Shepherd’s Pie – Schaapherders Pastei

“Geliefd Bij De Britten„

Selder wortel ui43Toen de Engelsen, die blijkbaar een nationale fascinatie hebben met ‘meat pies‘ (gehakttaarten), gehakt combineerden met aardappelpuree, was een echt opmerkelijke schotel ontstaan. Dit traditioneel Engels ovengerecht, dat bestaat uit lagen, wordt al meer dan tweehonderd jaar op dezelfde manier bereidt. De onderste laag is lamsgehakt met vleessaus, dan eventueel een laag groenten en dit alles wordt bedek met aardappelpuree en vervolgens gebakken in een oven, zodat er zich een krokant korst vormt. De Sheperd’s Pie is een volledige maaltijd en overheerlijk in de herfst en winter.
Wanneer men het gerecht met rundergehakt maakt, spreekt men van ‘Cottage Pie

KlassiekHoofdgerecht4 personenEngelandWarmHerfstWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 900 gr (bloemig)
  • Melk – 2 dl
  • Ui – 1 st
  • Wortelen – 3 st
  • Bleekselder – 3 stengels
  • Lamsgehakt – 500 gr
  • Lams- of kippenbouillon – 2,5 dl
  • Tomatenpuree – 1 el (geconcentreerde)
  • Tarwebloem – 1 el
  • Echte boter – 2 el
  • Olijfolie – 2 el
  • Bouquet garni (1 tijmtakje, 1 rozemarijntakje en 2 laurierblaadjes)
  • Worcestersaus
  • Geraspte kaas (optioneel)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Pureestamper;
Bakpan; Ovenschaal;
Spatel of paletmes

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller, snij het in de breedte in twee, snij de twee helften nogmaals in twee en snij vervolgens de 4 lengtes in kleine blokjes.
  • Was de bleekselderstengels onder stromend water en snijd de bleekselderstengels in de breedte in twee en vervolgens de lengtes in kleine blokjes.
  • Bouquet garni: bind het tijmtakje, rozemarijntakje en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar, voeg hete melk en boter toe en stamp met stamper fijn. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat (zie aardappelpuree voor meer uitleg).
  • Verhit de olie in een pan en fruit er de ui en eventueel een fijngehakt knoflookteentje glazig.
  • Voeg wortel en selder (tip 1) toe en stoof deze een paar minuten mee.
  • Voeg het gehakt toe (tip 2) en bak deze rul (tip 3).
  • Roer de bloem goed onder het mengsel en bak ze even mee.
  • Voeg bouillon, tomatenpuree (tip 4), een scheutje worcestersaus en bouquet garni toe. Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat alles op een zacht vuurtje en zonder deksel 30 minuten sudderen. Het eindresultaat moet gehakt met vleessaus zijn, maar de saus mag niet te lopend zijn, desnoods indikken met een sausbinder.
  • Verwijder de bouquet garni en giet het gehaktmengsel in een ovenschaal.
  • Bedek het mengsel met de aardappelpuree (is niet echt eenvoudig) en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi eventueel met geraspte kaas en wat klontjes boter (optioneel).
  • Plaats in het midden van een op 180°C voorverwarmde oven en bak de pie gedurende 20 à 30 minuten.
  • De laatste minuut nog even grillen tot de bovenkant een goudbruin korstje heeft gevormd.

Serveren

  • Serveer met groene groenten of groene salade.

Tips

  1. Variatie op selder en wortelen:
    • kan vervangen worden door erwten, wortelen en maïs.
    • andere combinatie zijn courgette en aubergine, pastinaak en wortelen.
    • of enkel champignons of enkel prei: voor het laatste geval kan men de prei door de puree mengen en niet door het gehakt.
    • of welke groente men ook maar lekker vindt.
  2. Voor Cottage Pie neemt men rundergehakt en runderbouillon.
  3. Men kan er ook nog wat gebakken spekblokjes onder mengen.
  4. Tomatenpuree kan men vervangen door 3 el tomatenketchup.

Drankadvies

  • Een stevige rode wijn doet het goed bij dit gerecht, zolang ze maar wat kruidig smaken. Een Franse Côtes du Rhône of wijn uit de Douro in Portugal past er perfect bij.

iNFOeDGE

Meer info over
Meat pie (Wiki/EN)

Ook Interessant

Selder wortel ui43
Shepherd’s Pie
fish-chips43
Fish And Chips
pickles-43
Pork Cutlet With Blackwell Sauce
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Shepherd’s Pie – Schaapherders Pastei

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s