Jagersschotel – Een Typisch Wintergerecht

“Overheerlijk EN Eenvoudig„

Pruimtomaten43Een jagersschotel is een typisch wintergerecht en bestaat, zoals een Hachis Parmentier, uit laagjes: een laagje gehakt, een laag groenten en eindigen met aardappelpuree, gegratineerd in de oven. Verder wordt er aan het gehakt tomatensaus toegevoegd of men bereidt de groenten met een bechamelsaus.
Dit gerecht wordt klaargemaakt met een tomatensaus in het gehakt.

KlassiekHoofdgerecht4 personenWarmWinter

Benodigdheden

  • Aardappelen – 1 kg (bloemig)
  • Melk – 2 dl
  • Echte boter – 50 gr
  • Gehakt – 500 gr (naar voorkeur)
  • Gepelde pruimtomaten – 400 gr (uit blik)
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Champignons – 500 gr
  • Bakboter en olijfolie
  • Paneermeel
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Pureestamper of roerzeef; Steelpannetje;
Roerlepel; Bakpan;
Schuimspaan; Ovenschaal; Spatel

Voorbereidend werk

  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze vervolgens in ± evengrote stukken (zodat ze gelijktijdig gaar zijn) en was ze onder stromend water.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Bostel de champignons met een paddenstoelenborstel schoon, snij een stukje onderaan de voet af en snij de champignons in plakjes.

Bereiding

  • Kook de aardappelen gaar in ‘licht gezouten’ water (aardappelen moeten volledig onder water staan).
  • Giet de aardappelen af en laat uitdampen.
  • Plet fijn met een pureestamper (als het niet echt smeuïg moet zijn, maar wat grover: stoemp dus) of roerzeef (voor een gladde smeuïge puree).
  • Warm de melk en/of room met de echte boter ondertussen in een pannetje op: dit resulteert in een veel romiger puree.
  • De melk met boter geleidelijk toevoegen: de hoeveelheid vocht is afhankelijk van de kwaliteit van de aardappelen en hoe smeuïg men de puree wilt.
  • Roer door elkaar of klop luchtig op met een houten lepel, zodat je een gladde puree bekomt.
  • Breng de puree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Bak de champignons (tip 1 en 2) aan in een bakpan met wat bakboter en olie en op een hevig vuur. Na het bakken eventueel besprenkelen met citroensap.
  • Schep ze met een schuimspaan uit de pan en houd apart.
  • Fruit in dezelfde pan de ui en knoflook glazig.
  • Voeg het gehakt (tip 3 en 4) toe en bak deze rul: men kan het gehakt korrelig bakken of met brokjes. Dat is eigen keuze en smaak, het kan beide.
  • De gepelde tomaten er onder mengen en het geheel zo’n 10 minuten laten sudderen.
  • Een ovenschaal invetten met boter en vullen met het vlees, groenten en aardappelpuree. Er zijn verschillende mogelijkheden:
    • een laag puree (eenderde van het totaal) op de bodem van de ovenschotel uitspreiden met een spatel en daarop het vlees, al dan niet met een tomatensaus (in dit geval dus met een tomatensaus). Dan een tweede laag puree, een laag groenten, al dan niet met een bechamelsaus (in dit geval champignons zonder bechamelsaus) en eindigen met een laag aardappelpuree, of
    • een laag puree, een laag gehakt, een laag groenten en eindigen met een laag puree, of
    • een laag vlees, een laag groenten en eindigen met een laag puree, of
    • …. (fantaseer maar raak, er zijn veel mogelijkheden)
  • Bestrooi de bovenkant van de aardappelpuree met paneermeel en enkele klontjes boter.
  • Plaats in een op 200°C voorverwarmde oven gedurende 30 minuten, de laatste 5 minuten laten gratineren.

Serveren

  • Schep op de borden en serveer eventueel met vleessaus en een gemengde salade.

Tips

  1. Groenten als men tomatensaus in het gehakt gebruikt (zonder bechamelsaus dus): savooikool, spinazie, broccoli, prei, worteltjes, witloof,…(gekookt of gestoofd). Of maak een aardappelpuree en meng er de groenten onder.
  2. Groenten met bechamelsaus (geen tomatensaus in het gehakt): witte kool, andijvie, prei, broccoli, bloemkool, … Groenten gaarkoken of stoven en er een bechamelsaus onder mengen.
  3. Of gewoon vlees welke gaar gestoofd is in een bouquet marmite, bouquet garni en bouillon, daarna fijnversnipperd en in wat boter aangestoofd: vlees zoals stoofvlees, soepvlees, konijn, eend,… Men kan ook restjes van gebraden vlees nemen en fijnhakken.
  4. Men kan dit ook klaarmaken met vis, zoals kabeljauw, rog, zalm,…

Drankadvies

  • /

Variaties

* Jagerschotel met Savooikool
neem savooikool in plaats van champignons
* Vegetarische Jagerschotel
vervang het laagje gehakt door rode linzenpuree.

Ook Interessant

Aardappelen1-43
Hachis Parmentier
Selder wortel ui43
Shepherd’s Pie
ovenschaal_43
Ovenschotels
white_background43 white_background43

Donkerblauwe teksten in de recepten zijn ‘Lezertips’.

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

2 thoughts on “Jagersschotel – Een Typisch Wintergerecht

  1. Jagersschotel komt bij ons tijdens het koude seizoen af en toe op tafel. Mijn moeder maakte het vroeger ook klaar…
    Gehakt met tomatenpuree, savooi en aardappelpuree, bestrooid met chapelure.
    Mijn echtgenoot is echter ‘veganist’ en laatst heb ik een versie uitgeprobeerd waarbij ik het laagje gehakt heb vervangen door ‘rode linzenpuree’ en dat smaakte uitstekend!
    Interessante blog 🙂
    Ik probeer volgende week de wortelstoemp maar dan zonder spek…

  2. Annemie, ik vind het goed dat je dit blogt, want veel mensen denken nog steeds dat vegetariërs en veganisten konijnen zijn die enkel rauwe groenten eten, zonder veel afwisseling. Je maakt duidelijk dat een recept dikwijls vrij eenvoudig aan te passen is, zeker voor vegetariërs. Voor veganisten is dit al minder gemakkelijk, maar toch doenbaar, denk ik.

    Vegetariërs kunnen altijd het dierlijk gehakt vervangen door onder andere Quorn-gehakt.
    Voor veganisten daarentegen is dit uitgesloten, daar quorn-gehakt eiwit van scharreleieren bevat. Deze kunnen dan weer terecht bij tofu-gehakt of peulvruchten, zoals je al vernoemde.
    Als je een lekker veganistisch of vegetarisch gerecht hebt, dat je wilt delen met andere bloggers, mag je dit steeds doosturen naar eenkwestievansmaak@gmail.com.

    Dank je voor je bezoek en kom af en toe nog maar eens neuzen (met al dan niet wat feedback).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s