Aardperensoep – Lekker En Met Smaak Van Artisjokken

“Aardperen Zijn Lekker Gestoomd, Gekookt, Gefrituurd En Gepureerd„

Aardperen43Aardperen, een onterecht vergeten groente. Men vind ze nog wel in de warenhuizen, maar de consument weet niet wat ermee te doen.
Aardperen of topinambour zijn knolvormige wortels van een winterharde plant uit Noord-Amerika. Hebben een smaak die wat op artisjokken lijkt (daarom noemt men ze ook wel ‘Jeruzalem artisjokken’) en zijn licht verteerbaar. Door zijn grillige vorm zijn de knollen wel niet eenvoudig om te schillen, daarom kunt u ze best eerst koken en daarna onmiddellijk schillen.

KlassiekSoep4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Aardperen – 500 gr (tip 1)
  • Uien – 2 st (in kleine stukken)
  • Preiwit – 2 st (in kleine stukken)
  • Aardappel – 1 st (in kleine stukken)
  • Bakboter of olie
  • Kippenbouillon – 1 L
  • Room – 2 dl
  • Melk – 3 dl
  • Citroensap
  • Laurier – 1 blaadje
  • Tijm – 2 takjes (verse)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Officemes,
Snijplank (groen),
Soeppan, Staafmixer,
Bolzeef (optioneel),
Pollepel

Bereiding

  • Schil de aardperen met een mesje, snijd ze in kleine stukken en leg ze tot gebruik in water met wat citroensap om verkleuren tegen te gaan.
  • Verhit wat boter of olie in een soeppan en fruit er de uien en prei glazig in.
  • Voeg de aardperen en aardappel toe en laat nog een twee minuten stoven.
  • Overgiet met de bouillon, room en melk en voeg er de laurier, tijm en wat citroensap aan toe. Kruid met peper en zout.
  • Breng aan de kook en laat 15 à 20 minuten sudderen of tot de groenten gaar zijn.
  • Verwijder laurier en tijmtakje en pureer de soep met een staafmixer en haal eventueel door een bolzeef.
  • Zo nodig water of bouillon toevoegen tot gewenste soepdikte.
  • Breng de soep terug aan de kook en indien nodig verder bijkruiden met peper en zout.

Serveren

  • Schep de soep op borden en garneer met croutons, gekookte hamblokjes (tip 2 en 3) en/of verse kruiden (zoals peterselie of bieslook).

Tips

  1. Aardperen zijn knolvormige wortels met een smaak die wat op artisjokken lijkt en zijn licht verteerbaar. Door zijn grillige vorm is het wel niet eenvoudig om ze te schillen.
  2. Men kan ook gerookte ham of spek nemen: voeg deze (in blok) samen met laurier en tijm toe aan de soep en laat meekoken. Verwijder voor het pureren van de soep de ham- of spekblok. Snijd deze in kleinere blokjes en voeg ze na het mixen terug aan de soep toe.
  3. Vegetarische versie: in plaats van hamblokjes kan men rooktofu nemen en de kippenbouillon vervangen door groentebouillon.

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Parmentiersoep
Pastinaak43
Pastinaaksoep
Kikkererwten43
Kikkererwten  soep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s