Tomaten-paprikasoep

“Verse Tomatensoep Met Een Zoet En Milde Paprikasmaak„

Rode paprika43Met rode tomaten en zoete rode paprika’s maak je een mooie rode soep die verfijnd is, maar toch eenvoudig te bereiden.
Voor een feestelijk voorgerechtje voegt men er room onder, voor een doordeweekse soepje laat je de room weg. Heb je deze milde soep liever pittiger, breng het dan op smaak met pittige specerijen (zie tip 5).
De soep smaakt het lekkerst als de tomaten op hun best zijn!

Soep4 à 6 personenWarm

Benodigdheden

  • Rode paprika’s – 4 st
  • Tomaten – 600 gr (verse of gepelde tomaten uit blik)
  • Gele uien – 2 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Paprikapoeder- 1 el (milde)
  • Kippenbouillon of groentebouillon – 1,5 l
  • Kruidentuiltje (1 tijmtakje, 1 peterseliestengel en 2 laurierblaadjes)
  • Bakboter of olie
  • Room – 1 dl (optioneel)
  • Bieslook, peterselie of basilicum (verse)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Groentemes;
Soeppan met deksel;
Staafmixer;
Bol– of roerzeef

Voorbereidend werk

  • Schil de rode paprika met een dunschiller (optioneel), snij de vrucht open, verwijder de steel en de zaadlijsten, en snij vervolgens het vruchtvlees in blokjes (zie de video om de paprika op de gemakkelijkste manier in blokjes te snijden – tip 1).
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes (tip 2).
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Bouquet garni: bind het tijmtakje, peterseliestengel en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).
  • Spoel bieslook, peterselie of basilicum af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Verhit wat boter of olie in een soeppan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Vervolgens de paprika- en tomatenblokjes toevoegen, alsook het paprikapoeder en laat het geheel nog 5 minuten verder stoven.
  • Voeg de bouillon en kruidentuiltje toe, kruid met peper en zout en breng aan de kook.
  • Laat de soep met deksel op de pan 20 à 30 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  • Kruidentuiltje verwijderen en de soep met staafmixer pureren.
  • Passeer de soep door een fijne bolzeef of roerzeef (dit om eventueel achtergebleven velletjes en pitjes te verwijderen van de tomaten en paprika’s).
  • Wilt men een feestelijk roomsoepje, voeg deze dan nu al roerend bij de soep, maar soep niet meer laten koken, enkel opwarmen.
  • Proef en indien nodig verder op smaak brengen met paprikapoeder (tip 3), peper en zout.

Serveren

  • De soep in borden scheppen en garneren met bieslook, peterselie of basilicum.
  • Lekker met stokbrood.

Tips

  1. Men kan de paprika’s ook eerst ontvellen vooraleer bij de bouillon te doen: hiervoor gaan we de paprika’s in zijn geheel roosteren:
    • Onder de grill van de oven: leg de paprika’s op een rooster onder de hete grill van de oven en dit totdat ze zwartgeblakerd zijn (duurt 15 – 20 minuten). De paprika’s regelmatig keren.
    • Men kan dit ook op de barbecue.
    • Of aan een vork geprikt boven een gasvlam (deze manier gaat iets vlugger dan onder de grill of barbecue, maar niet iedereen heeft een gasfornuis).
    • Haal vervolgens de paprika’s na het roosteren uit de oven (of van de barbecue of gasvlam) en laat ze in een plastiek zak afkoelen: dan kan je het vel gemakkelijk van de paprika verwijderen.
  2. Tomaten ontvellen: Snijd de kroontjes uit de tomaten en snijd aan de onderkant de tomaten kruiselings in. Dompel de tomaten 10 seconden in kokend water en daarna laten afkoelen in koud water. Trek vervolgens de velletjes eraf. Snijd de tomaten in partjes, verwijder de pitjes en snijd de partjes verder in kleine blokjes.
  3. Liever een pittige soep, neem dan pittige paprikapoeder, chilipoeder of harissa (rode peperspasta) om de soep op smaak te brengen.

Variaties

Tomaten-Paprikasoep met vleesballetjes
Tomaten-Paprikasoep met geitenkaasballetjes
(balletjes op smaak gebracht met zongedroogde tomaten of verse kruiden, zoals basilicum of bieslook)
Tomaten-Paprikasoep met krokante pancettareepjes
Tomaten-Paprikasoep met gedroogde ham
Tomaten-Paprikasoep met orechiette (pasta oortjes) en basilicum
Tomaten-Paprikasoep met pesto

Ook Interessant

kropsla43
Romige Slasoep
Kikkererwten43
Kikkererwten soep
Pastinaak43
Pastinaaksoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

2 thoughts on “Tomaten-paprikasoep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s