Bucatini All’Amatriciana – Een Populaire Pastamaaltijd

“Zonder Guanciale en Pecorino Romano geen All’Amatriciana„

Bucatini43Deze populaire pastamaaltijd is genoemd naar het stadje Amatrice (in de provincie Rieti) op de grens tussen de regio’s Lazio en Abruzzo in Italië. Het is ontstaan uit het gerecht ‘pasta alla gricia’, één van de oudste pastagerechten van Italië in het dorpje Grisciano, niet ver van Amatrice. Het gerecht bestond (en bestaat nog steeds) uit pasta, guanciale en pecorine romano. Later toen de tomatensaus verscheen, werd deze aan de ‘alla gricia’ toegevoegd en ontstond de heel beroemde ‘All’Amatriciana’. Het dorpje Amatrice waar deze pasta ontstond, viert op het einde van augustus het “Sagra degli Spaghetti all’Amatriciana” feest, en deze staat volledig in het teken van dit gerecht.
All’Amatriciana bestaat in hoofdzaak uit pasta, tomaten, chilipeper, guanciale (gedroogd varkenswangspek: heeft een zachte, peperachtige smaak, ideaal voor dit gerecht of spaghetti carbonara – en zonder guanciale is er geen sprake van ‘all’amatriciana’) en pecorino romano (geen parmezaanse kaas, want we zijn in de buurt van Rome). Enkel met deze ingrediënten krijg je zo die delicate en onovertroffen zachte smaak. Maar wanneer men geen guanciale vindt, kan men Pancetta gebruiken.
Zoals de meeste Italiaanse pastagerechten is dit een eenvoudig, maar lekker gerecht.

KlassiekHoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Bucatini – 500 gr (tip 1)
  • Guanciale of pancetta – 150 gr (in blokjes – tip 2)
  • Gepelde tomaten, in blokjes – 600 gr (uit blik – tip 3)
  • Olijfolie
  • Chilipoeder – ½ tl (tip 4)
  • Droge witte wijn – 1 dl (optioneel)
  • Pecorina Romano kaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan; Keukenpapier;
Lepel of garde;
Kookpot; Vergiet

Bereiding

  • Bak het spek in een pan op een hevig vuur knapperig.
  • Haal spek uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier en houd warm.
  • Giet eventueel het meeste vet uit de pan, blus eventueel met de wijn en laat voor de helft inkoken.
  • Voeg dan de tomaten en chilipoeder toe. Roer het geheel goed om met een lepel of garde en laat 20 minuten sudderen op een zacht vuurtje of tot de saus de gewenste dikte heeft (tip 5).
  • Doe er het spek terug bij, roer om, proef en breng op smaak met peper en zout (opgepast want het spek bevat zout). Warm het geheel terug op (tip 6).
  • Kook ondertussen in een kookpot de pasta in ruim licht gezouten water en giet af in een vergiet.
  • Doe de pasta bij de saus en meng goed om (tip 7).

Serveren

  • Dien de bucatini met saus op en strooi er de kaas over.

Tips

  1. Bucatini is vergelijkbaar met spaghetti, lange ronde pasta, maar ze zijn dikker en hol van binnen, zoals rietjes. De naam Bucatini komt uit “buco” wat in het Nederlands “gat” betekend. Vind men geen bucatini, vervang dan door spaghetti, penne of fusilli.
  2. Als het echt moet kan men de guanciale of pancetta vervangen door blokjes ontbijt- of gerookt spek.
  3. Kies voor San Marzano tomaten. Variatie op de gepelde tomaten uit blik:
    • gezeefde tomaten uit brik of bokaal
    • of neem 1 kg rijpe, gepelde en ontpitte (roma-)tomaten.
  4. Geen chilipoeder, neem dan evenveel chilivlokken of 1 tl cayennepeper of een vers klein rood chilipepertje (fijngesneden en zonder pitjes).
  5. Men kan de tomatensaus eerst fijn mixen en dan door een zeef duwen, alvorens het spek erbij te voegen.
  6. Indien de saus een paar uur van te voren gemaakt is, heeft deze meer smaak.
  7. Nooit de saus naar de pasta brengen, maar de pasta naar de saus: de saus dus in de pan houden waarin je het hebt bereid en daar de pasta aan toe voegen. De reden om de pasta bij de saus te brengen is dat de pasta dan veel meer smaak opneemt. Je verkrijgt zo alle smaken (die in de sauspan zijn afgegeven) in je pasta.

Drankadvies

  • Volle rode wijn, zoals Barolo.
  • Droge witte wijn, zoals Pinot Grigio.

Variaties

* Bucatini All’Amatriciana
Men kan de saus ook met gesnipperde sjalot of ui klaarmaken en met fijngehakte knoflook. Vanaf punt 3 van de bereiding, na het weggieten van het meeste vet, de sjalot en knoflook toevoegen en ze zacht stoven, fruiten. Vervolgens de pan blussen met de wijn en voor de helft laten inkoken. Verder afwerken volgens het recept hierboven.
* Spaghetti all’Amatriciana
Vervang bucatini door spaghetti.

iNFOeDGE

Meer info over
Sagra degli Spaghetti all’Amatriciana (It)

Ook Interessant

kalamata-olijven43
Pasta Alla Puttanesca
Pruimtomaten43
Penne All’Arrabbiata
Kip-Haan43
Pollo Alla Cacciatora
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.