Rijstpap – Typisch Vlaams Nagerecht

“This Is The Real Thing, het Hemels Genoegen!„

boerenbruiloft43Rijstpap werd altijd en wordt nog steeds ervaren als een hemels genoegen en is een voltreffer op menig dessertenbuffet. Op het schilderij ‘De Boerenbruiloft’ van Pieter Breughel van 1568 zien we reeds taferelen waar rijstpap opgediend werd.
Rijstpap of rijstpudding is te vinden in bijna alle werelddelen. De volgende ingrediënten worden regelmatig aangetroffen in rijstpap: rijst (lange of korte korrel witte rijst, bruine rijst, zwarte rijst, basmati of jasmijn rijst), melk (volle melk, kokosmelk of room), zoetstof (suiker, bruine suiker, honing, gezoete gecondenseerde melk, fruit of stroop) en soms ook specerijen (kaneel, nootmuskaat, gember, …), aroma’s (vanille, sinaasappel, citroen, pistache, rozenwater, …) en andere ingrediënten, zoals eieren en rozijnen.
Echte Vlaamse rijstpap moet met de beste ingrediënten en op deze traditionele, zeg maar grootmoeders, wijze bereid worden.

KlassiekNagerecht4 personenBelgiëKoud

Benodigdheden

 • Volle melk – 1 l (tip 1)
 • Dessertrijst – 200 gr (tip 2 en 3)
 • Ultra fijne- of kristalsuiker – 125 gr (fijne suiker)
 • Vanillesuiker – 2 zakjes (of 1 vanillestokje)
 • Slagroom – 2,5 dl (half opgeklopt)
 • Bruine suiker (zoals lichte of donkere kandijsuiker of cassonade graeffe ‘kinnekessuiker’)
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Roerlepel;
Mengkom; Plasticfolie;
Kommetjes of schaaltjes

Bereiding

 • De rijst eerst spoelen onder stromend water.
 • Breng in een kookpot de melk met de vanillesuiker of vanillestokje (tip 4) en 100 gr suiker al roerend met een houten lepel aan de kook.
 • Voeg er de rijst aan toe en laat dit, op een zeer zacht vuurtje en onder af en toe roeren (om aanbranden te voorkomen), 30 à 45 minuten pruttelen (tip 5 en 6) of tot de rijst gaar is en de gewenste dikte heeft.
 • Wanneer de rijst bijna gaar is, proef men van de rijstpap en voegt, men indien nodig, nog wat kristalsuiker naar eigen smaak toe en laat het verder gaar sudderen (tip 7).
 • Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje en roer alles nog even op.

Serveren

 • Men kan nu kiezen om deze rijstpap warm of koud te serveren:
  • Warm: roer er de nodige room onder om de pap smeuïg te maken en schep over in kommetjes.
  • Koud: dek warme pap af met plasticfolie (om velvorming te voorkomen) en laat vervolgens afkoelen. Verwijder de plasticfolie, meng er de half opgeklopte room voorzichtig onder (tip 8 ) en schep over in kommetjes.
 • Serveer, warm of koud, met bruine suiker (soort en hoeveelheid naar eigen smaak – tip 9).

Tips

 1. Liefst verse hoevemelk: deze melk maakt je rijstpap extra smeuïg en dit proef je.
 2. Dessertrijst is een rijst waarvan de korrel beduidend dikker is dan de lange korrelrijst. Bovendien hebben ze een grotere hoeveelheid zetmeel, wat resulteert in een grotere bindkracht: ideaal voor rijstdesserts of in soepen.
 3. Men kan ook de Italiaanse rondkorrelrijst ‘Arborio’ nemen om rijstpap te maken.
 4. Snij het vanillestokje overlangs open en schraap het merg met een mespuntje of lepeltje eruit, en voeg stokje en merg toe aan de melk.
 5. Wilt men een gele rijstpap, voeg dan tijdens het pruttelen 1 à 2 kleine doosjes saffraanpoeder of 1 à 2 porties saffraandraadjes toe, afhankelijk van de gewenste kleur.
 6. Men kan dit ook klaarmaken in een op 150°C voorverwarmde oven gedurende 45 minuten. Dan hoeft men niet te roeren en heeft men geen last van aanbranden.
 7. De rijstpap wordt nog smeuïger als men er een klontje echte boter onder mengt en om het nog mooier geel te maken een eigeel van een vers hoevei (rijst mag niet meer koken wanneer men deze toevoegt.
 8. Je kan natuurlijk de room ook toevoegen wanneer de rijst juist gaar en nog heet is, en vervolgens de pap laten afkoelen. Ik voeg de room pas toe nadat de rijstpap is afgekoeld, omdat ik dan kan bekijken of ik meer of minder room nodig heb, om de rijstpap smeuïg te maken (rijstpap wordt namelijk vaster bij het afkoelen).
 9. Men kan de toegevoegde suiker bij een koude rijstpap eventueel tot een laagje karamel branden met een culinaire gasbrander, zoals bij een klassieke Crème Brûlée.

Drankadvies

 • /

iNFOeDGE

Meer info over
De Boerenbruiloft (Wiki/NL)
Pietr Bruegel de Oude (Wiki/NL)

Wil je eens een Bruegheliaansfestijn (NL) meemaken, surf dan naar Bruegheliaansfestijn

Ook Interessant

avocado43
Avocado Pie
appels-43
Tarte Tatin
New York43
New York Cheesecake
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.