Knolseldersoep – Pittig, Kruidig En Aromatisch

“Pittige En Kruidige Aromatische Soep„

bouquet-garni43Knolselder of knolselderij is de verdikte eetbare wortel van de selderplant. De knol is paars tot wit of geel, binnenin is de knolselder wit. Men vindt ze wel in de warenhuizen, maar wat ermee gedaan? Knolselder, dat een pittige, kruidige aromatische smaak heeft, kan zowel koud als warm gegeten worden.
Bouquet garni (ook kruidenboeket, kruidentuiltje of kruidenbuiltje genoemd) dat in het recept voorkomt is een bosje kruiden dat wordt meegekookt in gerechten, zoals bouillon, soepen, stoofgerechten, …. en dit om hun smaken af te geven aan het gerecht. Afhankelijk van het gerecht kan de samenstellingen van het bosje kruiden verschillen (mogelijke kruiden zijn basilicum, pimpernel, kervel, laurier, rozemarijn, peterselie, dragon, salie, selderij, tijm en bonenkruid). De klassieke bouquet garni (kruidentuiltje) bestaat uit een paar blaadjes laurier en enkele takjes verse tijm en peterselie. De kruiden worden best samengebonden met een keukentouw of in een katoenen zakje gestopt, zodat je de kruiden achteraf, voor het opdienen, makkelijk uit je bereiding kan halen.

KlassiekSoep4 personenWarm

Benodigdheden

  • Knolselder – 500 gr
  • Preiwit – 1 st
  • Wortel – 1 st
  • Gele ui – 1 st
  • Knoflook – 2 teentjes
  • Groentebouillon – 1,5 l
  • Bouquet garni (2 tijmtakjes, 2 peterseliestengels en 2 laurierblaadjes)
  • Olijfolie
  • Room – 1 dl
  • Peterselie
  • Knolselder- en wortelbrunoise (kleine blokjes) en/of walnootstukjes (optioneel)
  • Nootmuskaat (versgeraspt)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Soeppan; Staafmixer;
Bolzeef (optioneel)

Voorbereidend werk

  • Schil de knolselder met een groentemes, snij vervolgens de selder in vieren, snij elke kwartje in plakken van 1 cm, snij de plakken in reepjes van 1 cm en snij de reepjes in blokjes (hou 500 gr opzij en steek de overschot in de diepvriezer).
  • Snij het groen van de prei, verwijder het buitenste blad, snijd daarna de stengel in de breedte doormidden, maar laat de stronk intact. Je kunt de prei nu goed wassen tussen de verschillende lagen van bladeren. Snij de prei vervolgens in plakjes.
  • Was de wortel onder stromend water, schil het met een dunschiller en snij het vervolgens in plakjes.
  • Pel de ui en snij ze middendoor op een snijplank (groen) met een groentemes. Snij de ui vervolgens in fijne snippers (zie video).
  • Pel de knoflookteentjes, verwijder eerst het groene midden en hak ze verder op een snijplank in fijne stukjes.
  • Bouquet garni: bind de tijmtakjes, peterseliestengels en de laurierblaadjes met een keukentouw aan elkaar (zodat je het achteraf gemakkelijk kunt verwijderen).
  • Spoel de peterselie af onder stromend water en hak het vervolgens fijn op een snijplank (groen) met een groentemes.

Bereiding

  • Verhit wat olijfolie in een soeppan en fruit er de ui en knoflook glazig in.
  • Doe er de knolselder (tip 1), prei en wortel bij en stoof deze even mee (tip 2).
  • Voeg de bouillon (tip 3) en kruidentuiltje toe. Kruid met peper en zout.
  • Breng aan de kook en laat 30 minuten op een zacht vuurtje sudderen.
  • Verwijder de kruidentuiltje en mix de soep met een staafmixer.
  • De soep eventueel zeven door een bolzeef en indikken met een roux of sausbinder tot gewenste soepdikte (tip 4).
  • Room toevoegen en verder op smaak brengen met nootmuskaat, peper en zout.

Serveren

  • Versier met gehakte peterselie en serveer met stokbrood.
  • Eventueel beetgaar gestoofde groentebrunoise (zoals knolselder- en wortelblokjes) en/of walnootstukjes aan toevoegen.

Tips

  1. De knolselder pas op het laatst moment van bereiding in blokjes snijden om bruinverkleuring te voorkomen.
  2. Ook lekker met spekblokjes, croûtons, chi-také, versnipperde filet de Saxe of andere hamreepjes (rauw, gerookt of gekookt).
  3. Men kan de soep ook bereiden met 1 l bouillon en 0,5 l (half)volle melk. De groentebouillon kan ook vervangen worden door kippenbouillon.
  4. De soep wordt, volgens dit recept, gebonden door toevoeging van roux of een sausbinder. Maar men kan de soep ook binden met aardappelen: voeg hiervoor, na het verwijderen van het laurierblaadje, twee kleine gekookte aardappelen aan toe en mix de soep. Of voeg twee kleine ongekookte aardappelen (in stukjes) toe aan de knolselder, prei en wortel en werk verder af volgens bereiding.

Ook Interessant

Aardperen43
Aardperensoep
winterwortelen43
Wortelsoep
Aardappelen1-43
Aardappelsoep
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.