Geelrys – Gele Rijst

“Met Rozijntjes, Een Heerlijk Bijgerecht„

Kurkuma-koenjit43Geelrys met Rosyntjies is één van de vele Zuid-Afrikaanse gerechten met wortels in Nederlands Oost-Indië. Deze aromatische en prachtig narcissen-geel gekleurde rijst (vergelijkbaar met Maleisische of Javaanse gele rijst) is de traditionele begeleiding van de Boboti. Geelrys is heel eenvoudig en snel te maken, en veel interessanter dan gewone gekookte rijst!
Kurkuma (de specerij gebruikt in dit recept), ook wel koenjit, tarmeriek, koenir of Indiase geelwortel genoemd en is van oorsprong van Maleisië. Kurkuma is de wortelstok en de knollen van de plant Curcuma Longa en is vers, gedroogd en in poedervorm verkrijgbaar. De specerij heeft een zeer duidelijk aroma, is mild bitter en heeft een lichte grondsmaak. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het is dan ook een vast bestanddeel van currypoeder (kerriepoeder) die hieraan zijn gele kleur geeft. Kurkuma kan vervangen worden door saffraan (de bijnaam van kurkuma is dan ook Indische saffraan), maar dat is niet gebruikelijk daar saffraan veel duurder is. Kurkuma wordt in groente-, vis-, eier- en vleesgerechten gebruikt, alsook in sauzen en marinades. Het geeft ook de kleur aan piccalilly.

KlassiekBijgerecht4 personenZuid-AfrikaWarm

Benodigdheden

  • Witte rijst – 500 gr (zoals langkorrel- of Basmatirijst)
  • Rozijnen – 150 gr (geweekt in lauw water)
  • Kurkuma – 2 tl
  • Kaneel – 1 stokje (of 1 tl kaneelpoeder)
  • Echte boter
  • Zwarte peper (versgemalen)
  • Zeezout
Bereiding: /
Keukengerei
Kookpot; Roerlepel;
Vergiet (optioneel); Vork

Bereiding

  • Breng 1 liter water of bouillon in een kookpot aan de kook.
  • Doe de rijst erin, alsook de rozijnen, kurkuma (tip 1) en kaneelstokjes. Kruid met zout.
  • Breng het water terug aan de kook, roer alles goed om en laat de rijst in 10 minuten of volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar worden.
  • Als het water, na de gaartijd, niet volledig opgenomen is door de rijst, giet men het af in een vergiet.
  • Verwijder het kaneelstokje en voeg er enkele klontjes boter bij (tip 2).
  • Roer de rijst met een vork los en breng verder op smaak met peper en eventueel zout (tip 3).

Serveren

  • Serveer warm.

Tips

  1. Men kan de rijst ook geel kleuren met saffraan, maar dat is dan de duurdere versie.
  2. Men kan er eventueel 1 fijngesnipperde en gefruite ui onder mengen, al dan niet met 1 à 2 el geraspte kokos.
  3. Normaal wordt deze rijst zoet gegeten, dus als men het wilt, roert er dan nog 1 el bruine suiker onder.

Variaties

* Geelrys met Bobotie

Ook Interessant

Currypoeder43
Bobotie
groene-paprika43
Piperade
Boter43
Quichedeeg
white_background43 white_background43

Voel je vrij om te reageren op ieder gepost recept: heb je vragen, aan- of opmerkingen, tips of suggesties over het recept, laat het dan weten: aan KOOKRECEPTEN via mail of aan de lezers (men kan een reactie achter laten op ieder gepost recept of pagina).

KOKEN DOE JE OP GEVOELCopyright “KOOKRECEPTEN”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.