Wildsaus – Met Chocolade

“… En Met Diepgang„

zwart-chocolade43In sommige delen van de wereld is het normaal om chocolade toe te voegen aan hartige gerechten. 100 % zuiver cacaopoeder en de zeer donkere chocolade met minimaal 70 % cacao moet je dan ook als een kruid aanzien. Als men chocolade op de juiste wijze en in beperkte hoeveelheden gebruikt, leidt chocolade in hartige gerechten tot een onverwachte en subtiele smaakgewaarwording. Een kleine hoeveelheid chocolade overheerst niet, maar geeft gerechten een licht aroma mee, waardoor andere smaken beter tot hun recht komen. Chocolade moet steeds op het einde van de bereiding, zoals bij verse kruiden, worden toegevoegd: wanneer chocolade te lang of te hevig wordt verwarmd, wordt zijn kwaliteit aangetast.

Sauzen4 personenWarm

Benodigdheden

  • Kristalsuiker – 3 el
  • Chocolade puur – een blokje
  • Wildfond – 3 dl
  • Rode porto – 1 dl
  • Rode wijn – 1 dl
  • Balsamicoazijn
  • Tijm – 2 takjes
  • Laurier – 1 blaadje
  • Jeneverbessen – 2 st (geplet)
  • Echte boter – 50 gr (ijskoud, ongezouten)
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Bakpannen; Bolzeef;
Roerlepel of garde;
Aluminiumfolie

Bereiding

  • Bodem van een pan volledig bedekken met suiker en laten karameliseren op een zacht vuurtje (zorg ervoor dat het niet aanbrandt).
  • Wanneer de suiker gekarameliseerd is, Porto en wijn toevoegen, alsook een scheut Balsamicoazijn, tijm, laurier en de geplette jeneverbessen.
  • De saus laten inkoken tot de helft.
  • Vlees (welke men gaat gebruiken) bakken, uit de pan halen en 10 minuten laten rusten onder aluminiumfolie.
  • Blus het aanbaksel van het vlees met de ingekookte saus en roer los.
  • Voeg wildfond toe en laat het inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en dik eventueel in met een roux.
  • Voeg een stukje chocolade toe, laat het in de saus smelten en roer het geheel op: de toevoeging van chocolade geeft de saus veel meer diepgang.
  • Monteer de saus, van het vuur af, met klontjes ijskoude boter.
  • Breng het op smaak met peper en zout.

Serveren

  • Snij het vlees al dan niet in plakjes, leg het op borden en overgiet met de saus.

Ook Interessant

wild_43
Eenvoudige Wildsaus
Aceto-Balsamico43
Wildsaus #1
Aalbessen43
Wildsaus #3
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s