen voor vers geraspte Pecorino Romano of Parmezaanse kaas.

Drankadvies

  • Een pittige rode wijn, zoals een rode Riviera del Garda uit Lombardia of de rode Sangiovese di Romangna uit Emilia Romagna.

Music

Soundtrack La Vita è Bella
door Nicola Piovani
Beautiful That Way (uit de film La vita è bella)
door Noa
(Titelsong uit de aangrijpende en schitterende Italiaanse film La vita è bella van Roberto Benigni, die ook de hoofdrol speelt als vader van de jonge Giosuè.)

Film

La Vita è Bella

Variaties

* Penne All’Arrabbiata con tonno
doe aan het recept hierboven op het einde van bereiding tonijn uit blik bij (± 500 gr) en warm het geheel op. Proef en breng eventueel verder op smaak.
* Penne All’Arrabbiata con scampi
met langoustines
* Penne All’Arrabbiata con pancetta
met pancetta, spek, bacon, …
* Penne All’Arrabbiata con funghi
met champignons
* Penne All’Arrabbiata con pollo
met kip
* Penne All’Arrabbiata con le cozze
met mosselen

Ook Interessant

Tagliatelle-43
Tagliatelle Bolognese
macaroni43
Macaroni Met Ham En Kaas
Tortellini43
Tortellini Met Gorgonzolasaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s