Tom Kha Kai – Thaise Kokos-Kippensoep

“Een snelle, gemakkelijke en smaakvolle bereiding van kippensoep„

Galanga plant en wortel vers, gedroogd en poeder43Lijkt moeilijk, maar is een eenvoudig te bereiden overheerlijke Thaise kokos-kippensoep met een frisse citroensmaak.
Galanga of laos, waarover wordt gesproken in het recept, is een plant waarvan de wortel wordt gebruikt als specerij. Hij is verwant aan de gember, maar heeft een milder, verfijnder smaak dan de gember en ruikt naar citrus en pijnbomen. Galanga, dat veel gebruikt wordt in de Thaise keuken, wordt ook wel eens Thaise gember genoemd. De wortelstok is vaak roodbruin van buiten en gelig tot lichtbruin van binnen. Wordt onder andere toegepast in bouillons, soepen, curry’s, groenten en stoofgerechten (van vlees, vis en gevogelte). Men vindt ze onder de volgende vormen: vers, gedroogd, ingemaakt en in poeder. De smaak van verse laos-wortel, gedroogde wortel of laospoeder is natuurlijk niet identiek, dus dit kan smaakverschillen opleveren. En daarom gebruikt men voor deze soep het liefst verse galangawortel. Plakjes gedroogde galangawortel eerst een half uurtje laten weken in een beetje heet water voor gebruik (dit is niet nodig voor gerechten die lang gestoofd of gekookt worden.)

KlassiekSoep4 personenThailandWarm

Benodigdheden

  • Kokosmelk – 4 dl (uit blik, ongezoet – tip 1)
  • Kippenbouillon – 8 dl
  • Kipfilet – 400 gr (in reepjes of blokjes)
  • Galanga – 4 cm (verse, in dunne plakjes – tip 2)
  • Citroengrasstengels – 1 st (in stukken van 5 cm, gekneusd – tip 3)
  • Kaffir-limoen – 5 blaadjes (gescheurd – tip 4)
  • Groen chilipepertje – 1 st (verse, ontpit en zeer fijngesneden)
  • Champignons – 250 gr (in vieren of plakjes)
  • Vissaus – 2 à 4 el (liefst Thaise Nam Pla – tip 5)
  • Bruine (palm)suiker – 1 à 2 tl
  • Kaffir limoensap – 2 à 4 el (of gewone limoen/citroen)
  • Koriander (verse, fijngehakt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan

Bereiding

  • Doe de galanga (of gember), citroengras, limoenblaadjes, kokosmelk en bouillon in een pan.
  • Breng aan de kook en laat op een zeer zacht vuurtje 10 minuten sudderen, zodat alle smaken kunnen vrijkomen. Roer af en toe, want kokosmelk kan snel aanbranden.
  • Men kan nu het kookvocht zeven of men kan de niet eetbare dingen, zoals het citroengras, limoenblaadjes en de galangaplakjes, gewoon aan tafel uit de soep vissen.
  • Voeg de kip, champignons, pepertjes, vissaus en suiker toe en laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Af en toe roeren.
  • Breng de soep verder op smaak met limoensap, peper en eventueel zout.

Serveren

  • Verdeel de hete soep over diepe borden of kommetjes en bestrooi met koriander. Serveer direct.

Tips

  1. Gebruik liefst Thaise Kokosmelk, bv van Nutco.
  2. 4 cm verse galanga = 2 cm gedroogde galanga = 1 tl galangapoeder (of laospoeder): men kan eventueel, als het niet anders kan, het vervangen door verse gemberwortel of poeder.
  3. Citroengras is een grasachtig kruid en heeft een zure, frisse en zachte citroenachtige smaak, dat zeer veel in de Thaise en Zuid-Aziatische keuken wordt gebruikt. Wordt meestal meegekookt en daarna, juist voor opdienen, verwijderd. Het kruid is vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar.
  4. Kaffir limoen, ook gekend onder de naam ‘djeroek poeroet’, is een citrusvrucht waarvan het sap, schil en blaadjes worden gebruikt. Kaffir-limoenblaadjes (vers of gedroogd verkrijgbaar in oosterse winkels en betere supermarkten) zijn dikwijls een sleutelingrediënt in de Thaise keuken. Men kan het natuurlijk vervangen door citroenmelisse (verkrijgbaar in supermarkten) of zestes van limoen of citroen: de smaak wijkt dan wel af van het originele.
  5. Vissaus of Nam Pla is een kruidige, scherpe Thaise saus op basis van gefermenteerde vis en wordt in de Thaise keuken vaak als vervanging van zout gebruikt. Met mate gebruiken: proeven en bij kruiden is de boodschap. Men kan deze saus eventueel vervangen door de zoute variant van sojasaus/ketjap.

Drankadvies

  • /

Ook Interessant

geraspte-kokosnoten43
Indiase Viscurry Met Kokos
kokosnoot43
Kip In Kokos Currysaus
Kokosmelk-43
Pompoencurry Met Kokos en Basmatirijst
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

3 thoughts on “Tom Kha Kai – Thaise Kokos-Kippensoep

  1. ik heb de kippesoep gemaakt en de smaak een beetje aangepast aan het westerse keuken nou ik moet zeggen het is very deliges..voor mijn bezoek aan thailand volgend jaar in 2013 moet /wil ik nog heel veel thais eten..

    • Hopelijk wordt je bezoek aan Thailand onvergetelijk (in de positieve zin natuurlijk).
      Breng dan ook een recept mee uit Thailand, zodat we deze kunnen posten voor onze lezers!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s