Quesadilla – Een Mexicaanse Gevulde Pannenkoek

“Mogelijkheden Genoeg Met Deze Hartige Pannenkoeken!„

Tortilla43Quesadilla’s zijn voor de Mexicaanse en de Tex-Mex keuken wat ‘croques’ zijn voor de Belgische en ‘tosti’s’ voor de Nederlandse keuken.
Oorspronkelijk worden quesadilla gemaakt met masa (maïsmeel) deeg en spreekt men van maïstortilla’s, maar men kan ook gewoon bloemtortilla’s nemen. Traditionele gebruikt men in quesadilla Chihuahua-kaas, een witte, milde Mexicaanse kaas of Oaxaca kaas (vergelijkbaar met mozzarella). Quesadilla’s variëren van smaak naargelang de regio’s in Mexico, daar de ingrediënten voor de vulling variëren. Zo kan er voor de vulling (buiten de kaas) aardappelen, varkensworst (chorizo), milde tot hete pepers, paprika’s, ananas, bonen, enz… gebruikt worden. De basisvulling bevat in elk geval kaas, pijpajuintjes, paprika’s en pepertjes. De rest van de vulling beslis je zelf, mogelijkheid genoeg… (zie Variaties).
Quesadillas zijn enorm populair in combinatie met pittige salsa’s, chilisaus of guacamole en worden vaak geserveerd als voorgerecht.

KlassiekLunch4 personenMexicoWarm

Benodigdheden

  • Bloem- of maïstortilla’s – 8 st
  • Kaas – 400 gr (geraspt – tip 1)
  • Pijpajuintjes – 4 el (tip 2)
  • Chilipepertjes – 2 el (tip 3)
  • Paprika – 1 st (verse – tip 4)
  • Tomaten – 250 gr
  • Peterselie of koriander – 4 el (verse)
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Antiaanbakpan;
Plat deksel of bord

Voorbereidend werk

  • Spoel de pijpajuintjes af onder stromend water en snij ze vervolgens in zeer fijne ringetjes op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Was de pepertjes onder stromend water, snij het vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder pitjes als je het niet té pikant wilt).
  • Schil de rode paprika met een dunschiller (optioneel), snij de vrucht open, verwijder de steel en de zaadlijsten, en snij vervolgens het vruchtvlees in reepjes (zie de video om de paprika op de gemakkelijkste manier in reepjes te snijden).
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Spoel peterselie of koriander af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Meng de kaas, pijpajuintjes, paprika’s, chilipepertjes, tomaat en verse kruiden in een kom goed onder elkaar.
  • Beleg één tortilla (tip 5) met wat van deze vulling.
  • Duw het mengsel mooi open op de tortilla (dan eventueel nog wat groenten, vlees,…: zie Variaties) en leg daar een andere tortilla bovenop, druk lichtjes aan.
  • Men kan als men wilt wel 10 of 20 quesadilla’s tegelijk maken en ze in de koelkast bewaren tot je ze nodig hebt.
  • Bak ze daarna in een antiaanbakpan op een matig vuur (tip 6).
  • Als de onderkant bruin en krokant is, leg dan een plat deksel of bord op de pan en draai de pan om. Schuif de tortilla van het deksel in de pan, zodat de andere kant ook kan bakken.
  • Nadat de tortilla’s ongeveer 2 à 3 minuten aan elke kant gebakken zijn, is de quesadilla heerlijk krokant vanbuiten en een smeuïge, draderige vulling vanbinnen. Zorg er dus voor dat de kaas lekker gesmolten is.

Serveren

  • Snijd de quesadilla’s in twee of in vieren en serveer met chilisaus of salsa (zoals salsa verde of guacamole) en zure room.
  • Vul de tortilla’s eventueel verder op met gegrilde kip, vis of schelpdieren, varkensvlees of met geroosterde groenten (zie Variaties).

Tips

  1. Soorten kaas: naar eigen voorkeur, zoals Milde of scherpe Cheddar, Goudse kaas, rode Leicester, jong belegen (Boeren)kaas, emmentaler, gruyère of een mengeling (bv 200gr belegen kaas en 200gr pizzakaas) …
  2. De pijpajuintjes kunnen vervangen worden door fijngehakte bieslook, ajuin of sjalotjes.
  3. Chilipepertjes kunnen vervangen worden door jalapeñopepertjes uit een potje.
  4. Verse paprika kan vervangen worden door rode gegrilde paprika’s uit potje.
  5. Men kan de quesadilla’s ook klaarmaken met 1 tortilla in plaats van 2: bak de tortilla, vul deze, vouw de onderkant om en maak de zijkanten dicht.
  6. Men kan de tortilla’s ook in olie bakken, maar daar worden ze heel vet van en wat slapjes, maar dit is eigen smaak.

Drankadvies

  • /

Variaties

Basisvulling met:
* Chilibonen en schijfjes chorizo
* Ham of gerookte kalkoen/kip en tomaten
* Paddenstoelen (shitake, portabelle, witte) met kip
* Krokant gebakken bacon
* Rundergehakt, mais, ui en tomaat
* Gebakken kip en stukjes ananas
* Gebakken kip en gecarameliseerde ui
* Feta in plaats van de basiskaas en tomaat, olijven, mais en chilipepertjes
* Banaan, overgoten met een sausje van gehakt, amandelen en rozijnen
* Brie, tomaat, ui en Provençaalse kruiden
* Roerei
(meng eieren, tomaat, bieslook en Mexicaanse kruiden en bak de eieren. Leg dit omelet op een tortilla, strooi er kaas over en leg er bovenop de tweede tortilla)
* Mozzarella, tomaat en basilicum

Ook Interessant

Tortilla43
Fajita
chili-pepers43
Chili Con Carne
caquelon-le-creuset43
Albóndigas
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.