“Zelfgemaakt Is Zoveel Lekkerder„
Hertoginnen- of Duchesse aardappelen is aardappelpuree die in mooie hoopjes gespoten zijn op een zodanige wijze, dat ze op meringue (schuimgebakjes) lijken. Vervolgens worden ze gefrituurd of in de oven gebakken.
Het is een eenvoudig aardappelgerecht , maar omdat het op een zeer elegante manier wordt geserveerd, is het geen verrassing dat ze het zo’n elegante, adellijke naam hebben gegeven.
Maak zelf de echte feestelijke aardappeltorentjes in de oven met dit makkelijk hertoginneaardappelen of pommes duchesses recept.
Klassiek │ Bijgerecht │ 4 personen │ Frankrijk │ Warm | |
|
Bereiding: / Keukengerei Mengkommetjes; Garde; Kookpot; Pureestamper of Roerzeef; Spuitzak met gekartelde spuitmond; Bakplaat; Bakkwast |
Bereiding
- Scheid eigelen en eiwitten van elkaar. Twee eiwitten met garde los kloppen.
- Kook de aardappelen in licht gezouten water in ongeveer 25 minuten gaar.
- Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
- Maak een puree van de aardappelen door ze met een stamper fijn te stampen of haal ze door een roerzeef.
- Meng er de (gesmolten) boter en eigelen onder (eventueel 1 dl warme melk als de puree wat te droog is).
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Doe de puree in een spuitzak met gekartelde spuitmond en spuit kleine of grote bergjes, rozetjes, torentjes op een beboterde bakplaat of gebruik bakpapier.
- Bestrijk ze eventueel met het losgeklopt eiwit (tip 1).
- Zet ze in een op 200°C voorverwarmde oven (op de middelste richel) gedurende 10 minuten of tot de Hertoginnen-aardappelen goudgeel gebakken zijn. Eventueel even onder de grill.
Serveren
- Serveer warm.
Tips
- Het bestrijken/doreren van de torentjes kan ook met een losgeklopt ei of gesmolten boter.
Ook Interessant
![]() Aardappel gratin |
![]() Rozemarijn Aardappelen |
![]() Gepersilleerde Aardappelen |
![]() |
![]() |
Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).