Cranberrysaus – Veenbessensaus Op Een Andere Manier

Veenbessensaus, Maar Op Een Ander Manier„

cranberry43Cranberry saus is saus gemaakt met veenbessen en wordt vaak geassocieerd met kerstdiners. Er zijn verschillen in smaak afhankelijk van het werelddeel: in Europa houdt men over het algemeen van een licht zure smaak, terwijl in de V.S. het veel zoeter mag zijn.

KlassiekSauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Cranberry’s – 350 gr (veenbessen)
  • Kristalsuiker – 100 gr (meer of minder naar eigen smaak)
  • Sinaasappelsap – 1 dl (versgeperst)
  • Fond – 2 dl (volgens gebruikte vlees/gevogelte/wild)
  • Porto – 1 dl (tip 1)
  • Echte boter (ongezouten, of room – optioneel)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot of steelpannetje;
Bolzeef; Roerlepel

Bereiding

  • Was de veenbessen.
  • Breng het sinaasappelsap met de suiker aan de kook.
  • Als de suiker volledig is opgelost, voegt men er de veenbessen bij.
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje koken tot de bessen zijn opengesprongen, zo’n 10 minuten.
  • Cranberry’s zeven door een fijne zeef en het sap opvangen in een andere pan of in de pan waarin het vlees werd gebakken.
  • Fond en porto onder mengen, aan de kook brengen en tot de helft laten inkoken.
  • Op smaak brengen met peper, zout en eventueel nog wat extra suiker, honing of aalbessengelei.
  • Saus eventueel binden met maïzena of rouxkorrels.
  • Monteer de saus eventueel met ijskoude klontjes boter of room.

Serveren

  • Lekker bij wild, gevogelte en vlees.

Tips

  1. Porto kan vervangen worden door rode wijn.

Variaties

* Kerstkalkoen met cranberrysaus
* Hazenrugfilet met cranberrysaus
* Varkenshaasje met cranberrysaus
* Reebiefstuk met cranberrysaus
* Rollade met cranberrysaus
* Eendenborst met cranberrysaus
* Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus

Ook Interessant

cranberry43
Veenbessen saus
Parijse-champignon43
Archiducsaus
wild_43
Eenvoudige Wildsaus
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Cranberrysaus – Veenbessensaus Op Een Andere Manier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s