Tortellini Met Gorgonzolasaus

“Tortellini Di Gorgonzola, Een Complete Lekkere Maaltijd„

Tortellini43Tortellini is een Italiaanse ringvormige pastasoort. Deze ringetjes zijn meestal gevuld met kaas, spinazie of gehakt, maar ze kunnen ook leeg zijn. Oorspronkelijk komende van de Italiaanse regio Emilia (in het bijzonder Bologna en Modena) worden ze meestal geserveerd in bouillon met room, of soms met ragù. Tortellini’s kunnen nu bijna over de hele wereld gevonden worden.
Gekookt en overgoten met een kruidige tomatensaus of in dit geval gorgonzola saus is het al een complete maaltijd. Je kan er natuurlijk nog andere ingrediënten aan toevoegen (zie Variaties).
Gorgonzola43Gorgonzola is Noord-Italiaanse blauwschimmelkaas van gepasteuriseerde volle koemelk die al sinds eeuwen vervaardigd wordt. Het is een heel zachte, boterachtige kaas en zowel pittig als mild van smaak. De geur is misschien sterker dan de smaak. Gorgonzola is geschikt als nagerecht op een kaasplankje. Laat de kaas dan minstens een half uur op kamertemperatuur komen voor het opdienen, zodat hij zijn aroma kan ontwikkelen. Dit komt de smaak van de kaas ten goede. Schenk er eventueel een krachtige rode wijn bij. De kaas doet het ook prima in pastasauzen of vleesgerechten, wordt gebruikt op pizza’s, en om diverse gerechten te gratineren, of in soep, op aardappelschotels, in salades, …

KlassiekHoofdgerecht4 personenItaliëWarm

Benodigdheden

  • Tortellini – 800 gr
    (pasta gevuld met ricotta en spinazie – tip 1 en 2)
  • Gorgonzola – 200 gr
    (op kamertemperatuur, korst verwijderd en verkruimeld – tip 3)
  • Room – 2 dl (tip 4)
  • Droge witte wijn – 1 dl
  • Parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • Walnoten (of noten naar voorkeur, grof gehakt)
  • Bieslook (of een vers kruid naar keuze, fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Steelpannetje;
Kookpot;
Schuimspaan;
Keukendoek

Bereiding

  • Verwarm de room op met de wijn, voeg de gorgonzola toe en laat al roerend smelten (de saus eventueel verdunnen met wat melk).
  • Roer de bieslook erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Kook de pasta beetgaar af: niet te hard laten doorkoken, maar juist tegen het kookpunt aan zodat de tortellini niet open valt.
  • Schep de pasta met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukendoek.

Serveren

  • Verdeel de pasta op de borden, giet er gorgonzolasaus over, bestrooi met Parmezaanse kaas en garneer met de walnoten.

Tips

  1. Tortellini kan vervangen worden door gevulde ravioli, gnocchi of gewoon pasta, zoals tagliatelle.
  2. Gebruik geen gevulde tortellini’s met vlees, maar serveer er vlees of vis apart bij.
  3. Als je de smaak van gorgonzola iets te sterk vind, kan je deze zachter maken door de helft van de gorgonzola te vervangen door fontina (een zachte strogele smeltkaas met een licht zoete, nootachtige smaak).
  4. Variatie op de room: vervang deze door mascarpone.

Drankadvies

  • Een mooie Sauternes

Variaties

* Tortellini (gevuld met kaas en spinazie) met gorgonzolasaus en kippenreepjes.
* Tortellini (gevuld met kaas) met gorgonzolasaus en gebakken champignons en krokante spekblokjes.
* Groene tagliatelle met hamblokjes en gorgonzolasaus.
(roer er nog wat zongedroogde tomaatjes onder en wat pesto)

Ook Interessant

Parmigiano-Reggiano43
Fettuccine Alfredo
kaasassortiment43
Pasta Ai Quattro Formaggi
pecorino-romano43
Spaghetti Al Pesto Genovese
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s