Tiella Di Riso, Patate E Cozze Alla Barese

“Tiella Alla Barese„

Mosselen-43Tiella Di Riso, Patate E Cozze Alla Barese of kortweg ‘Tiella alla Barese’ is een klassiek gerecht van de Italiaanse  havenstad Bira (aan de Adriatische kust): een ovengebakken stoofpotje met rijst, mosselen, aardappelen en Pecorinokaas. Dit stoofpotje, dat naar Italiaanse keukennormen een zeldzame combinatie van ingrediënten heeft, maar voor Bari gebaseerd is op oude tradities,  kan vergeleken worden met paella, maar met ingrediënten van de regio Bira.
Tiella betekend zoveel als stoofschotel klaargemaakt in een aardewerken pan in de oven.

KlassiekHoofdgerecht4 personenItalië / BiraWarm

Benodigdheden

  • Mosselen – 1 kg (tip 1)
  • Gewone witte of risotto rijst – 250 gr
  • Aardappelen – 400 gr (vastkokende)
  • Gele ui – 1 grote
  • Knoflook – 2 teentjes (tip 2)
  • Tomaten – 400 gr (vers)
  • Pecorino romanokaas – 100 gr (versgeraspt)
  • Peterselie of basilicum (vers)
  • Olijfolie, extra vierge
  • Water of groentebouillon – ½ l
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpan of kookpot;
Bolzeef; Ovenschaal
(al dan niet van aardewerk)

Voorbereidend werk

  • Verwijder met een mesje pokken, zandresten, kalkresten en/of baarden en borstel ze eventueel nog even af. Spoel de mosselen een paar maal in een gootsteen of emmer zeer grondig met steeds schoon, koud water tot er geen zand meer vanaf komt. Mosselen die zich niet sluiten, na er even op te tikken, gooi je weg, alsook mosselen met een kapotte schelp. Laat de mosselen wat uitlekken.
  • Schil de aardappelen met een aardappelmesje of een dunschiller, snij ze in schijfjes van 0,5 cm (eventueel met een mandoline) en was ze onder stromend water.
  • Pel de gele uien en snij ze vervolgens in ringen van maximum 0,5 cm.
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze op een snijplank in fijne stukjes.
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Spoel de peterselie of basilicum af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Doe ze in een pan en stoof de mosselen zeer snel (een paar minuutjes) op een heet vuur, zodat de mosselen openen. Het zou nog beter zijn als men de mosselen met een mes opent tot in de helft van de schelp, maar hier moet men wel wat handeling voor hebben, zodat men niet in de handen snijd (tip 3).
  • Hoe dan ook het mosselvocht dat vrijkomt, bij het stoven of bij het open snijden, opvangen en door een fijne zeef of doek halen.
  • Een porseleinen ronde of rechthoekige ovenschaal invetten met olijfolie (houdt men van tradities, gebruik dan een terracottapot).
  • Beleg de bodem van de schaal met een laagje aardappelen.
  • Strooi er vervolgens wat pecorino over, uiringen, knoflook, peterselie of basilicum, tomatenblokjes, mosselen (tip 4), een beetje olie, peper en zout. Leg daarover een dun laagje rijst.
  • Herhaal vanaf de aardappelen tot alle ingrediënten op zijn, maar men moet wel eindigen met een laag aardappelen.
  • Giet het mosselvocht erover, alsook water of groentebouillon, zodat het geheel juist niet onder staat (¾).
  • Nog even kruiden met peper en zout, bestrooien met pecorino (of broodkruimels) en besprenkelen met olijfolie.
  • Bak in een op 180°C voorverwarmde oven gedurende 45 minuten of tot de aardappelen en de rijst gaar zijn.

Serveren

  • Schep op de borden en serveer.

Tips

  1. Heeft men liever een vegetarisch gerecht, vervang dan de mosselen door aubergines, courgettes of artisjokken.
  2. De knoflook kan men weglaten, mits men dan een knoflookolijfolie gebruikt.
  3. De mosselen die na het snel stoven dicht blijven of met het mes niet open te krijgen zijn gooit men weg.
  4. Men kan de mosselen ook los maken uit de schelp en de mosselen zonder de schelpen in het gerecht verwerken.

Drankadvies

  • Riesling Wit, Entre-deux-Mers Wit, Chablis Wit, Muscadet, Muscadet-sèvre-et-maine Wit, Sancerre Wit, Pouilly-fumé Wit

iNFOeDGE

Meer info over
Bari, Italië (Wiki/NL)

Ook Interessant

Schelp43
Oostends Vispannetje
St-Jacobschelp43
Sint- Jacobsvruchten Met Vermoutsaus En Penne
Tomaten43
Caldeirada De Peixe
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s