Indiase Viscurry – Klassiek Elders, Heerlijk Elders

“Eenvoudig te maken en het hele jaar door heerlijk„

Kokosmelk-43Een currysaus combineert fantastisch met vis-, schaaldieren-, gevogelte-, vlees- en groentebereidingen.
Kokosmelk, gebruikt in dit recept, wordt voornamelijk gebruikt in recepten van de oosterse keuken. De melk wordt gemaakt door het wit vruchtvlees van de kokosnoot te raspen en vervolgens uit te persen met water. Het vocht, dat in een kokosnoot zit en dat vaak kokosmelk wordt genoemd, is eigenlijk kokoswater. Je kunt kokosmelk en -room ingeblikt of ingevroren vinden in de betere supermarkt of oosterse winkel (toko). In de toko is het ook nog te koop in kleine, geconcentreerde blokken, soms onder de naam “creamed coconut” of santen (de Indonesische naam). Kokosmelk kan worden toegevoegd aan curry’s, soepen, bij het pocheren van vis, in sauzen…

KlassiekHoofdgerecht4 personenIndiaWarm

Benodigdheden

  • Witte vis – 600 gr (in blokjes van ± 3 cm – zie tip 1)
  • Ui – 1 st (fijngesnipperd)
  • Knoflook – 2 teentjes (fijngehakt)
  • Chilipoeder – ½ tl
  • Garam masala – 1 à 2 tl (zie tip 2)
  • Kurkuma – 1 tl
  • Korianderpoeder – ½ tl
  • Komijnpoeder – ½ tl
  • Gember – 1 cm (verse, geschild en geraspt – zie tip 3)
  • Kokosmelk – 4 dl (ongezoet, uit blik – zie tip 4)
  • Koriander en/of peterselie – 2 el (verse, fijngehakt)
  • Olijfolie
  • Citroensap – 2 el
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout

Bereiding:
Keukengerei
Bakpan;
Roerlepel

Bereiding

  • Verwarm wat olie in een pan en fruit er de ui en knoflook glazig in.
  • Voeg chilipoeder, garam massala, kurkuma, korianderpoeder, komijnpoeder en gember toe en laat, onder voortdurend roeren, 2 à 3 minuten zachtjes meestoven.
  • De kokosmelk erdoor roeren, aan de kook brengen en het geheel 5 minuten zachtjes laten sudderen.
  • Leg de vis in de saus en laat de curry nog 5 à 10 minuten zachtjes sudderen of tot de vis gaar is.
  • Proef de saus en breng verder op smaak met citroensap, peper en zout (zie tip 5).
  • Strooi er verse koriander en/of peterselie over.

Serveren

  • Serveer met broccoli en/of bloemkool en Basmatirijst of naanbrood.

Tips

  1. Kies voor stevige witte vis zoals kabeljauw, koolvis, schelvis, schol, pladijs, heilbot … Gebruik men diepvries, laat dan de vis eerst ontdooien!
  2. Garam masala is een Indiaase kruidenmengeling kant-en-klaar te verkrijgen in de winkel.
  3. Verse gember (1 cm) kan vervangen worden door ½ tl gemberpoeder.
  4. Vindt men geen kokosmelk in de winkel of lust men het niet, kan men het altijd vervangen door gewone room. Men kan ook een mengeling nemen van kokosmelk en gewone room.
  5. Voeg als de saus te dik geworden is zo nodig nog wat water toe.

Drankadvies

  • Pinot Gris Wit, Arbois Wit

Ook Interessant

Currypoeder43
Kabeljauw Met Currysaus En Kruidenpuree
Currypoeder43
Kipfilet Met Currysaus En Ananas
Currypoeder43
Pompoencurry Met Basmatirijst
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN eenkwestievansmaak”

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s