Dhal / Dal – Een Indiase Term Voor Gesplitte Erwten, Bonen Of Linzen

“Dhal, Dal, Dhaal, Dhall, Dahl, Daal …„

Rode-linzen43Dhal, dal, dhaal, dhall, dahl, daal is een Indiase term voor erwten, bonen of linzen welke gesplit zijn. Zo zijn er verschillende soorten dhal: Chana-dhal of Gram-dhal (split-kikkererwten), Chowli-dhal (zwarte-ogen bonen), Masoor-dhal (rode split-linzen), Toor-dhal of arhar-dhal (split-duivenbonen of gele linzen), Urad-dhal of kali-dhal (gespleten en gepelde zwarte mungbonen of witte linzen), Moong-dhal (split-mung bonen of gele linzen), Rajma-dhal (kidney bonen), Matar-dhal (split-erwten),…
Dit is de basisversie voor een Masoor-dal: een pittige linzenpuree.

KlassiekBijgerecht4 personenIndiaWarm

Benodigdheden

  • Masoor-dal – 250 gr (rode split-linzen)
  • Garam masala – 1 à 2 tl
  • Kurkuma – 1 à 2 tl
  • TARKA (tip 1)
  • Ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Groene chilipepertjes – 2 st (vers – tip 2)
  • Gemberwortel – 2 cm (vers – tip 3)
  • Asafoetida – een snuifje (poeder of pasta, optioneel – tip 4)
  • Tomaten – 4 st
  • Ghee – 3 el (geklaarde boter of olie)
  • Koriander, munt of peterselie
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Mengkom; Vergiet;
Kookpot; Bakpan;
Roerlepel

Voorbereidend werk

  • Doe de linzen in een bolzeef, was ze onder stromend water en laat het uitlekken.
  • TARKA
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Was de pepertjes onder stromend water. Snij de bovenkant met het steeltje van de pepers af en rol de pepers tussen je handen of over een plank om de zaadjes in de peper te laten lossen. Schud de losgekomen zaadjes uit de pepers. Snij ze vervolgens op een snijplank in fijne ringen met een groentemes.
  • Schil de gember met een dunschiller of rasp het met een koffielepel (minder afval). Rasp vervolgens de gember met een rasp fijn.
  • Maak een kruisje in de onderkant van de tomaten en dompel ze 15 seconden in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het water en dompel ze meteen in koud water en pel ze. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Spoel de koriander, munt of peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Was de linzen een paar keer, telkens in vers water en laat het de laatste maal even onder water staan en giet daarna af in een vergiet.
  • Doe de linzen in een kookpot samen met 7 dl water (tip 5) en wat zout.
  • Breng de linzen aan de kook en laat ze in ongeveer 15 à 20 minuten zacht en gaar worden. Voeg halverwege kooktijd de garam masala en kurkuma nog aan toe, roer even op en laat verder garen.
  • Verhit de olie of ghee in een bakpan en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de pepertjes, gember, asafoetida en tomaten toe en laat nog 5 minuten meestoven.
  • Giet dit mengsel bij de masoor-dal, meng goed onder elkaar (tip 6).
  • Warm de dhal nog ongeveer 5 minuten zachtjes op. Laat hierbij eventueel het overtollige vocht, onder regelmatig roeren, verdampen (een dhal is wel een vochtig/soepachtig gerecht, maar dat is eigen keuze).
  • Proef en voeg indien nodig nog wat zout toe (tip 7).

Serveren

  • Garneer de linzenpuree met koriander, munt of peterselie.
  • Serveer met chapati’s, naanbrood of rijst (deze laatste noemt men Dhal bhat) en men heeft een eenvoudige, maar evenwichtige vegetarische maaltijd. Geef er nog wat gebakken of gekookte groentjes of een salade bij.
  • Men kan er vlees bij serveren, zoals geroosterd lams- of schapenvlees. Is verder ook heel lekker bij een curry.

Tips

  1. Tarka is een pittig uimengsel dat men bij de meeste dhal’s toegevoegd en ervoor zorgt dat de dhal beter wordt verteerd.
  2. Men kan ook 1 à 2 tl chilipasta, chilipoeder of sambal nemen.
  3. Of gemberpuree of-poeder.
  4. Asafoetida-kruid is een harsachtig plantenextract, met een sterke geur en een ui/prei/knoflookachtige smaak dat er ook voor zorgt dat de dhal beter wordt verteerd: bevordert de spijsvertering en gaat winderigheid tegen. Toe te voegen dus bij alle bonengerechten, maar de smaak zal men moeten leren waarderen. Is wel niet noodzakelijk voor de smaak van de dhal zelf en kan dus weggelaten worden.
  5. Liever een romigere versie: neem dan 4 dl water en 3 dl (kokos) melk.
  6. Nadat de linzen gaar zijn, kan men deze fijnstampen/prakken zoals bij een aardappelpuree.
  7. Meng er 1 à 2 tl currypasta (rode of gele) onder en men heeft een lekkere vegetarische curry Dhal.

Drankadvies

  • /

Variaties

* Masoor dhal
met rode split-linzen (bovenstaand recept)
* Chana dhal of Gram dhal
met kikkererwten
* Chowli dhal
met zwarte-ogen bonen
* Toor dhal of arhar dhal
met split-duivenbonen of gele linzen
* Urad dhal of kali dhal
met gespleten en gepelde zwarte mungbonen of witte linzen
* Moong dhal
met split-mung bonen (kleine gele split linzen)
* Rajma dhal
met kidney bonen
* Matar dhal
met split-erwten
* … en nog veel meer Dhal

Ook Interessant

Pico de Gallo43
Pico de Gallo
Bloemkool43
Gegratineerde Bloemkool
witte-asperges43
Asperges Op Vlaamse Wijze
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s