Spaghetti Alla Puttanesca – Waanzinnig Lekker

“Zoutig, Pittig Èn Heet„

kalamata-olijven43Betekend zoveel als ‘Pasta op de wijze van de hoer’. Er bestaan verschillende verhalen rond dit gerecht, maar de echte waarheid zal waarschijnlijk nooit boven komen. Wat zeker is, dat het een waanzinnig lekker en toch vrij eenvoudig Zuid-Italiaans gerecht is, dus zeker het proberen meer dan waard!
Het is een pittig, scherp, ietwat zout Italiaans pastagerecht, uitgevonden in het midden van de 20e eeuw. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken. Traditioneel wordt bij dit recept spaghetti geserveerd, maar kan ook vervangen worden door macaroni, bucatini of korte pasta zoals penne of vermicelli.

KlassiekHoofdgerecht4 portiesItaliëWarm

Benodigdheden

  • Ansjovis – 6 à 8 filets (tip 1)
  • Kalamata olijven – 200gr (zwarte)
  • Sjalotjes – 4 st
  • Knoflook – 4 teentjes
  • Kappertjes – 1 à 2 el (tip 3)
  • Gepelde Pruimtomaten, in blokjes – 600gr (uit blik – tip 2)
  • Chilipepertjes – 1 à 2 st (rode)
  • Peterselie – 1 el (vers)
  • Oregano of basilicum – 1 el (vers)
  • Olijfolie
  • Pecorino of Parmezaanse kaas (versgeraspt)
  • Spaghetti – 400gr
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan; Roerlepel;
Kookpot; Vergiet

Voorbereidend werk

  • Ontpit de olijven met ontpitter en snij ze daarna in twee.
  • Pel de sjalot, snij ze middendoor en snij de sjalot vervolgens in fijne snippers.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Was het pepertje onder stromend water, snij het vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes (zonder pitjes als je het niet té pikant wilt).
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.
  • Spoel de oregano of basilicum af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Verhit wat olijfolie in een pan en fruit er de sjalotjes, knoflookteentjes en pepertjes in.
  • Voeg de fijngehakte ansjovis, gepelde tomaten, olijven en kappertjes toe en roer alles om.
  • Breng aan de kook, verminder het vuur en laat op een zacht vuur 20 minuutjes sudderen.
  • Als men het wenst kan men de saus eventueel indikken met een roux of sausbinder, maar dit is eigen keuze.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar in ruim licht gezouten water en giet af in een vergiet.
  • Breng de saus op smaak met versgemalen peper en eventueel nog wat zout.
  • Haal de saus van het vuur, voeg de kruiden toe en roer om.
  • Meng de pasta onder de saus (tip 4).

Serveren

  • Verdeel over de borden en bestrooi met geraspte kaas.

Tips

  1. Zoute ansjovis op olie en uit bokaal, uitgelekt en fijngehakt of fijn geplet.
  2. Variatie op de gepelde tomaten uit blik: kan vervangen worden door 1 kg verse, gepelde en ontpitte tomaten of neem beide, alsook zongedroogde tomaten.
  3. Kappertjes: gespoeld, uitgelekt en fijngehakt – gewone of appelkappertje.
  4. De bedoeling is dat men niet teveel saus krijgt en derhalve de pasta niet gaat “zwemmen” in de saus.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Pasta alla Putanesca met verse tonijnsteaks
steak in stukken snijden, dichtschroeien in wat olijfolie en de laatste 10 minuten van ‘bereiding, punt 3’ erbij doen of neem tonijn uit blik.
* Pasta alla Putanesca met reuze garnalen.

Ook Interessant

Knoflook43
Pasta Aglio, Olio E Peperoncino
Penne-Rigate43
Penne All’Arrabbiata
Jager43
Pollo Alla Cacciatora
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

One thought on “Spaghetti Alla Puttanesca – Waanzinnig Lekker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s