Pico de Gallo – Of Salsa Fresca

“Onmisbaar In Authentiek Mexicaans Eten„

Pico de Gallo43Geef dit authentiek Mexicaanse salade bij fajita’s, burrito’s, enchilada’s, taco’s, frijoles refritos of wat ook maar je favoriet Mexicaans hartig gerecht is.
Pico de gallo (Spaans voor: “hanensnavel”) is een salade uit de Mexicaanse keuken. Het bestaat altijd uit tomaten, jalapeños, koriander en ui (allemaal verse ingrediënten en in blokjes gesneden of fijngesnipperd). De salade wordt verder op smaak gemaakt met zout en limoensap. Aan het gerecht komt anders dan de naam doet vermoeden, geen kip te pas.
De ingrediënten hebben dezelfde kleuren als de Mexicaanse vlag: groen (koriander en/of jalapeños), wit (ui) en rood (tomaten en/of jalapeños).
Het is zeer eenvoudig en gemakkelijk te maken.

KlassiekBijgerecht4 personenMexicoKoud

Benodigdheden

  • Vleestomaten – 4 st (verse rijpe – tip 1)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd – tip 2)
  • Koriander – 4 el (vers en fijngehakt – tip 3)
  • Jalapeño peper – 1 à 2 st (ontpit en heel fijngesneden – tip 4)
  • Sap van 1 limoen (of ½ citroen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom;
Roerlepel;
Plasticfolie

Bereiding

  • Optioneel: Doe de fijngesnipperde ui in een mengkom en week ze ongeveer 20 minuten in koud water. Dit zorgt ervoor dat de sterke smaak van de ui vermindert. Giet de ui door een zeef en laat uitlekken.
  • Meng de tomaten, ui, koriander en de helft van de pepertjes in een kommetje door elkaar.
  • Breng op smaak met de helft van het limoensap en het zout brengen. Proef en je kunt nu meer jalapeños, limoensap en zout toevoegen, afhankelijk van hoe pittig, zuur of zout je je Pico de gallo wilt.
  • Zet, afgedekt met plasticfolie, een halfuurtje in de koelkast alvorens op te dienen.

Serveren

  • Serveer koud (tip 5).

Tips

  1. Snijd de kroontjes uit de tomaten en snijd aan de onderkant de tomaten kruiselings in. Dompel de tomaten 10 seconden in kokend water en daarna laten afkoelen in koud water. Trek vervolgens de velletjes eraf. Snijd de tomaten in partjes, verwijder de pitjes en snijd de partjes verder in kleine blokjes.
  2. Meestal gebruikt men de gewone witte ui, maar het kan evengoed met rode ui, pijpajuintjes of sjalotjes.
  3. Lust men de koriander niet, vervang het dan door peterselie.
  4. Jalapeño of jalapeño peper is een kleine, groene Mexicaanse chilipeper. Het is een peper die van oorsprong uit Mexico komt. Hij is dan ook vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa). De verse jalapeño peper is lastig verkrijgbaar, je kunt deze dan ook vervangen door het Spaanse (groen of rood) pepertjeZorg ervoor dat je na het aanraken van de jalapeños je handen goed wast. Of beter nog maak gebruik van (latex) handschoenen.
  5. Als variatie kan ook koriander, avocado, komkommer of radijs worden toegevoegd.

Music

Pico de Gallo
by Trout Fishing in America

Ook Interessant

Sperziebonen43
Provençaalse Sperzie- boontjes
witte-asperges43
Asperges Op Vlaamse Wijze
Erwten-43
Erwten
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s